Βουλή: Πέρασαν με 153 «ναι» οι τροπολογίες με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα

Δεκτές με 153 «ναι» έγιναν από τη Βουλή οι τροπολογίες με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα της συμφωνίας για την αξιολόγηση, που αφορούν το αφορολόγητο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις συντάξεις. Εγκρίθηκαν επίσης, χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, και οι τροπολογίες για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Αναλυτικά, για τις τρεις από τις πέντε τροπολογίες για τις οποίες διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία, κατόπιν αιτήματος της ΝΔ, το αποτέλεσμα ήταν 153 «ναι» (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) και 84 «όχι» (ΝΔ, ΧΑ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων). Συνολικά ψήφισαν 237 βουλευτές. Από τη διαδικασία αποχώρησε το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Οι τροπολογίες κατατέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο νομοσχέδιο για την «Κύρωση της τροποποιημένης συμφωνίας για την ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο» .

Θύελλα αντιδράσεων

Η συνεδρίαση αναμενόταν και ήταν θυελλώδης, καθώς η κίνηση της κυβέρνησης να περάσει τα προαπαιτούμενα με τροπολογίες έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.


Με την έναρξη της συνεδρίασης ο προεδρεύων Τάσος Κουράκης ανακοίνωσε την διαδικασία με την οποία θα εξελιχθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια, συζήτηση την οποία αναμένεται να μονοπωλήσουν τα προαπαιτούμενα και ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση τα έφερε στη Βουλή. Ο κ. Κουράκης επισήμανε ότι επειδή πρόκειται για κύρωση συμφωνίας μπορεί να λάβουν το λόγο μόνο οι αντιλέγοντες.

Ωστόσο με βάση και την απόφαση της Διάσκεψης των προέδρων πρότεινε στο Σώμα να λάβουν το λόγο οι εισηγητές, οι ειδικοί αγορητές και να ανοίξει ένας κατάλογος ομιλητών βουλευτών κατ΄ αναλογία της δύναμης των κομμάτων, ήτοι από 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 3 της ΝΔ και από 1 βουλευτής από τα υπόλοιπα κόμματα. Σε κάθε περίπτωση στόχος, όπως είπε να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση περί τις πέντε το απόγευμα.

«Είναι προφανές ότι η ΝΔ δεν μπορεί να συμφωνήσει με την προτεινόμενη διαδικασία ούτε και με τις τροπολογίες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, και κατήγγειλε ότι παραβιάζεται το άρθρο 87 παρ. 2 του Κανονισμού που επιβάλλει την κατάθεση τροπολογιών προ τριών ημερών αλλά και το Σύνταγμα διότι πρόκειται περί ασχέτων τροπολογιών και επειδή υπάρχει προσθήκη τροπολογιών σε διεθνείς συνθήκες. «Έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια πράγματα που δεν προξενούν υπερηφάνεια στη Βουλή και στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Σε όλα όμως υπάρχουν όρια. Η εμφάνιση τροπολογιών που εισάγονται αποτελούν την πλήρη γελοιοποίηση του κοινοβουλίου, αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι είμαστε υποτελείς να το πει», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, είπε ότι η σημερινή διαδικασία είναι εξευτελιστική, παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό και ζήτησε να ανοίξει κατάλογος ομιλητών ώστε να γίνει διεξοδική συζήτηση.
«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την Κυβέρνηση ότι φέρνει μια κατάπτυστη διαδικασία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «δρομολογεί νέες περικοπές στις συντάξεις, οδηγεί σε νέες απώλειες τους συνταξιούχους, παραπέμπει στις καλένδες το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω καρατόμηση του αφορολόγητου, διευκολύνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς». «Τα μέτρα αποτελούν μέρος του 4ου μνημονίου, αποτελούν τα προαπαιτούμενα για τη διαχείριση του χρέους και είναι φανερό ότι τις όποιες διευκολύνσεις θα τις πληρώσει και πάλι η λαϊκή οικογένεια, αυτοί οι στόχοι υπηρετούν μόνο το κεφάλαιο και τις μονοπωλιακούς ομίλους», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι η συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση είναι αντεργατική και αντιλαϊκή. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση καταπατά τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να μην γίνει συζήτηση στη Βουλή. «Ο κατήφορος δεν έχει όριο. Την επόμενη φορά ας κάνετε και μια εικονική συνεδρίαση δια περιφοράς. Το ΚΚΕ καταψηφίζει δεν νομιμοποιεί τις πραξικοπηματικές διαδικασίες και αποχωρεί», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

«Εδώ πρόκειται για την απόλυτη κοινοβουλευτική ταπείνωση και αντιμετωπίζετε τους βουλευτές σας σαν κοπάδι με ψάρια και τους βάζετε να ψηφίσουν μέτρα που θα επηρεάσουν τη ζωή μας για χρόνια», ανέφερε, απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς.

«Είμαστε αντίθετοι στη διαδικασία που έχετε επιλέξει για να φέρετε τα ρέστα του μνημονίου, και ζητάμε να ανοίξετε κατάλογο», σημείωσε και χαρακτήρισε «σκαμπίλα για τους έλληνες», αυτά που φέρνει η κυβέρνηση.

«Ακούω προσεκτικά τις ενστάσεις και αντιρρήσεις, σε αρκετά συμφωνώ αλλά επίσης πρέπει να συμφωνήσουμε ότι από το 2010 το κοινοβούλιο τελεί σε καθεστώς εξαίρεσης», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, και πρόσθεσε: «Να μιλήσουμε με πολιτικό πραγματισμό, η κυβέρνηση θέλει να εξαντλήσει τα προαπαιτούμενα για να πάμε σε καθαρό διαπραγματευτικό πεδίο στο Eurogoup. Ήδη εξελίσσονται έντονες διπλωματικές πρωτοβουλίες για να πάμε σε κάποια αρχή ξέφωτου για τη χώρα. Αυτή είναι η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και είναι διαφανής και δημόσια. Δεν είναι κάτι καινούργιο». Ο κ. Ξυδάκης ανέφερε ότι τα προαπαιτούμενα ετέθησαν τελευταία στιγμή από τους δανειστές και επισήμανε ότι για την κυβέρνηση θα ήταν εν τέλει ευκολότερο να περάσουν στο προηγούμενο πακέτο μέτρων, αλλά ετέθησαν από τους θεσμούς για τις δικές τους σκοπιμότητες. «Θα αφήσουμε πέντε ουρές να υπονομεύσουν την μείζονα πολιτική προσπάθεια; Κάνω έκκληση στο νου στη λογική στο όνομα ενός πολιτικού πραγματισμού», συμπλήρωσε.

«Είναι ντροπή αυτό που γίνεται. Σας έχουν καταλάβει οι δανειστές και σας έχουν βάλει στην ίδια κατηγορία με τους προηγούμενους υποστηρίζετε ότι είστε καθαροί αλλά δεν βλέπουμε καμία απολύτως αλλαγή, έχουμε καταντήσει να προχωράμε μόνο με επείγον και κατεπείγον», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

«Έχει σημασία τα κόμματα που κυβέρνησαν 40 χρόνια να θυμηθούν ποιος έφερε τη χώρα σε αυτό το σημείο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, και πρόσθεσε: «Να μιλήσετε καθαρά. Να είμαστε αδύναμος κρίκος, στις 15 Eurogroup και στις 22 σύνοδο Κορυφής; Μιλήστε έντιμα, θέλετε να μην τα ψηφίσετε; Δεν απολογούμεθα σε αυτούς που λεηλάτησαν τη χώρα 40 χρόνια, είμαστε εδώ με απόλυτη διαφάνεια».

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, που επέλεξε να λάβει το λόγο ως βουλευτής, αναφέρθηκε στην ουσία και τη διαδικασία για τη σημερινή εξέλιξη στη Βουλή. «Επειδή ακούστηκαν εκφράσεις περί γελοιοποίησης, είναι προφανές ότι η σιωπή δεν είναι χρυσός και πρέπει να τοποθετούμαστε επί της ουσίας. Χθες μάλιστα σε μια καλή συνεδρίαση της Διάσκεψης, που το κλίμα της δεν έχει καμία σχέση με κάποιες διαρροές, δόθηκαν εξηγήσεις, άσχετα αν αντικρούστηκαν από τους βουλευτές, αλλά δόθηκαν και πιστοποιήθηκε κατά πλειοψηφία ότι πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία. Δεν έχει κανένα νόημα να ανατρέξουμε για να πούμε πόσα και ποιοι τα έκαναν, σε σχέση με τις διαδικασίες του κοινοβουλίου, που σε όλο το παρελθόν διάστημα, έχουν πληγεί», τόνισε.

Ως προς την ουσία, ο πρόεδρος της Βουλής είπε πως «όλοι γνωρίζουν ότι, ευτυχώς, η διαδικασία της συζήτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση έχει πάρει πολυπαραγοντικό και διεθνή χαρακτήρα». «Ευτυχώς», επέμεινε, «αποδεικνύονται σήμερα όλα αυτά που είτε εικάζαμε είτε ξέραμε, αντιθέσεις δηλαδή, πολιτικές αντιπαραθέσεις, τρικλοποδιές» από την πλευρά των δανειστών.

«Γνωρίζουμε ότι για την παρούσα διαδικασία λοιπόν, γίνεται μια εξαιρετική προσπάθεια από την κυβέρνηση και ενώ εξελίσσεται αυτή η διεθνής συζήτηση που αφορά ακόμη και την αρχιτεκτονική της Ευρώπης επ' αφορμή της Ελλάδας. Γνωρίζουμε ότι εξελίσσεται και είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι στην κατεύθυνση η χώρα σε ορατό διάστημα να προχωρήσει και στην έξοδο στις αγορές και στην τακτοποίηση του χρέους, διότι η ελληνική οικονομία, διεθνώς αναγνωρίζεται κιόλας, ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση που χωρίς επιπλέον μέτρα, πρέπει να προχωρήσει και να έχει ένα καλό οδικό χάρτη με βάση αυτά που έχουν προδιαγραφεί», κατέληξε ο κ. Βούτσης.

«Αυτή την κατάφωρα αντισυνταγματική διαδικασία ανέλαβε να υπερασπιστεί ο πρόεδρος της Βουλής αντί για την κυβέρνηση η οποία βρίσκεται σε ύστατο στάδιο εξευτελισμού», σχολίασε ο Μάκης Βορίδης της ΝΔ και έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας, επικαλούμενος και τη γνώμη του ελεγκτικού συνεδρίου για το ζήτημα των συντάξεων. «Είναι οικτρή αυτή η διαδικασία που έχετε επιλέξει. Εγώ δεν σας λέω ότι είναι καλή πρακτική οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Αλλά γίνεται συζήτηση στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και είναι διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Να αποσύρετε αυτές τις διατάξεις. Προσπαθούν να υφαρπάξουν την απόφαση του κοινοβουλίου και να συγκαλύψουν τον εξευτελισμό του κοινοβουλίου», συμπλήρωσε.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος επικαλέστηκε τα άρθρα του Συντάγματος, τα οποία κατά την εκτίμησή του παραβιάστηκαν και επισήμανε ότι επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης ξεπεράστηκε κάθε αρνητικό που υπήρξε τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια και το φαινόμενο των επειγόντων και κατεπειγόντων νομοσχεδίων παροξύνθηκε. «Είστε πληρωμένα πιστόλια, πρέπει να ντρέπεστε», τόνισε προς την κυβερνητική πτέρυγα.

«Η κυβέρνηση απέρριψε τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας. Η δική μας έκθεση πρέπει να υποβληθεί τη Δευτέρα, δεν είχαμε άλλο τρόπο και δεν υπάρχει χρόνος» υποστήριξε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε προσχηματικά τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, αφού υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές μεταβολές των δεδομένων, που υπέχουν κοινωνική διάσταση, στις τροπολογίες που φέρνει η κυβέρνηση. Πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως το μόνο συνταγματικό θέμα που μπορεί να τεθεί είναι ότι οι συνταξιοδοτικές διατάξεις δεν εισήχθησαν ως ειδικές.

«Είστε έτοιμοι να διαβείτε κι αυτόν τον Ρουβίκωνα και να βάλετε τις συντάξεις δίπλα στα ψάρια (σ.σ. οι τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για την Αλιεία), κύριοι συνάδελφοι;» διερωτήθηκε ο κ. Δένδιας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, αναγνώρισε ότι ο τρόπος εισαγωγής των τροπολογιών με τα προαπαιτούμενα «δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος νομοθέτησης». Σημείωσε ωστόσο, ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια η χώρα δεν βιώνει μια κανονικότητα, «και αυτή η απώλεια της κανονικότητας δεν είναι ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης. Είναι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία που έβαλαν τη χώρα στην περιπέτεια των μνημονίων, αλλά είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων αυτή που θα την βγάλει από την περιπέτειά της».

«Η νομοθέτηση των τροπολογιών αποτελεί ένα τελευταίο βήμα προκειμένου να ολοκληρωθεί η λίστα με τα προαπαιτούμενα σημεία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μετά το σημείο αυτό, η ελληνική πλευρά θα έχει πλέον εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με τις απαιτήσεις του προγράμματος.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Βρούτσης, χαρακτήρισε τον τρόπο με τον οποίο ψηφίζονται σήμερα τα νέα προαπαιτούμενα ως εξευτελιστική και ταπεινωτική διαδικασία για το ελληνικό κοινοβούλιο. «Με την ψήφο τη δική σας, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζετε και 'ξε-ψηφίζετε' μέσα σε διάστημα δέκα ημερών. Αυτό δεν έχει προηγούμενο. Μόνο με εσάς έχει προηγούμενο. Εσείς ψηφίσατε και 'ξε-ψηφίσατε'. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν γίνει τέτοιες διαδικασίες κοινοβουλευτικής ταπείνωσης για Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως είναι αυτές που κάνετε σήμερα» είπε ο κ. Βρούτσης και κατήγγειλε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία νομοθετεί και παρεμβαίνει για μετά το 2020.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλης Τζελέπης, είπε: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο ελληνικός λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου, άσχετα αν συζητάμε σήμερα νομοσχέδιο για την αλιεία. Αντιπολιτευτήκατε χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό, με τον πλέον ακραίο, επικίνδυνο και αποτρόπαιο λαϊκισμό» και πρόσθεσε: «Η σημερινή συνεδρίαση, με την κατάθεση των πέντε τροπολογιών, αποδεικνύει το 'Βατερλό' των διαπραγματεύσεων της συγκυβέρνησης, οι οποίες διαπραγματεύσεις έχουν πλέον γίνει το γεφύρι της Άρτας».

Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιώργος Λαζαρίδης, κατηγόρησε τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι με τη στάση τους προσπαθούν να καλύψουν τον αντίκτυπο των χθεσινών αποκαλύψεων από πλευράς Μαρτίνη.

Από την πλευρά της Ένωσης Κεντρώων, ο Μ. Γεωργιάδης, είπε: «Όπου βρεθείτε και όπου σταθείτε λέτε ότι διαπραγματεύεστε και ότι αυτό που κάνετε είναι μια αέναη διαπραγμάτευση. Όμως, έχει καταλήξει να είναι αιώνια διαπραγμάτευση. Δυόμισι χρόνια μας λέτε ότι διαπραγματεύεστε. Ξέρετε τι θα πει να διαπραγματεύεστε δυόμισι χρόνια για το ίδιο πράγμα; Ότι προφανώς αποτυγχάνετε στη διαπραγμάτευση που γίνεται εκεί και καλό θα ήταν να βγείτε να παραδεχθείτε ότι κάνετε ταξιδάκι αναψυχής και όχι διαπραγμάτευση».

Από το Ποτάμι, ο Σπ. Δανέλλης είπε: «Ο κυνισμός του 'κουαρτέτου' απορρέει από το ότι κανείς πλέον δεν μας εμπιστεύεται» και σημείωσε: «Η απώλεια εμπιστοσύνης των εταίρων προς εμάς κλιμακώνεται βαθμιαία, από το μακρινό 2011 μέχρι σήμερα. Όταν συμφωνούσαμε, υπογράφαμε, νομοθετούσαμε και στη συνέχεια στρίβαμε χωρίς καν το πρόσχημα του αρραβώνα. Η παγίωση της κουτοπόνηρης αυτής τακτικής, της στάχτης στα μάτια των κουτόφραγκων και εμείς να μην αλλάζουμε τίποτα, μη τυχόν και θίξουμε τα μικρά και τα μεγάλα που θα ξεβόλευαν τα κομματικά μας ακροατήρια, προφανώς, εξάντλησε τα όριά τους. Και αυτό πληρώνουμε σήμερα».

«Απόδειξη πλεονάσματος πολιτικού θράσους και ελλείμματος αρχών» χαρακτήρισε ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση νομοθετεί. Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε, επίσης, ότι η σημερινή διαδικασία αποτελεί και απόδειξη ότι η αξιολόγηση, μέχρι σήμερα, δεν έχει ολοκληρωθεί, με ευθύνη, αποκλειστικά, της κυβέρνησης, αφού μέχρι σήμερα δεν είχε ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα, στα οποία η ίδια δεσμεύθηκε. Με τις κυβερνητικές τροπολογίες, η λιτότητα επεκτείνεται και τα μέτρα «αυγατίζουν», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε ότι υπάρχουν μέτρα μέχρι και το 2022, ανεβάζοντας, πλέον, τον συνολικό λογαριασμό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στα 14,5 δισ. ευρώ.

«Πρόκειται για τον απόλυτο εθισμό στην ψήφιση μέτρων λιτότητας», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και υπογράμμισε την ανάγκη μίας συμφωνίας σε πιο ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους, ουσιαστικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους και ιδίως «μία μεταρρυθμιστική, σοβαρή, συνεκτική και αξιόπιστη κυβέρνηση, η οποία θα πραγματοποιήσει διαρθρωτικές αλλαγές και θα διαπραγματευτεί μία άλλη δημοσιονομική πολιτική, με πιο ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους».

Ευθύνες στην κυβέρνηση ότι άνοιξε ένα διαρκές μνημόνιο για τη χώρα, χωρίς να καταφέρει να κλείσει την αξιολόγηση, ούτε να διασφαλίσει την εκταμίευση ή την διευθέτηση του ελληνικού χρέους επέρριψε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Έκανε λόγο για εθνική υποχώρηση και υποστήριξε ότι η χώρα μπήκε σε ένα νέο υφεσιακό κύκλο λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα, και προσέθεσε ότι αυτή η εθνική διάψευση προκαλεί τεράστιο κόστος στην ελληνική οικονομία.

Μίλησε ακόμα για δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας και τόνισε ότι «χάθηκε κάθε ίχνος εμπιστοσύνης και προοπτικής από την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης που δεν είχε κανένα σχέδιο ούτε συγκεκριμένα αιτήματα στα κελεύσματα των δανειστών».

«Έπεσαν οι αφελείς, διαρκείς και συγκρουόμενοι μύθοι της επί παντός επιστητού, για το χρέος, τις γραβάτες, το QE, το αναπτυξιακό πακέτο, τη διευθέτηση του χρέους. Τίποτα από τις προϋποθέσεις που έθεσε η κυβέρνηση δεν γίνεται. Αντίθετα, μπήκαμε σε ένα 4ο + διαρκές μνημόνιο, με την κυβερνητική πλειοψηφία να ψηφίζει και να ξεψηφίζει διατάξεις, διότι στη διαπραγμάτευση δεν είχε καμία πρόταση και δεν έφερε καμία αντίσταση», τόνισε και προσέθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολιτικά και ηθικά ρευστοποιηθεί. Είναι έτοιμος να προσλάβει το σχήμα του δοχείου που στενεύει συνεχώς».

«Δεν μπορείτε, ούτε έχετε ένα σχέδιο εξόδου της χώρας από τη κρίση, αλλά μόνο ωμή νομή της εξουσίας. Αυτό μπορεί να αρκεί για να παρατείνετε το βίο σας στην εξουσία, βλάπτετε όμως το μέλλον της χώρας και αυτό είναι ασυγχώρητο» ανέφερε.Αίτημα της ΝΔ για ονομαστική ψηφοφορία

Η ΝΔ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για τρία από τα πέντε προαπαιτούμενα μέτρα που καλείται να ψηφίσει απόψε η Ολομέλεια.

Το αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ονομαστική ψηφοφορία αφορά συγκεκριμένα τις τροπολογίες για το αφορολόγητο, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις συντάξεις.

Οι άλλες τροπολογίες, οι οποίες τίθενται προς ψήφιση με την κανονική διαδικασία -δια της τοποθέτησης των εισηγητών των κομμάτων- αφορούν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στα οικονομικά των κομμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι οι πέντε προαπαιτούμενες ρυθμίσεις, των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών αφορούν αντιστοίχως:
Την απαγόρευση να τεθεί ως ενέχυρο για τραπεζικό δανεισμό πολιτικού κόμματος η μελλοντική του κρατική χρηματοδότηση και επίσης στην υποχρέωση υποψήφιων βουλευτών και ευρωβουλευτών να γνωστοποιούν στην αρμόδια επιτροπή ελέγχου το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, μέσω του οποίου διακινούνται τα έξοδα και οι δαπάνες του.
Την παράταση έως το τέλος του 2022 της έναρξης ισχύος της προσαύξησης των συντάξεων
Τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και συγκεκριμένα: η αναστολή των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης αποσυνδέεται από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), καθώς προβλέπεται πως αυτή θα ισχύσει έως την 20.08.2018, υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. ορίζεται ότι ισχύουν έως το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, (αντί για όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής).
Τους όρους λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμού και σε τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Αλλαγές στη διατύπωση της διάταξης για το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος, που δεν μεταβάλλουν ωστόσο την ουσία του άρθρου 15 του νόμου 4472/2017 που ψηφίστηκε πρόσφατα

Αποχώρησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Αποχώρησε από την συνεδρίαση της Ολομέλειας για την ψήφιση των τροπολογιών με τα προαπαιτούμενα μέτρα η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Την αποχώρηση προανήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος μετά την ομιλία της Φώφης Γεννηματά.

Ο κ. Λοβέρδος είπε απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πτέρυγα: «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα συμπράξει στην κατάλυση της Βουλής. Ψηφίστε τα μόνοι σας».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com