Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της Λαϊκής Ενότητας Λέσβου για την κατάργηση των ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων για τα νησιά

«Χρονικό ενός προαναγγελθέντος φόνου» για τη Λέσβο και το Βόρειο Αιγαίο είναι η εκκίνηση από την 1η Ιανουαρίου 2017 της επιβολής αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Τρίτου Μνημονίου. Πλέον τα νησιά μας θα είναι η μόνη νησιωτική περιοχή της Ευρώπης όπου δεν θα ισχύει μειωμένη φορολογία. Η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει το κόστος ζωής των λαϊκών στρωμάτων και θα έχει αλυσιδωτά αποτελέσματα στην τοπική οικονομία που ήδη πληρώνει  ακριβά την ύφεση και τα λουκέτα, την ώρα που έχουμε να αντιμετωπίσουν τον ΕΝΦΙΑ και τα άλλα χαράτσια.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδιώκει να πιάσει τους στόχους που επιβάλουν οι δανειστές μέσα από τη καταιγίδα φόρων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αφήνοντας ανενόχλητο το μεγάλο κεφάλαιο να φοροδιαφεύγει και να διοχετεύει πλούτο σε φορολογικούς παραδείσους και off–shore εταιρίες.
Ας είμαστε ξεκάθαροι. Με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ βάζει οριστική ταφόπλακα στα νησιά μας. Άμοιρη ευθυνών δεν είναι και η ΝΔ καθώς και οι δικοί της βουλευτές ψήφισαν υπέρ αυτού του μέτρου που συμπεριλαμβανόταν στο 3ο Μνημόνιο. Επιπλέον η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε ούτε στο ελάχιστο την τροπολογία του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή που υπερψηφίστηκε στο ευρωκοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία.
Θυμίζουμε ότι η τροπολογία πρόβλεπε για την Ελλάδα και ιδιαίτερα τα ελληνικά νησιά, αναφέροντας ότι «σε ορισμένα ευρωπαϊκά νησιά έχουν χορηγηθεί ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις» και τονίζοντας ότι πρέπει «οι ρυθμίσεις αυτές να συνεχίσουν να υφίστανται, ιδίως σε εκείνα τα κράτη μέλη που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής».
Είναι πλέον φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση αρνήθηκε να αξιοποιήσει ακόμα και τις Συνθήκες και τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιτρέπουν την ύπαρξη ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων για τις νησιωτικές περιοχές, αλλά προτίμησε να δεχθεί την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, δείχνοντας τυφλή υπακουή στις απαιτήσεις των τών δανειστών. Τα κροκοδείλια δάκρυα του στελεχών και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάλλη αλλά και της ΝΔ Αθανασίου δεν συγκινούν κανέναν και μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορούν να εκληφθούν.
Είναι στο χέρι των μαζικών φορέων και του λαϊκού κινήματος, η οργάνωση της πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η ρήξη με την ευρωζώνη για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από τα δεσμά των μνημονίων και της πολιτικών της λιτότητας.

Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com