Νομοθετική ρύθμιση για τα σκουπίδια τη Δευτέρα - Συναντήσεις Σκουρλέτη με ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΚΕΔΕ

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα προσπαθήσει να δώσει λύση στο μείζον ζήτημα των συμβασιούχων καθαριότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ Βαθμού, θα φέρει τη Δευτέρα στη Βουλή η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μετά από σύσκεψη που έγινε για το ζήτημα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη , ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκη, και ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των δήμων. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους που μέχρι τώρα απασχολούνταν με συμβάσεις στην καθαριότητα, είπε πως θα προβλέπεται -μέσα από νέα σύμβαση- να απασχοληθούν μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων των επιτυχόντων του διαγωνισμού.

«​Θέλω επίσης, να πω ότι όσοι πίστευαν ότι -με αφορμή το προσωρινό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε- θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να εισβάλουν ιδιωτικές εταιρίες στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων, θα μας βρουν απέναντι», υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης και σημείωσε: «Νομίζουμε ότι μετά από τη σημερινή εξέλιξη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις», καλώντας την Ομοσπονδία των εργαζομένων, καθώς και την ΚΕΔΕ, να συμβάλουν έτσι ώστε πολύ γρήγορα να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών:

«Μετά από τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, την Δευτέρα στη Βουλή, η οποία θα προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των Δήμων.

» Όσον αφορά τους εργαζόμενους που μέχρι τώρα απασχολούνταν στην καθαριότητα, θα προβλέπεται, μέσα από νέα σύμβαση, να απασχοληθούν μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων των επιτυχόντων του διαγωνισμού. Μιλάμε για διαγωνισμό ο οποίος θα γίνει με ευθύνη του ΑΣΕΠ.

» Θέλω επίσης, να πω ότι όσοι πίστευαν ότι με αφορμή το προσωρινό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να εισβάλουν ιδιωτικές εταιρίες στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων, θα μας βρουν απέναντι.

» Νομίζουμε ότι μετά τη σημερινή εξέλιξη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και θέλουμε να καλέσουμε την Ομοσπονδία των εργαζομένων, καθώς και την ΚΕΔΕ, ο καθένας από τη μεριά του, να συμβάλουν έτσι ώστε, πολύ γρήγορα, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση».Συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο κ. Σκουρλέτης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ προκειμένου να παρουσιάσει τη νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να καταθέσει τη Δευτέρα στη Βουλή.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Νίκος Τράκας , είπε ότι «θα εξετάσουμε την πρόταση της κυβέρνησης και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας» και σημείωσε: «Η ρύθμιση που μας παρουσίασε η κυβέρνηση, απέχει πάρα πολύ από αυτά που λέμε εμείς, αλλά θα τη δούμε και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας».

Ακόμη, τόνισε ότι η ΠΟΕ - ΟΤΑ θα πρέπει να εξετάσει τη ρύθμιση με τη βοήθεια των νομικών, ώστε «να εξειδικεύσουμε τι ακριβώς λέει». Μέχρι να ληφθεί η σχετική απόφαση από το εκτελεστικό συμβούλιο, κανένας απορριμματοφόρο δεν θα βγει στους δρόμους, πρόσθεσε.

Παράλληλα, άσκησε εκ νέου κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «προσπαθεί να ρίξει το μπαλάκι στους δημάρχους» και επανέλαβε ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και μόνιμες ανάγκες των δήμων.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα του Σαββάτου θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή για να καθορίσει το μέλλον των κινητοποιήσεών της.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, είπε ότι «θεωρώ θετικό ότι υπάρχει ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας και διαβλέπω και μία ειλικρινή διάθεση από όλες τις πλευρές ώστε να βρεθεί λύση [...]. Επιφυλάχθηκαν να συνεδριάσουν και να μας απαντήσουν. Περιμένουμε λοιπόν την απάντησή τους». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει τη σύναψη νέων συμβάσεων για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ για 2.500 μόνιμες προσλήψεις στους δήμους.

Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να αναπροσαρμόσουν τα οργανογράμματά τους ώστε, με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους, να προκύψουν πρόσθετες οργανικές θέσεις, οι οποίες θα καλυφθούν κι' αυτές μέσω ΑΣΕΠ. Ο υπουργός είπε στους συνδικαλιστές ότι θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη την πολιτική θέση της κυβέρνησης «να μην ενδώσει σε κάθε είδους πιέσεις για να παραδοθεί το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα».Συνάντηση Σκουρλέτη-ΚΕΔΕ

Στη συνέχεια ο κ. Σκουρλέτης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ για το ίδιο ζήτημα. Εκεί ο υπουργός τους ενημέρωσε για την νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση τόσο για την πρόσληψη μόνιμου, τακτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ στους τομείς καθαριότητας των Δήμων, με προσδιορισμό των αναγκών από τους ΟΤΑ, όσο και για την απασχόληση του υφιστάμενου προσωπικού με νέες συμβάσεις.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της σε συγκεκριμένα σημεία του σχεδίου της τροπολογίας που έχει καταρτίσει το υπουργείο. Όπως επισήμανε «η κυβέρνηση οφείλει να βρει λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε με δική της ευθύνη και υπαιτιότητα. Από τη συζήτηση που έγινε διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν ορισμένα "αγκάθια", τα οποία θα μελετήσει το νομικό τμήμα της ΚΕΔΕ και στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 11:30 το πρωί της Δευτέρας θα λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις σχετικά με το επίμαχο κείμενο της τοπολογίας».

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου βαθμού είναι να μονιμοποιηθούν και να διατηρήσουν τις θέσεις τους οι συμβασιούχοι, ενώ για το καλό των πολιτών μας είναι ανάγκη να εξασφαλίσουμε καθαρές τις πόλεις μας».

Σημειώνεται ότι μοναδικό θέμα συζήτησης της Έκτακτης Συνεδρίασης, η οποία θα ξεκινήσει της Δευτέρα στις 11:30 το πρωί στα γραφεία της ΚΕΔΕ θα είναι «Οι εξελίξεις στο ζήτημα των συμβασιούχων μετά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας από το ΥΠ.ΕΣ.».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com