«Βόμβα» αμερικανού επενδυτή για το ελληνικό χρέος: Λάθος ο υπολογισμός του, δεν είναι 180%, αλλά 91% του ΑΕΠ!

«Φωτιά» στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος βάζουν οι δηλώσεις που έκανε αμερικανός επενδυτής, ο οποίος υποστήριξε ότι το ελληνικό χρέος έχει υπολογιστεί με λανθασμένο τρόπο και πως στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που υπολογίζεται επίσημα!Συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος Aμερικανός επενδυτής ελληνικών ομολόγων, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Japonica Partners, Πολ Καζαριάν, μιλώντας στη Süddeutsche Zeitung είπε ότι μετά από 6 αναδιαρθρώσεις το ελληνικό χρέος θα πρέπει να υπολογισθεί εκ νέου και σημείωσε ότι «αυτό το οποίο συζητούν σήμερα οι θεσμοί είναι μια πολιτική επινόηση».

Ο Αμερικανός επενδυτής, ο οποίος έλαβε μέρος και στο συνέδριο το οποίο συνδιοργάνωσαν το βρετανικό περιοδικό Economist και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη, σημείωσε ότι «αν το ελληνικό χρέος υπολογιστεί βάσει των διεθνών στάνταρ, τότε δεν φθάνει το 180, αλλά μόλις το 91% του ΑΕΠ. Ο υπολογισμός δεν πρέπει να γίνεται πλέον με βάση την ονομαστική αξία του δημόσιου χρέους, αλλά με βάση τη χρονική αξία των δανείων, με την οποία λαμβάνονται υπόψη οι μέχρι τώρα ελαφρύνσεις, δηλαδή τα χαμηλότερα επιτόκια, η μεγαλύτερη διάρκεια εξόφλησης του χρέους και η μετάθεση του χρόνου έναρξης της αποπληρωμής των δανείων. Η Ελλάδα μπορεί και σήμερα να τα καταφέρει μόνη» είπε δυνατά στην αίθουσα του Συνεδρίου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η εφημερίδα του Μονάχου.

Σημειώνεται ότι παρόμοια άποψη υποστήριξε στο Συνέδριο και ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, μέλος της επιτροπής των πέντε σοφών της Γερμανίας. Εάν υπολογιστεί η χρονική αξία των δανείων, τότε η κατάσταση είναι λιγότερο δραματική. «Με το να επικεντρώνουμε στα υψηλά ποσοστά του χρέους, το πρόβλημα δραματοποιείται στη δημόσια συζήτηση. Η Γερμανία θα επωφελούνταν από έναν τέτοιο υπολογισμό του ελληνικού χρέους, διότι εάν βρισκόταν σε τόσο πολύ καλύτερη κατάσταση, η πολιτική σωτηρίας της Ελλάδας θα μπορούσε να μπει σαφώς ταχύτερα στο αρχείο» εκτίμησε.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com