Ανάδειξη των Μουσείων της Λέσβου και των Συλλογών τους

ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Aνάδειξη των Μουσείων της Λέσβου
και των Συλλογών τους
Συντονισμός και πρωτοβουλίες των Μουσείων της Λέσβου για την τουριστική περίοδο 2017

Με στόχο την ανάδειξη του Μουσειακού πλούτου της Λέσβου, των συλλογών και των εκθέσεων τους καθώς και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση τους εν όψει της νέας χρονιάς  πραγματοποιήθηκε η συνάντηση εκπροσώπων του ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016 στο Κέντρο Πληροφόρησης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη Μυτιλήνη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Λέσβου κ. Κ. Αστυρακάκης, ο Πρόεδρος του Μουσείου – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη – Teriade Καθηγητής Δ. Παπαγεωργίου, ο εκπρόσωπος του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου της Ι.Μ. Μυτιλήνης π. Ευστράτιος Κομνηνός, η εκπρόσωπος του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Π.Ι.Ο.Π. κ. Μ. Παπαδοπούλου, ο εκπρόσωπος του Μουσείου Ελαιοτριβείου Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος κ. Σ. Πόθας, και ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Καθηγητής Ν. Ζούρος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε απολογισμός των δράσεων των Μουσείων και εκτίμηση της δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από άποψη επισκεψιμότητας στα Μουσεία λόγω της μειωμένης τουριστικής κίνησης στη Λέσβο κατά το 2016. Συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας με στόχο την ανάδειξη των Μουσείων ως τη σημαντικότερη πολιτιστική υποδομή της Λέσβου καθώς και τη δυνατότητα δημιουργίας μουσειακών διαδρομών.
Ειδικότερα συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την οργάνωση, το συντονισμό και την προετοιμασία των Μουσείων της Λέσβου εν όψει και της νέας τουριστικής περιόδου 2017:
o Συνεργασία σε θέματα προβολής των Μουσείων της Λέσβου με τη δημιουργία κοινών πληροφοριακών σταντ.
o Δημιουργία κοινού έντυπου προβολής των Μουσείων και διανομή του στους επισκέπτες.
o Δημιουργία ντοκιμαντέρ για τα Μουσεία της Λέσβου.
o Διανομή επικαιροποιημένων πληροφοριών για τη λειτουργία των Μουσείων, τα ωράρια λειτουργίας και στοιχεία επικοινωνίας των Μουσείων της Λέσβου την τουριστική περίοδο 2017.
o Δημιουργία ηλεκτρονικού ενημερωτικού φακέλου προώθησης των Μουσείων της Λέσβου και τη διανομή του σε δημοσιογράφους και επαγγελματίες του τουρισμού.
o Δυνατότητα δημιουργίας κοινής έκθεσης με την σύμπραξη από το σύνολο των Μουσείων της Λέσβου.
o Οργάνωση από κοινού εκδηλώσεων.
Μετά τη διερεύνηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης και την ωρίμανση των προτάσεων  θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις στην προσεχή συνεδρίαση του δικτύου η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιανουαρίου 2017.
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Στο ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων που διαχειρίζονται τα σημαντικότερα Μουσεία της Λέσβου και συγκεκριμένα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου της Ι.Μ. Μυτιλήνης, του Μουσείου – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη – Teriade, του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Π.Ι.Ο.Π., του Ψηφιακού Μουσείου «Γεώργιος Ιακωβίδης» του Ιδρύματος Ν. Παπαδημητρίου, του Μουσείου Ελαιοτριβείου Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος και των Μουσείων του Δήμου Λέσβου θέλοντας να ενισχύσουν περαιτέρω το ρόλο των Μουσείων στη Λέσβο αλλά και τη γόνιμη συνεργασία για την προώθηση κοινών δράσεων.
Βασικοί άξονες της πρωτοβουλίας αυτής είναι η δημιουργία κοινής επικοινωνιακής βάσης, η αλληλοϋποστήριξη, η στενή και πολύπλευρη συνεργασία, η ενημέρωση του κοινού της Λέσβου για τον μουσειακό πλούτο της Λέσβου, ο οποίος αποτελεί βασικό άξονα του πολιτισμού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com