Πώς ο Αλβανός «Σουλτάνος» θέλει να δημιουργήσει αυτοκρατορία στα Δυτικά Βαλκάνια

Σε τροχιά σύγκρουσης μπαίνουν τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο αλβανικός εθνικισμός, στην αναμέτρησή του με τον «μακεδονισμό», υπονομεύει την ίδια την οντότητα των Σκοπίων απειλώντας με νέο εμφύλιο, ενώ στο εσωτερικό της Αλβανίας επιστρατεύεται για ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών, με τις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις να οδηγούνται σε μια επικίνδυνη σύγκρουση εν όψει των εκλογών του Ιουνίου, όπου εμπλέκεται και η μεγαλύτερη «βιομηχανία» της Αλβανίας, που αφορά την παραγωγή και διακίνηση των μεγαλύτερων ποσοτήτων χασίς στην Ευρώπη.

Την Πέμπτη το βράδυ επιβεβαιώθηκαν τα χειροτέρα σενάρια για τα Σκόπια καθώς η απόπειρα της πλειοψηφίας της αντιπολίτευσης SDSM και των τριών αλβανικών κομμάτων να δώσουν τέλος σε ατέρμονες διαδικασίες εβδομάδων και να εκλέξουν χωρίς την συναίνεση του κυβερνώντος VMRO-DPMNE, πρόεδρο της Βουλής τον Αλβανόφωνο Τ. Τζαφέρι, προκάλεσε ένταση και οπαδοί του Γκρουέφσκι εισέβαλλαν στην Βουλή κατηγορώντας την αντιπολίτευση για πραξικόπημα. Αποτέλεσμα να τραυματισθεί στο κεφάλι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζαεφ και τρεις ακόμη βουλευτές του.
Ο ίδιος ο Γκρουέφσκι με ανάρτηση στο Facebook, αν και ο ίδιος είχε καλλιεργήσει την ένταση όλο το προηγούμενο διάστημα, τώρα ζητά ψυχραιμία δηλώνοντας ότι οι πολίτες δεν θα υποκύψουν στην πρόκληση του SDSM.
Στα Σκόπια το αδιέξοδο και η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης έχουν παραλύσει τη χώρα και καλλιεργούν συνθήκες διεθνοτικής σύγκρουσης, ενώ στα Τίρανα, ενάμιση μήνα πριν από τις εκλογές, η αντιπολίτευση ζητά παραίτηση της κυβέρνησης Ράμα και διεξαγωγή των εκλογών με υπηρεσιακή κυβέρνηση, απειλώντας με αποχή από τις εκλογές και μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Οι δηλώσεις και οι υπαινιγμοί από τα Τίρανα και την Πρίστινα περί Ένωσης του Κοσόβου με την Αλβανία και περί Μεγάλης Αλβανίας, ενώ συγχρόνως καλλιεργείται και το χοτζικής έμπνευσης επιχείρημα των «έξωθεν απειλών», κάνουν το κλίμα εκρηκτικό.
Η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις, αλλά δείχνει να μη διαθέτει αποτελεσματικά «εργαλεία» παρέμβασης που θα απέτρεπαν την κλιμάκωση των εντάσεων, θα απομάκρυναν τον κίνδυνο εκτροχιασμού των αντιπαραθέσεων στα βόρεια σύνορά μας, θα διευκόλυναν την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία και κυρίως θα ακύρωναν κάθε ιδέα ή προσπάθεια του αλβανικού εθνικισμού να προωθήσει το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας.
Παρά το γεγονός ότι ο αλβανικός παράγοντας χρησιμοποιεί το θέμα της Ένωσης του Κοσόβου με την Αλβανία περισσότερο ως «φόβητρο» για να αποσπά ανταλλάγματα, καθώς προτιμά την επιλογή της ύπαρξης μελλοντικά δύο αλβανικών κρατών στην ΕΕ, η ανακίνηση και συντήρηση του αλυτρωτισμού της Μεγάλης Αλβανίας βάζει φωτιά στα Σκόπια και δημιουργεί συνθήκες σύγκρουσης και με τη Σερβία, όπου οι νότιες επαρχίες του Πρέσεβο και του Μπουγιάνοβατς που κατοικεί η αλβανική μειονότητα βρίσκονται σε ευθεία επικοινωνία με τα Τίρανα.
Στα Σκόπια συνεχίζεται και οξύνεται πλέον το δραματικό αδιέξοδο, καθώς ο πρώην Πρωθυπουργός και αρχηγός του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, επιμένει ότι οι νέες εκλογές αποτελούν διέξοδο από την κρίση, με το αντίπαλο κόμμα SDSM του Ζόραν Ζάεφ να ζητά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο πλαίσιο της πλειοψηφίας που έχει εξασφαλίσει με τα αλβανικά κόμματα στη βάση και της λεγόμενης «Πλατφόρμας των Τιράνων».
enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com