Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγροτικού Π.Ε. Λέσβου της Λαϊκής Ενότητας για το πρόγραμμα δακοκτονίας 2017

Το πρόγραμμα της δακοκτονίας στον «αέρα» 
Κινδυνεύει η ελαιοπαραγωγή του 2017

Η κυβέρνηση λειτουργώντας με πρωτοφανή ανευθυνότητα και ενώ Διευθύνσεις Γεωργίας (ΔΑΟΚ) περίμεναν να έρθει η κατανομή των κονδυλίων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την δακοπροστασία του 2017 πληροφορήθηκαν ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποποιείται αιφνιδίως την αρμοδιότητα, επικαλούμενο την εφαρμογή του Άρθρου 186 του νόμου του «Καλλικράτη» ,και «μεταβιβάζει» την αρμοδιότητα στο Υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή στις Περιφέρειες.


Η «μεταβίβαση» της αρμοδιότητας γίνεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή. Ο χρόνος που απομένει μέχρι την έναρξη του προγράμματος δεν επιτρέπει τον έγκαιρο και αποτελεσματικό σχεδιασμό και υλοποίηση του εκ μέρους των Περιφερειών όταν μάλιστα δεν έχουν ξεκινήσει ούτε οι διαδικασίες για το διαγωνισμό προμήθειας των φαρμάκων. Είναι αδύνατον οι Περιφέρειες αυτή τη στιγμή να μπορέσουν έγκαιρα να το εφαρμόσουν. Συνεπώς, η ενέργεια αυτή συνιστά εγκληματική ανευθυνότητα για την ελαιοσυγκομιδή.

Είναι σαφές ότι η εφαρμογή του άρθρου 186 του «Καλλικράτη» γίνεται εκ του πονηρού. Η κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αντί να αυξήσουν τα κονδύλια και να οργανώσουν πιο σωστά και πιο έγκαιρα τη δακοπροστασία ,μετά μάλιστα την περσινή αποτυχημένη χρονιά, η οποία είχε ως συνέπεια την μεγάλη δακοπροσβολή και συνεπώς τη μείωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, «πετάνε το μπαλάκι» στις Περιφέρειες ,σε χρόνο μάλιστα που καθιστά ανεφάρμοστο το πρόγραμμα ,με το πρόσχημα της εφαρμογής του νόμου.
Η κυβέρνηση αντί να μεταφέρει την ευθύνη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις Περιφέρειες οφείλει να αυξήσει τα κονδύλια της δακοπροστασίας. Είναι γνωστό ότι η μεγάλη μείωση των κονδυλίων είχε ως αποτέλεσμα την περσινή χρονιά να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην ελαιοπαραγωγή καθώς:

•οι παγίδες έχουν περιοριστεί στο 50% σε σχέση με το 2010,
•οι γεωπόνοι επίσης να έχουν μειωθεί κατά 50%,
•η δυνατότητα των γεωπόνων να πηγαίνουν για έλεγχο στο διάστημα των 6 μηνών που προσλαμβάνονται για τη δακοκτονία έχει περιοριστεί μόνο σε 27 ημέρες!!!
•και πάνω απ’ όλα έχει καταργηθεί ο γενικός ψεκασμός που γινόταν μέχρι το 2010 στις αρχές Ιουνίου όταν ο μέσος όρος των ενδείξεων στις παγίδες ήταν μεγαλύτερος του 3 .


Απαιτούμε να σοβαρευτεί η κυβέρνηση και να αυξήσει το κονδύλι της δακοπροστασίας τουλάχιστον κατά 5 εκατ. ευρώ (από 22 εκατ. να διατεθούν 27 εκατ.) να οργανώσει το σύστημα πληρωμής των εισφορών για τη δασοπροστασία και να παραμείνει τουλάχιστον για το 2017 η αρμοδιότητα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαφορετικά θα φέρει ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί τη φετινή χρονιά.Επιτροπή Αγροτικού Π.Ε. Λέσβου Λαϊκής Ενότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com