Μείωση των τιμολογίων ρεύματος προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας - «Στόχος να δανειζόμαστε από τις αγορές το 2018»

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρέθηκε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνεχίζει τις επισκέψεις του στα υπουργεία.
Στις δηλώσεις που έκανε, και αναφερόμενος στη γεωπολιτική θέση της χώρας, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ενέργεια είναι η αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής πολιτικής.Αφού σημείωσε πως κεντρικός στόχος είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, η στήριξη της κοινωνίας και η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας, υπογράμμισε πως ο ενεργειακός σχεδιασμός είναι σημαντικός για την προσέλκυση επενδύσεων και αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική ισχύ της χώρας μας.

Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα πολλαπλός ενεργειακός κόμβος και κόμβος ειρήνης και σταθερότητας και πρόσθεσε ότι συνιστά στρατηγικό στόχο να αξιοποιήσουμε το πλεονέκτημα της γεωγραφικής μας τοποθεσίας. Στόχος, όπως είπε, είναι να γίνει η χώρα μας ένα διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο και στην ενέργεια, όχι μόνο στις μεταφορές.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα έργα που είναι σε εξέλιξη, είπε ότι προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς ο αγωγός ΤΑΡ που μεταφέρει αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη. Μάλιστα οι ρυθμοί είναι τέτοιοι που κατασκευάζεται 1χλμ αγωγού την ημέρα. Ακόμη, προχωρά η δημιουργία του τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, αλλά και η αντίστοιχη μονάδα στην Αλεξανδρούπολη, ενώ σε εξέλιξη είναι επίσης η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στη Θράκη, τη Στερεά Ελλάδα και την Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ιδιαίτερα σημαντικά είναι και τα ζητήματα των συμβολαίων που πρόκειται να υπογραφούν την Πέμπτη με Total, ΕΛΠΕ και Energean για τους υδρογονάνθρακες. Επίσης, σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), είναι σε εξέλιξη επενδύσεις 1 δισ. ευρώ σε αιολικά πάρκα.

Ανακοινώθηκε, ακόμη, ότι περί τα τέλη του καλοκαιριού θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας για τα νοικοκυριά, αλλά και τα δημόσια κτίρια.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση η στήριξη των κοινωνικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς αύξηση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος το φετινό βαρύτερο χειμώνα, είχε σαν αποτέλεσμα χιλιάδες καταναλωτές να περάσουν σε υψηλότερη (και ακριβότερη) κλίμακας.

Σχετικά με τα θέματα περιβάλλοντος, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα μέτρα που η Ελλάδα λαμβάνει στο πλαίσιο της Συμφωνίας για το Κλίμα που ελήφθη στο Παρίσι. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάρτιση των δασικών χαρτών, για τους οποίους οι προηγούμενες κυβερνήσεις -όπως είπε- «απέφευγαν, όπως ο διάβολος το λιβάνι».

Τέλος, είπε ότι έως το τέλος του 2020 θα έχουν ολοκληρωθεί δασολόγιο και Κτηματολόγιο, ώστε οι πολίτες να μπορούν να γνωρίζουν τους όρους και τους κανόνες για τη δόμηση και την εκμετάλλευση. Μάλιστα, προανήγγειλε Ενιαίο Φορέα Κτηματογράφησης, στον οποίο θα ενταχθούν Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία.Μείωση των τιμολογίων ρεύματος

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε και τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος με ορίζοντα το 2020, μέσω του περιορισμού συγκεντρωμένων κατηγοριών των λεγόμενων μη ανταγωνιστικών χρεώσεων που υπάρχουν στους λογαριασμούς.

Όπως διευκρίνισε, οι ελαφρύνσεις θα προέλθουν από τη μείωση της χρέωσης για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), αλλά και το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), το οποίο αποτελεί έσοδο του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ για την αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), σημείωσε πως η μείωση θα προέλθει από την υλοποίηση των διασυνδέσεων που θα εντάξουν τα νησιά (π.χ. Κυκλάδες) στο ηπειρωτικό σύστημα, καθώς το συγκεκριμένο τέλος κυρίως αντισταθμίζει το γεγονός ότι η παραγωγή του ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά είναι πιο κοστοβόρα. Ακόμη, ανέφερε πως από το 2020, το συγκεκριμένο τέλος μπορεί έως και να μηδενιστεί.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και τη στήριξη και τη διεύρυνση των κοινωνικών τιμολογίων (ΚΟΤ), ώστε να καλυφθούν περισσότερες ευπαθείς ομάδες. Επίσης, ανακοίνωσε πως θα αναδιαρθρωθούν οι κλίμακες χρέωσης των τιμολογίων, καθώς τον φετινό χειμώνα πολλά νοικοκυριά βρέθηκαν να ξεπερνούν τις 2.000 kWh ανά τετράμηνο, με συνέπεια για την υπόλοιπη κατανάλωσή τους να καταβάλουν υψηλότερο ποσό.Για το θέμα της αξιολόγησης

Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της αξιολόγησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα θέλει να υπάρξει μια λύση που να είναι αντίστοιχη με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση διεκδικεί καλύτερες λύσεις για το χρέος, από αυτές που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο Eurogroup.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία της κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές θα έχουμε, με καλούς όρους, όπως εξάλλου δείχνει η πορεία της αγοράς. Ακόμη, σημείωσε ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν είναι πλέον υψηλού ρίσκου και τόνισε πως «παρά τις περιπέτειες που πέρασε -η χώρα- κρατήθηκε στον πυρήνα της ευρωζώνης, είναι μια χώρα που δεν έχει ελλείμματα, έχει εξυγιάνει τα οικονομικά της και δημιουργεί προϋποθέσεις για ένα πολύ καλό come back».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στρατηγικός στόχος είναι η χώρα τον Αύγουστο του 2018 να δανείζεται από τις αγορές και πως ο στόχος αυτός «μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια συμφωνία για το χρέος σαν αυτή που μας παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών -και αρνηθήκαμε- όχι τόσο αισιόδοξη που να αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού, πόσο δε μάλλον με μια ακόμα καλύτερη που παλεύουμε και διαπραγματευόμαστε αυτές τις μέρες».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε δημοσκόπηση της γερμανικής Die Welt -η οποία καταγράφει στροφή στην κοινή γνώμη της Γερμανίας για τους Έλληνες που πλέον δεν αποτελούν τους «τεμπέληδες» που τους πληρώνουν, σημειώνοντας ότι ήδη η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών έχει διαφορετική άποψη για τους Έλληνες. Ακόμη, υπογράμμισε ότι «μετά τις 15 Ιουνίου θα είμαστε εδώ και θα έχουμε επαναλαμβανόμενες καλές και θετικές ειδήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα, για την οικονομία και για τον σχεδιασμό της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com