Αλ. Τσίπρας: Αναγκαία και εφικτή μια απόφαση στις 15 Ιουνίου για οριστική λύση στο ελληνικό ζήτημα

Την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι μια απόφαση στις 15 Ιουνίου, που θα επιλύει οριστικά το ελληνικό ζήτημα, είναι πιο αναγκαία αλλά και πιο εφικτή από ποτέ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης από το βήμα του Συνεδρίου Concordia Europe Summit.
Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα να ανοίξει η συζήτηση για τη μετάβαση της χώρας σε μια περίοδο ανάπτυξης και τόνισε ότι πρέπει «να κάνουμε όλοι μαζί την προσπάθεια η κυβέρνηση, οι εταίροι, η κοινωνία και οι υγιείς επιχειρηματικότητα για να παραχθεί νέος πλούτος και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας». Ακόμη, σημείωσε ότι σύμφωνα με τα θετικά οικονομικά στοιχεία η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να κοιτάξει το μέλλον. «Οι εταίροι μας θα κάνουν ότι είναι αναγκαίο να μπει η ανάπτυξη στην ατζέντα των προτεραιοτήτων. Έχουμε τις επόμενες ημέρες τη δυνατότητα να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στο Eurogroup με συγκεκριμένες λύσεις και πως υπάρχει διέξοδος αρκεί να μην προσκρούσει σε σκοπιμότητες που θα την εμποδίσουν. «Είναι η σειρά των δανειστών και εταίρων μας να κάνουν αυτό που μπορούν αλλά κι αυτό που οφείλουν. Αυτό που δικαιούμαστε με βάση τις συμφωνίες», ανέφερε.

Ακόμη, σημείωσε ότι «έχουμε κάνει περισσότερα από όσα οφείλαμε για να μην διακινδυνεύσουμε την υλοποίηση του προγράμματος», υπογραμμίζοντας τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει στην Ελλάδα την πορεία προς την ανάπτυξη, γιατί αυτό δεν είναι μόνο προς όφελος της Ελλάδας αλλά και προς το συμφέρον των πιστωτών και της Ευρώπης ως οικονομικού και κοινωνικού εγχειρήματος.

Ζήτησε, επίσης, από τους εταίρους να προσδιορίσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους και στην ΕΚΤ να προχωρήσουν στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. «Υπάρχει ο τρόπος να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους εταίρους αρκεί να υπάρξει και η βούληση» ανέφερε και κάλεσε την Ευρώπη να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όχι μόνο για την ωρίμανση των αποπληρωμών αλλά να αναλάβει πρωτοβουλίες για επενδυτικά προγράμματα.

Ακόμη, πρόσθεσε πως τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο Γάλλος πρόεδρος, με τους οποίους συνομιλεί υπερασπίζονται την Ευρώπη της ανάπτυξης. «Ας αποδείξουμε ότι οι διακηρύξεις μπορούν να γίνουν πράξεις, είναι τώρα το μομέντουμ η Ελλάδα να γυρίσει στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα» τόνισε.

«Είμαστε σε μομέντουμ ανάκαμψης αρκεί να μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Η Ελλάδα είναι έτοιμη, οι επενδυτές έτοιμοι, οι αγορές έτοιμες, και περιμένουν ένα σήμα από τους θεσμούς», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Όπως πρόσθεσε, τις επόμενες ημέρες «έχουμε τη χρυσή ευκαιρία να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η χώρα βιώνει σκληρές συνέπειες στρεβλών επιλογών και των εταίρων, καταλογίζοντάς τους ότι επέλεξαν λάθος συνταγή. Ωστόσο, επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει κάθε δυνατότητα να ξανακοιτάξει το μέλλον με αισιοδοξία. «Όλα τα στοιχεία προδιαγράφουν μια θετική πορεία», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017, έκλεισε με θετικούς δείκτες σε απασχόληση, επενδύσεις, εξαγωγές.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, υπάρχει τρόπος να γεφυρωθούν οι διαφορές αρκεί να υπάρχει βούληση να γεφυρωθούν οι διαφορές επί της ουσίας. Όπως τόνισε, «αυτός είναι ο βασικός μας στόχος».

Επίσης, έθεσε ως άμεση προτεραιότητα να αποκλιμακωθεί γρήγορα η ανεργία και να σταματήσει η φυγή των νέων στο εξωτερικό. Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η μοίρα των λαών της Ευρώπης πρέπει να είναι κοινή, ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με μονόπλευρη πολιτική λιτότητας. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη οπισθοδρόμησε με αφορμή την κρίση όταν το Eurogroup έγινε το νέο διευθυντήριο. Όπως είπε, χρειάζεται μια νέα οργανική οντότητα ευρωζώνης, ενώ στάθηκε στην ανάγκη μιας νέας αρχής.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα επιχειρεί στο πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον να αναδειχθεί ως κόμβος και πυλώνας σταθερότητας και παρομοίασε τη χώρα με ένα δέντρο, το οποίο έχει τις ρίζες του στην Ευρώπη, αλλά μπορεί να απλώνει τα κλαδιά του παντού.

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να έχει κοινή μοίρα των λαών, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποκτηθεί όταν η μοίρα κάποιων καθορίζεται από την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, όταν αυτό αποφασίζεται σε διευθυντήρια κεκλεισμένων των θυρών και με εξαιρέσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ζήτησε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, προσθέτοντας πως η Ελλάδα διατηρεί το διμερή διάλογο με τη γείτονα και πως στηρίζει όσο καμία άλλη χώρα την ευρωτουρκική συνεργασία. Επεσήμανε, επίσης, πως η χώρα μας στηρίζει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και τόνισε πως η Ελλάδα επέμεινε στο να υπάρξει η δύσκολη αλλά απαραίτητη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, που μείωσε τις προσφυγικές ροές.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com