Ρεκόρ συνταγογράφησης φαρμάκων καταγράφεται την περίοδο της οικονομικής κρίσης

Ρεκόρ συνταγογράφησης φαρμάκων καταγράφεται στην Ελλάδα την περίοδο οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, το 2016 οι συνταγές φαρμάκων έφτασαν στα 6,5 εκατ. μηνιαίως έναντι των 4,5 εκατ. το 2009.

Η αυξημένη ζήτηση επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του ΕΟΦ, σύμφωνα με τα οποία φαρμακεία και φαρμακαποθήκες διέθεταν 424,3 εκατομμύρια συσκευασίες το 2015 έναντι των 394,8 εκατομμυρίων συσκευασιών που καταγράφηκαν το 2012.


Μάλιστα το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), υποστήριξε ότι «οι όποιες παρεμβάσεις από την πολιτεία γίνονται στο επίπεδο της τιμολόγησης και όχι στον έλεγχο της ζήτησης φαρμάκων. Ενώ όσο οι παρεμβάσεις γίνονται στις τιμές, τόσο θα διαιωνίζονται οι στρεβλώσεις, με χαμένους τους ασθενείς και τις εταιρείες. Με τα προωθούμενα μέτρα - είπαν- ο ασθενής θα πρέπει να περιμένει έως και τέσσερα χρόνια μέχρι να έχει πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα».

Αυτό θα συμβεί καθώς, για να αποζημιωθεί ένα νέο φάρμακο από τα Ταμεία, θα πρέπει να αποζημιώνεται από 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις οποίες οι επτά θα πρέπει να μετέχουν στο εθελοντικό σύστημα αξιολόγησης της καινοτομίας στην Υγεία (ΗΤΑ).

Ακόμη και όταν αποζημιωθεί, η εταιρεία που το εισάγει θα πρέπει να κάνει υποχρεωτικές εκπτώσεις, οι οποίες θα ξεπερνούν το 50% της λιανικής του τιμής. Οι τιμές θα μειωθούν περαιτέρω, με τη μεταφορά μέρους του αυτόματου μηχανισμού επιστροφών (clawback) στις υποχρεωτικές εκπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com