Ε.Ε: 2,1 δισ. ευρώ ετησίως χάνει η Ελλάδα από προϊόντα-μαϊμού

Σχεδόν 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ χάνει η Ελλάδα λόγω της παραποίησης/απομίμησης προϊόντων σε διάφορους τομείς , σύμφωνα με σχετική έρευνα του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO).

Η έρευνα αυτή διεξήχθη για την περίοδο Μαρτίου 2015 – Σεπτεμβρίου 2016.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 15,6% του συνόλου των πωλήσεων προϊόντων, αυτό σημαίνει ότι χάνονται τουλάχιστον 24.600 θέσεις εργασίας στους τομείς ( όπως αθλητικά είδη,παιχνίδια κλπ).Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην λίστα της Ε.Ε όσον αφορά στη σχετική απώλεια θέσεων εργασίας λόγω της κυκλοφορίας προϊόντων παραποίησης/απομίμησης (το 15% των συνολικών θέσεων εργασίας στους επιλεχθέντες κλάδους) και την τέταρτη θέση όσον αφορά στις απολεσθείσες πωλήσεις.

Τα καλλυντικά και τα φάρμακα είναι οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ, καταγράφοντας απώλειες σε πωλήσεις της τάξης του 20% και του 12% αντίστοιχα.

Ακόμη τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν: τις επιπτώσεις της κυκλοφορίας προϊόντων απομίμησης στα δημόσια οικονομικά. Κάθε χρόνο, τα διαφυγόντα δημόσια έσοδα από τη μη καταβολή φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης λόγω των προϊόντων παραποίησης/απομίμησης και πειρατείας στους προαναφερθέντες εννέα τομείς ανέρχονται κατ' εκτίμηση συνολικά σε 14,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με σειρά μελετών που εκπόνησε μέσω του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου παραβίασης των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο χάνονται περισσότερα από 48 δισεκατομμύρια ευρώ (-ή το 7,4 % του συνόλου των πωλήσεων) σε εννέα τομείς, λόγω της κυκλοφορίας προϊόντων απομίμησης στην αγορά.

Πιο αναλυτικά, οι εννέα τομείς που πλήττονται είναι οι εξής:

1. προϊόντα καλλωπισμού και προσωπικής φροντίδας

2. είδη ένδυσης, υπόδησης και συναφή συμπληρώματα

3. αθλητικά είδη

4. παιχνίδια

5. κοσμήματα και ρολόγια

6. τσάντες χειρός

7. ηχογραφημένη μουσική

8. αλκοολούχα ποτά και κρασιά

9. φαρμακευτικά σκευάσματα.


Αξιοσημείωτο είναι δε ότι κάθε χρόνο, η οικονομία της ΕΕ χάνει επιπλέον άλλα 35 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω των έμμεσων επιπτώσεων της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας στους εν λόγω τομείς, καθώς οι κατασκευαστές αγοράζουν λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες από τους προμηθευτές, προκαλώντας έτσι αλυσιδωτές επιπτώσεις σε άλλους κλάδους.

Οι απολεσθείσες αυτές πωλήσεις συνεπάγονται άμεση απώλεια ή μη δημιουργία περίπου 500.000 θέσεων εργασίας στους συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας της ΕΕ, καθώς οι νόμιμοι κατασκευαστές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διανομείς των αντίστοιχων προϊόντων απασχολούν λιγότερα άτομα από αυτά που θα απασχολούσαν εάν δεν κυκλοφορούσαν στην αγορά προϊόντα παραποίησης/απομίμησης και πειρατείας.

Εάν ληφθούν υπόψη και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της κυκλοφορίας προϊόντων παραποίησης/απομίμησης σε άλλους τομείς, τότε στις ήδη απολεσθείσες θέσεις εργασίας προστίθενται ακόμη 290.000 θέσεις στην οικονομία της ΕΕ.
http://www.enikonomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com