Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα: “Τουρισμός και ανάπτυξη στο Βόρειο Αιγαίο – Ευρωπαϊκές προκλήσεις και ευκαιρίες”

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΜΠΗΚΑΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ.

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου, η ημερίδα με θέμα: “Τουρισμός και ανάπτυξη στο Βόρειο Αιγαίο – Ευρωπαϊκές προκλήσεις και ευκαιρίες”, που διοργάνωσαν ο Δήμος Λέσβου, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Βορείου Αιγαίου και η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Συντονιστής της εποικοδομητικής αυτής ημερίδας, ήταν ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Λέσβου, Κώστας Κατσαρός και στο ξεκίνημά της χαιρετισμό απεύθυναν ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Κώστας Αστυρακάκης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, Γιώργος Καμπούρης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Ευάγγελος Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Περικλής Αντωνίου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, ο τέως Δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος και ο βουλευτής Νομού Λέσβου, Γιώργος Πάλλης.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας, ο καθηγητής Παναγιώτης Γρηγορίου, μίλησε για την κοινωνία της γνώσης την ανάπτυξη και την Ευρωπαϊκή προοπτική στο Β. Αιγαίο, η ξενοδόχος Ευγενία Δρεκόλια, ανέπτυξε ζητήματα βελτίωσης της προβολής της Λέσβου ως ταξιδιωτικού προορισμού και τις προοπτικές ανάπτυξης μέσω εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ο αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιάννης Σπιλάνης, έκανε την αποτίμηση του τουρισμού ως βάση για τον σχεδιασμό και μίλησε για τον ρόλο του παρατηρητηρίου βιώσιμου τουρισμού Β. Αιγαίου. Τέλος, ο καθηγητής Τουριστικής Οικονομικής και Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Πρόεδρος τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δημήτρης Λαγός, ανέπτυξε τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, εστιάζοντας στην περίπτωση του Β. Αιγαίου.
Στη δεύτερη συνεδρία, ο Σύμβουλος Επικοινωνιακής Στρατηγικής σε πόλεις που διεκδικούν Ολυμπιακούς Αγώνες, Ευστράτιος Σαφιολέας, ανέπτυξε το σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης για το νησί της Λέσβου. Ο κ. Ιωάννης Μιχαηλίδης παρουσίασε το θέμα Φιλοξενία και Συμβουλευτική του Τουρισμού (Destination Brand & Reputation) . Εν συνεχεία ο Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Κούτουλας, μίλησε για την άμεση επανεκκίνηση του τουρισμού στη Λέσβο. Ενώ ο Πρόεδρος της Tourism Generis, Γιώργος Δρακόπουλος, ανέπτυξε το θέμα Μάρκετινγκ Τουριστικών Προορισμών : στρατηγική και δράσεις στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.
Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων των διακεκριμένων ομιλητών, αποτέλεσε η αναγκαιότητα για κοινή και απόλυτα συντονισμένη δράση με σκοπό την άμεση επανεκκίνηση του τουρισμού της Λέσβου ακολουθώντας την εφαρμογή πολιτικών οι οποίες βασίζονται στη στέρεη επιστημονική γνώση των ειδικών του κλάδου της τουριστικής προβολής, προσαρμοσμένη στις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες. Οι βάσεις για την υλοποίηση αυτού του στόχου τέθηκαν με την ημερίδα αυτή, τα συμπεράσματα της οποίας καταγράφηκαν και θα αποτελέσουν την αφετηρία της προσπάθειας για την ανάταξη της εικόνας της Λέσβου και την προσέλκυση νέων επισκεπτών.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις των παρευρισκομένων και αναπτύχθηκε ένας ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος για το παρόν και το μέλλον της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού μας με βάση τα νέα δεδομένα αλλά και από τα όσα κατέθεσαν οι ομιλητές της ημερίδας.
Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές, τους ομιλητές αλλά και όσους παραβρέθηκαν, αναφέρθηκε στη σημασία της ημερίδας ως σημείο αναφοράς πλέον για την συνολική και συντεταγμένη επανεκκίνηση του τουρισμού στη Λέσβο. Επίσης, τόνισε την ανάγκη για ομόνοια και κοινή δράση φορέων και πολιτών με συγκεκριμένες κατευθύνσεις που αφορούν τόσο τις άμεσες ενέργειες όσο και το συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της τουριστικής προβολής του τόπου μας. Τέλος, ο κ. Γαληνός τόνισε ότι τα συμπεράσματα της ημερίδας θα καταγραφούν αναλυτικά και θα αποτελέσουν το πλαίσιο των ενεργειών που θα υλοποιηθούν άμεσα από τον Δήμο και τους εμπλεκόμενους φορείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com