ΜΟΔΟΥΣΑ - "Social Growth": Συνεταιριστικό Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ: H «Μοδούσα» ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2014 από εννέα ελαιοπαραγωγούς της Γέρας. Έχει ως σκοπό την «εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων, κυρίως μέσω της προώθησης λεσβιακών προϊόντων και της αύξησης της απασχόλησης στη Λέσβο». Eίναι μια από τους μεγαλύτερες Κοιν.Σ.Επ της χώρας μας, αριθμώντας 65 μέλη και αποτελεί ένα από τα πετυχημένα παραδείγματα Κοιν.Σ.Επ πανελληνίως.

ΠΡΟΙΟΝΤΑ & ΔΡΑΣΕΙΣ: H Μοδούσα παράγει και εμπορεύεται βιολογικό και συμβατικό ελαιόλαδο, συσκευασμένες ελιές και πάστα ελιάς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα διοργανώνει ενημερωτικές ημερίδες επιμόρφωσης αγροτών, εκδηλώσεις ανάδειξης παραδοσιακών επαγγελμάτων και επίδειξης παραδοσιακών τεχνικών, προώθησης οικοτεχνίας, εκθέσεις αντικειμένων λαογραφικού ενδιαφέροντος και γενικότερα δράσεις που αναδεικνύουν την Κοινωνική Οικονομία.

Η ΙΔΕΑ: Η ιδέα μας, εδώ και 4 μήνες, αφορά τη μετατροπή ενός εγκαταλελειμμένου δημόσιου ελαιοκτήματος σε πολυλειτουργικό αγρόκτημα (μάλιστα, τέλος Μαρτίου εκδόθηκε η ΚΥΑ για τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα).

Θα περιλαμβάνονται δράσεις όπως:
1) Δημιουργία πειραματικού αγρού και φυτωρίου για την προστασία, ανάδειξη και εμπορική προώθηση επιλεγμένων τοπικών ποικιλιών οπωροκηπευτικών και ελιάς και μιας κοινοτικής τράπεζας τοπικών σπόρων.
2) Δημιουργία κοινοτικού λαχανόκηπου με βιολογικά τοπικά φυτά σαν κέντρο κοινωνικής και συλλογικής πολιτισμικής δράσης και καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης.
3) Πρακτικές ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης (δηλ. κομποστοποίηση με υπολείμματα του ελαιώνα και εφαρμογή μιας χαμηλού κόστους μεθόδου λίπανσης αγροκτήματος με απόβλητα ελαιοτριβείων).
4) Οργάνωση τουριστικών επισκέψεων, γευσιγνωσιών και γευμάτων στο τοπίο του ελαιώνα της Γέρας για την προώθηση του αγροτουρισμού, του οικοτουρισμού, του επιστημονικού τουρισμού, κ.α.
5) Πρακτική περιβαλλοντική εκπαίδευση στον αγρό και στο τοπίο για τα σχολεία της Λέσβου.
6) Διοργάνωση σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης σε αγρότες (ορθές γεωργικές πρακτικές ή/και σχολεία αγρού).
7) Λειτουργία Αγοράς Παραγωγών όπου θα διατίθενται επιλεγμένα ποιοτικά τοπικά προϊόντα απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή χωρίς μεσάζοντες.
8) Διεύρυνση της ποικιλίας των αγροτικών προϊόντων και προώθηση των τοπικών τεχνών, της τεχνογνωσίας και των παραδόσεων που βασίζονται στην ελιά, κλπ.

Η καινοτομία έγκειται στην ιδιότυπη σύνδεση πολυλειτουργικού αγροκτήματος και κοινωνικής οικονομίας μέσω μιας πληθώρας σύγχρονων δράσεων. Ένα τέτοιο εγχείρημα μπορεί να αποτελέσει καταλύτη ενεργοποίησης τοπικού κεφαλαίου (κοινωνικού, οικονομικού, πολιτισμικού, φυσικού και ανθρώπινου), λειτουργώντας ως «πλατφόρμα βιώσιμης ανάπτυξης» σε περιθωριοποιημένες περιοχές που συνδυάζουν τον αγροτικό με το νησιωτικό χαρακτήρα, μέσα από μια στρατηγική επένδυση στην ποιότητα, την τοπικότητα και την καινοτομία.

Αυτή η προσπάθεια δεν αφορά μόνο τη «Μοδούσα», αλλά ολόκληρη τη Λέσβο, μιας περιοχής με το χαμηλότερο ΑΕΠ της Ευρώπης που έχει προσβληθεί από κρίση. Φέρνει κοντά αγρότες με νέους επιστήμονες, συνδέει την παραγωγή με τον πολιτισμό, την οικολογία με την οικονομία, προτάσσει το συλλογικό καλό απέναντι στο ατομικό όφελος. Αφορά την ενδυνάμωση του κοινωνικού μας κεφαλαίου, την καλλιέργεια της αίσθησης της «κοινότητας» και του «ανήκειν», την προαγωγή του τόπου και του συνεργατισμού σε όλα τα επίπεδα, στο πλαίσιο μιας υγιούς Κοινότητας. Αφορά ένα «Κοινωνικό Συμβόλαιο για ένα Κοινό Μέλλον»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com