Δ. Τζανακόπουλος: Η συζήτηση για το χρέος μπορεί να παραταθεί ως τις 22 Ιουνίου – Οι θεσμοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Για ενδεχόμενο να παραταθεί η συζήτηση σχετικά με το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τετάρτη.
Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «δεν πρόκειται να πάρουμε ό,τι μας δώσουν για το χρέος στο επόμενο Eurogroup, γι' αυτό η συζήτηση μπορεί να παραταθεί έως τη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιζητεί μια καθαρή λύση που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα και πως αν υπάρξει μια πρόταση που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του χρέους και την επιστροφή στις αγορές «θα είμαστε διατεθειμένοι να τη συζητήσουμε».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε κριτική στο ΔΝΤ, λέγοντας ότι η στάση του δεν βοηθά και σημείωσε ότι ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν εξαιρετικά πιεστικό για μεταρρυθμίσεις λιτότητας, όταν είναι η ώρα για τη συζήτηση σχετικά με το ελληνικό χρέος, κάνει πίσω.

Περιγράφοντας την καθαρή λύση, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι θα πρέπει:

1. Να προσδιορίζει τέτοια μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να μην υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ.

2. Τα μέτρα αυτά να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς (και την ΕΚΤ) να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

3. Να προσδιορίζει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη πράγμα που όλοι οι θεσμοί και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν ως αναγκαίο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, επίσης, πως κανείς δεν ισχυρίζεται ότι τα θεμελιώδη προβλήματα της οικονομίας έχουν επιλυθεί, ούτε ότι η κατάσταση δεν εξακολουθεί να είναι εύθραυστη. «Αυτό που πρέπει, όμως, σε κάθε περίπτωση να τονιστεί είναι ότι διαφαίνεται πως οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες», πρόσθεσε.

Κάλεσε, ακόμη, τους θεσμούς να λάβουν αποφάσεις τόσο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, όσο και για τη ρύθμιση του χρέους, λέγοντας ότι «είναι χρέος της Ευρώπης, τόσο των δανειστών μας, όσο και των θεσμών, να πάρουν τώρα τις αναγκαίες αποφάσεις που θα εγγυώνται την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στη χώρα μας». Αποφάσεις, «που θα οδηγήσουν σε μία σταθερή και δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την άμεση επιστροφή μας στις αγορές χρήματος», όπως είπε. Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, πλέον η αναπτυξιακή πορεία της χώρας εξαρτάται και από τις αποφάσεις αυτές και δεν υφίσταται κανένας λόγος για μια νέα μετάθεση του προβλήματος.

Όπως είπε, η Ελλάδα έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα, ενώ σημείωσε πως τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα ώστε να κλείσει και τυπικά η αξιολόγηση. Συμπλήρωσε πως το προσεχές Eurogroup θα πρέπει να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Επίσης, επικαλούμενος τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, είπε πως αποδεικνύεται ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας πόρρω απέχει από την εικόνα καταστροφής που καλλιεργούν συστημικά ΜΜΕ και ΝΔ εδώ και έναν χρόνο.

Απάντηση Κικίλια

«Η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για τη ζημιά που έχει προκαλέσει στη χώρα και συνεχίζει να παρακολουθεί με απάθεια την κοινωνία να στενάζει και την οικονομία να βουλιάζει», τονίζει, σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας και επισημαίνει: «Ψήφισαν τα πιο επώδυνα μέτρα του τέταρτου μνημονίου, με περικοπές συντάξεων, μισθών και μείωση αφορολόγητου, για να μην πάρουν τίποτα, ούτε συμφωνία, ούτε ποσοτική χαλάρωση, ούτε χρέος».

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο κ. Κικίλιας τον κατηγορεί πως εξακολουθεί να βλέπει θετικά σημάδια στην οικονομία, ενώ οι Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν, όπως σημειώνει, εφορία, ΕΦΚΑ και τράπεζες. «Αλήθεια, σε ποιους απευθύνεται; Αντί να αναλάβουν τις βαριές ευθύνες τους για την πορεία της χώρας, συνεχίζουν με θράσος να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό. Είναι αδιόρθωτοι», καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου τςη ΝΔ.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com