Ντάισελμπλουμ-Μοσκοβισί: Κοντά σε συμφωνία, «χρήσιμη» η δουλειά που έγινε στο Eurogroup

«Eίμαστε πολύ κοντά σε μία συνολική συμφωνία, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό σήμερα», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης από την οποία δεν προέκυψε συμφωνία για το θέμα του ελληνικού χρέους.Ο κ. Ντάισελμπλουμ χαιρέτισε την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε στο πολιτικό επίπεδο σε σχέση με το ζήτημα του ελληνικού χρέους και διατύπωσε την εκτίμηση ότι ως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

Ακόμη, είπε ότι έχει επιτευχθεί τεράστια πρόοδος όσον αφορά το πακέτο πολιτικής και έχει γίνει μεγάλος όγκος δουλειάς τους τελευταίους μήνες μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. «Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν», ανέφερε. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλή δουλειά, πρόσθεσε και σημείωσε πως το Eurgoroup δεσμεύεται να συνεχίσει να εργάζεται έως ότου να εκταμιευθεί η επόμενη εκταμίευση. Είμαστε κοντά στην τυπική ολοκλήρωση της δεύτερης ολοκλήρωσης, υπογράμμισε.

«Κάναμε μεγάλη πρόοδο στο πολιτικό επίπεδο και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης πριν από το καλοκαίρι» ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος συνεχίζοντας τόνισε πως έγινε μία πρώτη συζήτηση για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και ότι σε αυτό το στάδιο δεν ήταν δυνατό να υπάρξει συνολική συμφωνία.

«Τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. «Είμαστε πολύ κοντά στην επίταξη συμφωνίας και θα εξετάσουμε όλες τις πιθανές εκδοχές σε ό,τι αφορά τη μείωση του ελληνικού χρέους» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε ότι «είναι κοντά» και ότι «πρέπει μόνο να γίνουν μερικές τελευταίες ενέργειες», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ρυθμίσεις για το χρέος μπορούν να γίνουν μόνο μετά το τέλος της αξιολόγησης. «Σήμερα πάντως συζητήσαμε με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει ελάφρυνση του χρέους, ούτως ώστε να μπορέσει να μετάσχει και το ΔΝΤ» ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας πως «συμφωνήσαμε επίσης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να είναι πενταετούς διάρκειας».

Στόχος μας είναι να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να συνεχίσει να το χρηματοδοτεί, προσέθεσε επίσης ο Ολλανδός υπουργός, σημειώνοντας ότι «βαδίζουμε επί τη βάσει των αποφάσεων του Μαΐου του 2016».


Π. Μοσκοβισί: «Η δουλειά που έγινε είναι σίγουρα χρήσιμη»

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι «δεν καταλήξαμε, αλλά η δουλειά που έγινε είναι σίγουρα χρήσιμη». «Χαιρετίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη κάνει Ελλάδα» είπε ο Γάλλος επίτροπος, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι από τις 140 μεταρρυθμίσεις που είχε δεσμευθεί ότι θα προωθήσει η Ελλάδα, έχουν σίγουρα ολοκληρωθεί οι 104.

«Μόλις γίνουν οι υπόλοιπες θα θεωρηθεί ότι δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε» τόνισε ο επίτροπος, σημειώνοντας πως σε ό,τι αφορά το χρέος έγινε «μεγάλη συζήτηση».

Ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα εκπληρώνει ήδη όλες τις προϋποθέσεις για την έξοδο από τη λεγόμενη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος και σημείωσε πως από τυπικής απόψεως η έξοδος αυτή θα γίνει μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com