Ανάπτυξη 1,1% προβλέπει για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ - «Απαραίτητη η ελάφρυνση του χρέους»

Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 1,1% φέτος και 2,5% το 2018 προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (Economic Outlook). Ο Οργανισμός εκτιμά, επίσης, ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα θα μειωθεί από το 3,8% του ΑΕΠ που ανήλθε πέρυσι, αλλά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ φέτος και το επόμενο έτος.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το δημόσιο χρέος, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι αυτό έχει σταθεροποιηθεί, αλλά παραμένει πολύ υψηλό και απαιτείται «πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους για να διασφαλισθεί η μεσο - μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα». «Η ελάφρυνση του χρέους, περιλαμβανόμενης της επέκτασης των λήξεων των δανείων και πρόσθετων περιόδων χάριτος θα μείωνε τις ευπάθειες, θα αύξανε την ανάπτυξη και θα ενίσχυε την ικανότητα της Ελλάδα να χειριστεί το βάρος του χρέους της. Η ελάφρυνση του χρέους θα άνοιγε τον δρόμο για την ένταξη στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ και, σε συνδυασμό με μία περαιτέρω πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη φορολογική συμμόρφωση, θα επέτρεπε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες σε υψηλής ποιότητας επενδυτικά προγράμματα», αναφέρεται στην έκθεση.

Η αγορά εργασίας βελτιώνεται, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, και η υψηλότερη ζήτηση από το εξωτερικό ενισχύει τις εξαγωγές. Για την ανεργία, προβλέπει ότι θα μειωθεί από το 23,5% πέρυσι στο 22,2% φέτος και περαιτέρω στο 20,1% το 2018. Οι επενδύσεις, αναφέρεται, έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν από τα πολύ χαμηλά επίπεδα και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.

«Η αύξηση των φόρων κατανάλωσης στις αρχές του 2017 και οι πρόσφατες αυξήσεις των ενεργειακών τιμών θα αυξήσουν τον πληθωρισμό, αν και ο δομικός πληθωρισμός (σ.σ.: που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας) θα παραμείνει συγκρατημένος, καθώς παραμένει σημαντική αργούσα παραγωγική δυναμικότητα». Ο αποπληθωριστής της ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να ανέλθει στο 0,9% φέτος και το 1% το 2018.

«Η περαιτέρω πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η διεύρυνση της βάσης της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και ο έλεγχος της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την παγιοποίηση των σημαντικών δημοσιονομικών επιτευγμάτων των τελευταίων ετών, ενώ θα απελευθερώνουν πόρους για τα ιδιαίτερα αναγκαία προγράμματα κοινωνικής βοήθειας», σημειώνεται.Για την Ευρωζώνη

Σε ό,τι έχει να κάνει με την ευρωζώνη, ο ΟΟΣΕ εκτιμά ότι για τη διετία 2017- 2018, η ανάπτυξη αναμένεται να διατηρηθεί στο 1,75%.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η εγχώρια ζήτηση θα συνεχίσει να ωθεί την ανάκαμψη βοηθούμενη από μια χαλαρή νομισματική πολιτική και πιο πρόσφατα από μια μετρίως επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που έφθασε στην κατάλληλη στιγμή.

Οι εξαγωγές αναμένεται να σταθεροποιηθούν αλλά σε μέτριους ρυθμούς. Το ποσοστό ανεργίας θα συνεχίσει να υποχωρεί, παραμένοντας όμως σε υψηλά επίπεδα γύρω στο 9%.

Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει παραμένοντας όμως κάτω του 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ.

Για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων, είναι απαραίτητες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τη μείωση των υφιστάμενων εμποδίων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, τη μείωση του υψηλού επίπεδου των αμφιλεγόμενων και επίδικων δανείων σε πολλές χώρες και την υποστήριξη μη τραπεζικών χρηματοδοτήσεων.

Παράλληλα και εφ' όσον υπάρξει νέα πρόοδος για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, θα τονωθεί η εμπιστοσύνη για την νομισματική ένωση.

Η ενίσχυση της επαγγελματικής επανακατάρτισης, του επαγγελματικού προσανατολισμού και της βοήθειας στην αναζήτηση εργασίας όσων έχασαν τη δουλειά τους, θα διευκολύνει την προσαρμογή της ευρωζώνης στους κραδασμούς των εμπορικών συναλλαγών.

Ο ΟΟΣΑ συνιστά επίσης να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στην επαγγελματική κατάρτιση καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής και μια θέση πιο σημαντική στις εκπαιδευτικές πολιτικές.

Η προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης, η καλυτέρευση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και η ενθάρρυνση για μεγαλύτερη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com