«Κουρεύουν» ΦΠΑ και εγγυήσεις δανείων

«Κούρεμα» υπό προϋποθέσεις και του ΦΠΑ, συμφώνησαν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι δανειστές να περιλαμβάνεται στον εξωδικαστικό μηχανισμό αναδιάρθρωσης των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών.Παράλληλα αναλογικά με τα χρέη θα «κουρεύονται» και οι εγγυήσεις που αντιστοιχούν σε δάνεια της πλειοψηφίας των πιστωτών οι οποίοι συναίνεσαν στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης επιχειρηματικών ληξιπρόθεσμων χρεών προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς πιστωτές βρίσκεται στην τελική ευθεία για την σύνταξή του, μετά τις τελευταίες συναντήσεις που έγιναν στην Αθήνα ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη και τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών.

Πηγές αναφέρουν στο Έθνος ότι έχει επέλθει συμφωνία σε ό,τι αφορά τη διαγραφή χρεών επιχειρήσεων που αφορούν τη μη καταβολή του ΦΠΑ.

Οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν συναινέσει ώστε το «κούρεμα» οφειλών για τον συγκεκριμένο φόρο να αφορά μόνο τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν τον έχουν εισπράξει και άρα δεν μπορούν να τον αποδώσουν.

Για εκείνους που το έχουν παρακρατήσει, ενώ τον έχουν πληρωθεί, δεν θα προχωρά η διαγραφή.

Σημειώνεται επίσης πως η αναδιάρθρωση των οφειλών μιας επιχείρησης προς το Δημόσιο και συγκεκριμένα αν αυτές αφορούν τη μη καταβολή ΦΠΑ παραμένει η τελευταία επιλογή καθώς η διαγραφή θα ξεκινά ιεραρχικά πρώτα από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις έπειτα θα πιάνει τον «ΚΒΣ» και στο τέλος θα αφορά τον συγκεκριμένο έμμεσο φόρο.

Ένα από τα ανοικτά θέματα στις διαπραγματεύσεις είναι και αυτό της τύχης των εγγυήσεων που δόθηκαν σε δάνεια τα οποία έχουν «κοκκινίσει». Όπως αναφέρουν πηγές του Έθνους, οικονομικό επιτελείο και θεσμοί συμφώνησαν ώστε όταν το 60% και πάνω των πιστωτών συναινούν στη διαγραφή των οφειλών μιας επιχείρησης, οι εγγυήσεις που υπάρχουν φια αυτές να «σβήνονται» αναλογικά με το «κούρεμα» των χρεών.

Η ελληνική πλευρά ζητά ανάλογης ρύθμισης να τυγχάνουν και οι εγγυήσεις που παρείχαν φυσικά πρόσωπα σε δάνεια μικρών επιχειρήσεων, τα οποία όμως ανήκουν στο 40% των πιστωτών (μειοψηφία) που δεν συναίνεσαν στο σχέδιο αναδιάρθρωσής τους.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της περασμένης εβδομάδας προσπάθησε να πείσει τους θεσμούς για την ιδιόμορφη κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα σε σχέση με το θέμα των εγγυητών. Δηλαδή πως στην πλειοψηφία των δανεισμένων μικρών επιχειρηματιών εγγυητές για τα δάνειά τους έχουν μπει συγγενείς τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός αναδιάρθρωσης οφειλών επιχειρήσεων προωθείται προκειμένου μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις να καταφέρουν να προχωρούν σε ταχεία και δραστική ρύθμιση όλων των χρεών τους.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com