Δήλωση Γ. Πάλλη σχετικά με τους ελέγχους που γίνονται από υπηρεσίες της Περιφέρειας σε ελαιοτριβεία

Με αφορμή τα παράπονα πολλών ελαιοτριβέων για τους ελέγχους των αποβλήτων των ελαιοτριβείων που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο από την περιφέρεια Β. Αιγαίου, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάλλης έκανε την παρακάτω δήλωση:

Για δεκαετίες ολόκληρες το παλιό σύστημα εξουσίας δεν έδινε λύση στο θέμα της διάθεσης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, αφήνοντας αυτό το ζήτημα συνεχώς σε εκκρεμότητα.

Η σημερινή κυβέρνηση με πρόσφατη ΚΥΑ, δίνει λύση στη διαχείριση των αποβλήτων, θεσπίζοντας τη μέθοδο της φερτάρδευσης που θεωρείται πρότυπο κυκλικής οικονομίας γιατί με τα απόβλητα των ελαιοτριβείων θα μπορούν να λιπαίνονται και να αρδεύονται ελαιώνες και δενδρώδεις καλλιέργειες.

Επιπλέον αναγνωρίζοντας ότι τα ελαιοτριβεία δεν είναι δυνατό, μεσούσης της ελαιοκομικής περιόδου να προλάβουν ή να μπορέσουν να κάνουν τις απαιτούμενες προσαρμογές για την εφαρμογή της παραπάνω ΚΥΑ και επειδή οι απαραίτητες επενδύσεις για την εφαρμογή της θα ενταχθούν στο νέο ΠΑΑ που θα προκηρυχθεί την άνοιξη, έχει δώσει μεταβατική περίοδο μέχρι 30/06/17, για την προσαρμογή τους στη νέα ΚΥΑ, με την ταυτόχρονά  δυνατότητα έκδοσης από τις περιφέρειες προσωρινής αδείας λειτουργείας τους, για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σε όλη τη χώρα οι περιφέρειες αντιμετωπίζουν με κατανόηση και ανταποκρίνονται σε αυτή την πρόνοια της ΚΥΑ, εκτός από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου που ειδικά στη Λέσβο ξεκίνησε ελέγχους σε αντίθεση με το πνεύμα της ΚΥΑ. Γιατί άραγε;

Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να λειτουργούν νόμιμα τα ελαιοτριβεία, προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε επιχειρεί η κυβέρνηση να λύσει οριστικά τα προβλήματα που υπάρχουν.

Μας προβληματίζουν όμως οι έλεγχοι που έχουν ξεκινήσει, παρά την πρόνοια της ΚΥΑ, καθώς και ο χρόνος και ο τρόπος που αυτοί γίνονται μόνο στη Λέσβο, λες και το νησί μας δεν είναι μέρος της επικράτειας. Ποιος άραγε είναι ο σκοπός που εξυπηρετούν;

Καλούμε την περιφερειάρχη να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού, ευθυγραμμίζοντας τις πρακτικές της περιφέρειας με ότι γίνεται σε όλη την άλλη Ελλάδα.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com