Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση ψάχνει οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων

Οριστική λύση στο θέμα με τους συμβασιούχους του δημοσίου αναζητά η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, σε δηλώσεις που έκανε μετά την επίσκεψή του την Πέμπτη στο υπουργείο Εσωτερικών.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το θέμα των συμβασιούχων ως «μια από τις πιο βαριές αμαρτίες του παλιού πολιτικού κατεστημένου» και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση ξεκινά από τη διερεύνηση του ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, επισημαίνοντας ότι αυτό που επιδιώκεται είναι το πρόβλημα αυτό να λυθεί στη βάση της εθνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

«Αυτό που μας απασχολεί είναι η διερεύνηση του πραγματικού περιεχομένου της εργασιακής σχέσης αυτών των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το ποιος τους διόρισε», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «σίγουρα δεν τους διορίσαμε εμείς». Ακόμη, σημείωσε ότι αυτή η διερεύνηση θα γίνει από ανεξάρτητο φορέα, στη βάση οριζόντων αντικειμενικών κριτηρίων και μετά θα πρέπει να υπάρξει διεξοδική διαβούλευση και με τα κόμματα και με τους εμπλεκόμενους φορείς.


«Ανοίγει η συζήτηση για απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, παράλληλα ότι ανοίγει η συζήτηση για την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως είπε, «μετά από επτά χρόνια κρίσης η επόμενη μέρα δεν μπορεί παρά να είναι διαφορετική» και σημείωσε ότι «περνάμε σε άλλη εποχή, τίποτα δεν μπορεί να είναι όπως παλιά, ούτε το πολιτικό σύστημα, ούτε ο τρόπος διοίκησης και διακυβέρνησης και των ΟΤΑ.

Aν βρισκόμαστε στο σημείο που συνειδητοποιούμε ότι χρειάζονται προγραμματικές συγκλίσεις, όχι κάτω από το τραπέζι, αλλά πάνω στο τραπέζι, για να κυβερνιέται η χώρα, πόσω μάλλον αυτό θα είναι απαραίτητο για να κυβερνιέται ένας δήμος ή μια περιφέρεια», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε και άλλες πρωτοβουλίες στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, είπε ότι θα υπάρξει σύντομα νομοσχέδιο για τη θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων, καθώς –όπως ανέφερε- παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο ζήτημα και παρά τις προσπάθειας της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο η απόσταξή που πρέπει να καλυφθεί στην πράξη παραμένει μεγάλη.

Στόχος, πρόσθεσε, είναι η διάχυση της οπτικής του φύλου σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής και η λήψη θετικών μέτρων υπέρ των γυναικών ώστε να γίνει το μεγάλο βήμα προς την πραγματική ισότητα.

Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μεταρρύθμιση που θα αφορά την απόδοση ιθαγένειας, με απλοποίηση και επίσπευση της σχετικής διαδικασίας. Μεταξύ άλλων, γνωστοποίησε ότι θα εξορθολογιστούν η διαδικασία της συνέντευξης και η διαδικασίας της προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών, καθώς «είναι απαράδεκτο το σημερινό πλαίσιο». «Πρέπει να υπάρξουν κανόνες που θα υλοποιούν τη νομοθεσία με τη λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία», συνέχισε.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο και για μια «πιο μακρόπνοη μεταρρυθμιστική προσπάθεια», αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, για την οποία αναμένεται να κατατεθεί νομοθετικό πλαίσιο στις αρχές του φθινοπώρου. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά τη λειτουργία των ΟΤΑ με αναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων περιφερειών και δήμων και για την αρχή της συνεννόησης και της συνεργασίας μέσω της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τόνισε ακόμη ότι η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει, επίσης, τον ριζικό εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το σύστημα εκλογής και τη θέσπιση κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου. Ακόμη, την επανεξέταση των οικονομικών των ΟΤΑ και την ένταξή τους στην αναπτυξιακή πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η έννοια μεταρρύθμιση, ο όρος εκσυγχρονισμός έχει τραυματιστεί «την εποχή των χρηματιστηρίων, της Siemens, της Ολυμπιάδας» και στο πλαίσιο αυτό τόνισε: «Το μεγάλο ζητούμενο είναι το κοινωνικό πρόσημο, ποιος πραγματικά ωφελείται, αν παράγεται κοινωνικό όφελος, αν ενισχύεται η δημοκρατία, στηρίζονται οι άνθρωποι στην προσπάθεια τους να δουλέψουν και όχι αν θα παραχθεί όφελος για κάποιους λίγους». «Με αυτή τη λογική προχωράμε σε κάθε τομέα της κυβερνητικής δουλειάς προσανατολισμένοι στην απόλυτη διαφάνεια και στον κοινωνικό διάλογο ακόμη και αν αυτό το πληρώνουμε με πολιτικό κόστος», πρόσθεσε.

Αιχμές για την αντιπολίτευση

Ο κ. Τσίπρας άφησε, επίσης, αιχμές για την αντιπολίτευση και το «όψιμο», όπως το χαρακτήρισε, ενδιαφέρον της για τη βιωσιμότητα του χρέους. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το πώς εννοεί τις συγκλίσεις και αν αυτές μπορούν να προκύψουν και στην κεντρική πολιτική σκηνή, είπε ότι «η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι συζήτηση συγκυρίας, αφορά το μέλλον της χώρας και χρειάζονται συγκλίσεις και αν είναι δυνατόν και εθνική γραμμή».

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για λύση να ανοίξουμε ένα καθαρό διάδρομο για το χρέος της χώρας, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι» είπε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς εάν θα πάει ή θα φύγει από τη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου με γραβάτα.

Αστειευόμενος είπε «το θέμα είναι να μην φύγω με φέσι» συμπληρώνοντας πως άλλοι φέσωσαν τη χώρα και έφυγαν.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού:Μ. Βορίδης: «Εκτός τόπου και χρόνου ο Αλ. Τσίπρας»

«Για μία ακόμη φορά, ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου, βυθισμένος στις ιδεοληψίες του», δήλωσε ο τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Μάκης Βορίδης, σχολιάζοντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εσωτερικών.

Σε δήλωσή του, ο κ. Βορίδης καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι «επισκεπτόμενος το υπουργείο Εσωτερικών, τίποτε δεν είχε να πει για τα προβλήματα που μαστίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τίποτε για τα μη αποδοθέντα ποσά που οφείλει το κεντρικό Κράτος. Τίποτε για το θεσμικό πλαίσιο των έργων που η πολυπλοκότητά του υπονομεύει τον αναπτυξιακό ρόλο της Αυτοδιοίκησης».

«Ούτε μια συγγνώμη στους συμβασιούχους που η κυβέρνησή του οδήγησε σε ομηρία και που αγωνιούν ακόμη και για τα δεδουλευμένα τους», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης.

Όπως συμπλήρωσε, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, «αντιθέτως, επανήλθε στο γνωστό θέμα του εκλογικού συστήματος και της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, προκειμένου να καταστούν μη κυβερνήσιμοι οι δήμοι και οι Περιφέρειες. Και αυτές οι εξαγγελίες είναι ενταγμένες στην έκφραση της εχθρότητας του κ. Τσίπρα απέναντι σε κάθε θεσμό που δεν ελέγχει».

Ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι «δυστυχώς, και η Τοπική Αυτοδιοίκηση υποφέρει από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ». «Όσο δε για τον διάλογο, η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής διαλόγου με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας: Περιφρόνηση και σύγκρουση. Έτσι καταλαβαίνει η κυβέρνηση τον διάλογο με την Αυτοδιοίκηση», κατέληξε ο βουλευτής της ΝΔ.


Στ. Θεοδωράκης: «Το θέμα του χρέους εμπνέει το κ. Τσίπρα για αστειάκια»

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, σχολίασε με ανάρτησή του στο twitter τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, και ειδικότερα την αναφορά του στο φέσι. Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωράκης έγραψε: «Μετά τη γραβάτα, το φέσι... Το θέμα του χρέους έχει αφεθεί στην καλοσύνη των ξένων, αλλά τουλάχιστον εμπνέει τον κ. Τσίπρα για αστειάκια».

Μετά τη γραβάτα το φέσι... Το θέμα του χρέους έχει αφεθεί στην καλοσύνη των ξένων, αλλά τουλάχιστον εμπνέει τον κ. Τσίπρα για αστειάκια

ΠΑΣΟΚ: «Θλιβερή η εικόνα του πρωθυπουργού»

Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι η εικόνα του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εσωτερικών ήταν «θλιβερή» και σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας με τις δηλώσεις του «επιβεβαίωσε το κυβερνητικό παιχνίδι στις πλάτες των δήμων και των περιφερειών, που παρακολουθούμε εδώ και 2,5 χρόνια».

Σε σχετικό σχόλιο του ΠΑΣΟΚ, σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός «χωρίς σχέδιο, χωρίς πυξίδα, αδύναμος και ανεπαρκής, κρύφτηκε μέσα σε αοριστολογίες και ασάφειες, αποδεικνύοντας ξανά ότι η εξαγγελλόμενη μεταρρύθμιση είναι κενή περιεχομένου».

«Το μόνο που θυμήθηκε να πει, το μόνο που τον ενδιέφερε, το μόνο που επανέλαβε διαρκώς ήταν η αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Υπεράνω όλων η προστασία του κόμματος από την επερχόμενη εκλογική κατάρρευση. Μόνη έγνοια οι μικροκομματικές σκοπιμότητες, τη στιγμή που η θεσμική, λειτουργική και δημοσιονομική ασφυξία των Ο.Τ.Α. επιτείνεται καθημερινά» σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ και καταλήγει: «Πόσο αξιολύπητος να αντιγράφει αυτολεξεί τις θέσεις της δικής μας παράταξης για το «Σχέδιο Ελλάδα», για τα αναπτυξιακά σχέδια ανά Περιφέρεια βάσει των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής. Σοβαρότης μηδέν».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com