Σε ασφυκτικό κλοιό το λιανεμπόριο, έρχονται πιο δύσκολες ημέρες

Με το... αριστερό ξεκίνησε άλλη μια χρονιά για το λιανεμπόριο τροφίμων. Παρά τις έντονες προσφορές και τις προωθητικές ενέργειες που υπάρχουν στα ράφια, η κατανάλωση παραμένει υπό πίεση και συνεχίζει την πτωτική της πορεία.Εκτιμάται πως ύστερα από την κατώτερη των προσδοκιών περίοδο των Χριστουγέννων, οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ κατά τον πρώτο μήνα του έτους σημείωσαν νέα πτώση της τάξης του 5%, εντείνοντας τον προβληματισμό για την πορεία της αγοράς τους επόμενους μήνες.

Βέβαια, η εικόνα δεν είναι ίδια για όλους, καθώς οι μεγάλες αλυσίδες βρίσκονται σε καλύτερη θέση απ' ό,τι οι μικρότερες λόγω της δύναμης που έχουν να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές από τους προμηθευτές και εξακολουθούν να καρπώνονται τον τζίρο που άφησε πίσω η κατάρρευση του Μαρινόπουλου, ο οποίος υπολογίζεται μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί το επόμενο διάστημα και προετοιμάζονται για ακόμη πιο δύσκολες μέρες, αφού δεν υπάρχει προοπτική για τόνωση της αγοραστικής δύναμης. Αντίθετα, τα εισοδήματα των νοικοκυριών θα δεχθούν νέα ασφυκτική πίεση από τη νέα αύξηση της φορολογίας, η οποία στερεί πολύτιμα έσοδα από την κατανάλωση.

«Όσο δεν γίνονται πράγματα για να αναθερμανθεί η ζήτηση, τόσο πιο κάτω θα βυθίζεται η κατανάλωση», επισημαίνει επαγγελματίας του κλάδου.


«Πόλεμος τιμών»

Υπό αυτά τα δεδομένα αναμένονται νέα επεισόδια στον «πόλεμο τιμών» που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των μεγάλων λιανέμπορων, αφού οι προσφορές και οι εκπτώσεις είναι μονόδρομος για την προσέλκυση των κατανάλωτών. «Χωρίς προσφορές δεν πας πουθενά», λέει με έμφαση γνωστός λιανέμπορος και προσθέτει πως παρά το υψηλό κόστος που συνεπάγεται δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για να «απαντήσουν» οι αλυσίδες στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά.

Είναι ενδεικτικό πως η αλυσίδα My Market του επιχειρηματία Αρ. Παντελιάδη που εξαγοράσε τα εν Ελλάδι καταστήματα του Βερόπουλου ετοιμάζεται να επενδύσει 5 εκατομμύρια ευρώ σε προσφορές το 2017, ενώ ανάλογη τακτική ακολουθεί η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία δαπανά σημαντικό μέρος του budget της κάθε χρόνο για να μειώσει τις τιμές της. Επιθετική πολιτική τιμών ακολουθεί και η Lidl Hellas, η οποία είναι από τους μεγάλους κερδισμένους της αποχώρησης του Μαρινόπουλου από το προσκήνιο, αλλά και της κρίσης που έπληξε την Ελλάδα.

Η γερμανική αλυσίδα κατάφερε με πολλή δουλειά και έξυπνη στρατηγική να κερδίσει τους καταναλωτές που ζητούσαν κάτι φθηνό και ποιοτικό, διευρύνοντας τα μερίδια και την παρουσία της ανά την ελληνική επικράτεια, ενώ μέχρι και πριν από την κρίση είχε περιορισμένη απήχηση.

Δυναμικό παρών στη μάχη των τιμών δίνουν και οι Σκλαβενίτης, Γαλαξίας και Μασούτης αλλά και η ομάδα των ελληνικών σούπερ μάρκετ υπό την ομπρέλα του ΕΛΟΜΑ, οι οποίες επιδιώκουν μέσα από τη σύμπραξή τους να διαπραγματευθούν περισσότερες παροχές από τους προμηθευτές τους.

Οι τελευταίοι, αν και αντιλαμβάνονται την ανάγκη των λιανέμπορων, διαμηνύουν προς όλες τις πλευρές ότι δεν έχουν αντοχές για άλλες διευκολύνσεις... και καλούν τους λιανέμπορους να βάλουν νερό στο κρασί τους, και να περιορίσουν τα περιθώρια κέρδους τους.


Υπόθεση Μαρινόπουλου

Την ίδια στιγμή, με ιδιαίτερη αγωνία παρακολουθεί η αγορά την προσπάθεια διάσωσης του Μαρινόπουλου, η οποία βρίσκεται ξανά στην κόψη του ξυραφιού.

Την προηγούμενη εβδομάδα πάντως φάνηκε να σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο νομικό και οικονομικό πρόβλημα που προέκυψε από την καθυστερημένη έκδοση της δικαστικής απόφασης, η οποία ενεργοποίησε μια από τις τρεις διαλυτικές αιρέσεις της συμφωνίας, καθιστώντας την ανίσχυρη και άκυρη.

Πιστώτριες τράπεζες, οικογένεια Σκλαβενίτη και η πλευρά του Μαρινόπουλου κατέληξαν στην απόφαση να καταθέσουν αίτηση ερμηνείας στο δικαστήριο, επιχειρώντας έτσι να μεταθέσουν χρονικά την ενεργοποίηση της διαλυτικής αίρεσης στις 20 Φεβρουαρίου αντί τις 15 Φεβρουαρίου που ήταν βάση της αρχικής συμφωνίας, ώστε ξεπερασθεί το θέμα με τις τριτανακοπές, οι οποίες βάσει νόμου χρειάζεται ένα μήνα για να εκδικασθούν. Η συζήτηση για την αίτηση ερμηνείας θα γίνει την 1η Φεβρουαρίου.

Μέχρι τότε πηγές που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις συστήσουν ψυχραιμία και υπομονή και καλούν όλους να περιμένουν την εκδίκαση της αίτησης ερμηνείας, η οποία θα κρίνει και την στάση των εμπλεκομένων πλευρών.

Στο μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού ενέκρινε την εξαγορά του Μαρινόπουλου από τον Σκλαβενίτη, υποχρεώνοντας ωστόσο τον δεύτερο να πουλήσει 22 καταστήματα του νέου δικτύου σε Αθήνα και Κρήτη αλλά και να διατηρήσει για διάστημα τριών χρόνων την εμπορική συνεργασία με συγκεκριμένους προμηθευτές που είχε ο πρώτος.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com