Βιβλιοπαρουσίαση στην Εργατική Λέσχη

Παρουσίαση του βιβλίου του Βίκτορ Σερζ «Έτος ένα της Ρωσικής Επανάστασης» σε μετάφραση του Παρασκευά Ψάνη και φιλολογική επιμέλεια της Αρετής Δημητρακοπούλου θα γίνει την Τετάρτη 22 του Μάρτη στις 7 το απόγευμα στην Εργατική Λέσχη, Πιττακού 15.

Το Γενάρη του 1919, ο 28χρονος Βίκτορ Σερζ, ένας αναρχικός γεννημένος στο Βέλγιο από γονείς Ρώσους εξόριστους επαναστάτες, έφτασε στην Πετρούπολη σε μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις του εμφυλίου πολέμου, όταν η επανάσταση έμοιαζε να ψυχορραγεί. Έγινε μέλος του μπολσεβίκικου κόμματος. Δέκα χρόνια μετά άρχισε να γράφει το «Έτος Ένα της Ρώσικης Επανάστασης». Βίκτορ Σερζ
Ο Βίκτορ Σερζ είναι γνωστός στο αναγνωστικό κοινό. Στα Ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία του «Αναμνήσεις ενός επαναστάτη» (2008), «Υπόθεση Τουλάγιεφ» (2007) και «Λέων Τρότσκι» (2004). Οι γονείς του ήταν Ρώσοι επαναστάτες -ναρόντνικοι- που είχαν καταλήξει στο Βέλγιο κυνηγημένοι από το τσαρικό καθεστώς. Έχοντας περάσει δεκαπέντε μήνες σε ένα γαλλικό στρατόπεδο συγκέντρωσης ως «ύποπτος για μπολσεβικισμό», ο Σερζ ήταν ήδη «σεσημασμένος» για την επαναστατική του δράση. Την είχε ξεκινήσει πολύ νωρίς, στα δεκαπέντε του χρόνια, ως μέλος της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος Βελγίου. Απογοητευμένος από τη «γραφειοκρατική ρεφορμιστική πρακτική» της σοσιαλδημοκρατίας, πέρασε στον αναρχισμό. Φυλακίστηκε από το 1912 μέχρι το 1917 κι, όταν βγήκε από τη φυλακή, πήγε στην Ισπανία, όπου πήρε μέρος στην αποτυχημένη γενική απεργία και εξέγερση του 1917.
εφημερίδα Εμπρός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com