Την καταβολή αποζημιώσεων στους ψαράδες της Βόρειας Λέσβου ζητά με επιστολή του στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ο Δήμαρχος Λέσβου

Την καταβολή αποζημιώσεων στους αλιείς που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Λέσβο, ζητά με επιστολή του στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Στην εν λόγω επιστολή, ο Δήμαρχος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι, στη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση του 2015, οι επαγγελματίες αλιείς της Βόρειας Λέσβου, συνέβαλαν καθοριστικά στο να σωθούν χιλιάδες άνθρωποι χρησιμοποιώντας τα δικά τους σκάφη, ενώ παράλληλα βοηθούσαν στον καθαρισμό σκαφών και σε άλλες δράσεις.


Γι’ αυτούς τους λόγους, αλλά και με δεδομένο ότι επί πολλούς μήνες δεν αλίευαν αφού βοηθούσαν στη διάσωση ναυαγούν, ο κ. Γαληνός ζητά να εξετασθεί το ενδεχόμενο αποζημίωσης τους.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΤΗΛ. 2251037040
ΦΑΞ 2251037046
Email grafeiotypou@mytilene.gr
Μυτιλήνη  15 Φεβρουαρίου 2017
Αρ. Πρωτ. 7690
Προς : Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
(Γραφείο κ. Υπουργού)
Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής
(Γραφείο κ. Υπουργού)
ΚΟΙΝ: 1. Γραφείο Πρωθυπουργού
2. Βουλευτές Ν. Λέσβου
3. Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου
Θέμα: Καταβολή αποζημιώσεων στους αλιείς που δραστηριοποιούνται στη Β. Λέσβο

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες αλιείς της Βόρειας Λέσβου και το ενδεχόμενο καταβολής αποζημίωσης.

Κατά την μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίσαμε το 2015, οι επαγγελματίες αλιείς έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική διαχείρισή της. Συνέβαλαν καθοριστικά στο να σωθούν χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι επιχειρούσαν να περάσουν στη Λέσβο από τα απέναντι παράλια μέσα σε πλαστικές βάρκες. Χωρίς να υπολογίζουν καιρικές συνθήκες αλλά και οικονομικό κόστος, χρησιμοποιώντας δικά τους σκάφη, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και σώζοντας πολλές φορές από βέβαιο πνιγμό ολόκληρες οικογένειες και μικρά παιδιά.

Με αυτή τους την αυτοθυσία έδωσαν το παράδειγμα και ενέπνευσαν χιλιάδες συμπολίτες μας ώστε να κινητοποιηθούν και να βοηθήσουν και εκείνοι με όποιο τρόπο μπορούν στην αντιμετώπιση της κρίσης, ιδιαίτερα εκείνους τους πρώτους μήνες κατά τους οποίους η Λέσβος μάχονταν μόνη της να διαχειριστεί μια κρίση που όπως φάνηκε λύγισε ολόκληρα κράτη. Μάλιστα, δεν περιορίστηκαν σε επιχειρήσεις διάσωσης ναυαγών αλλά βοήθησαν με αποκλειστικά δικά τους έξοδα στον καθαρισμό των ακτών από τόνους πλαστικών σωσιβίων και βαρκών. Ιδιαίτερα τα βυθισμένα σκάφη και οι μηχανές που βρίσκονται σε διάφορα σημεία κοντά στις ακτές προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν ζημιές στον εξοπλισμό τους.

Έχοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω και το γεγονός ότι όλους εκείνους τους μήνες δεν αλίευαν αλλά ουσιαστικά βοηθούσαν στην διάσωση ναυαγών θα σας παρακαλούσα να εξετάσετε το ενδεχόμενο αποζημίωσης για τις απώλειές τους και τις χαμένες εργατοώρες. Παράλληλα, δεδομένης της ανθρωπιστικής κρίσης που εξελισσόταν στην περιοχή ήταν αδύνατο πρακτικά να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, κάτι που επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη οικονομική τους κατάσταση.

Ευελπιστώ στην ικανοποίηση του αιτήματός μου και παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και επικοινωνία.

Με εκτίμηση,

Δήμαρχος Λέσβου

Σπύρος Γαληνός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com