Δ. Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση αναμένει το σκεπτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους

Η κυβέρνηση αναμένει το σκεπτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο ζήτημα των συμβασιούχων, ώστε να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της, δήλωσε την Παρασκευή μιλώντας στη Βουλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση δεν κινείται σε «πελατειακές λογικές», αλλά θα αναζητήσει λύση στο ζήτημα, «εντός του συνταγματικού πλαισίου». Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι οι αρμόδιοι υπουργοί είναι στη διάθεση της Βουλής για διευκρινίσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να επιλύσει αυτό το ζήτημα, θεωρώντας ότι το κάνει στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης. Αναμένουμε το σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να δούμε με ποιο τρόπο διαχειρίζεται, και ως προς την ερμηνεία της νομοθετικής διάταξης, αλλά και τη συνταγματική ερμηνεία για το σύνολο της υπόθεσης, και από εκεί και πέρα θα δούμε τον τρόπο που θα κινηθούμε».

Ακόμη, τόνισε ότι «υπάρχει, εξαιτίας πολιτικών πρακτικών του παρελθόντος, μια πανσπερμία εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο, η οποία έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση εργασιακής ομηρίας χιλιάδων εργαζομένων». «Η κυβέρνηση προσπάθησε και στα νοσοκομεία, και για τους συμβασιούχους που δουλεύουν στην καθαριότητα, να ομαλοποιήσει αυτή την κατάσταση. Να δημιουργήσει εργασιακές σχέσεις, οι οποίες θα σέβονται την εργασιακή αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων, τους οποίους το ελληνικό κράτος πολλές φορές τους εκμεταλλεύτηκε και τους χρησιμοποίησε ως εκλογική πελατεία και πολλές φορές δημιούργησε προβλήματα που ήταν εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα, με δεδομένους κιόλας τους γνωστούς νομικούς και συνταγματικούς περιορισμούς», είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως αυτό που είπε ο πρωθυπουργός και στο υπουργικό συμβούλιο και αυτό που προσπαθούν οι συναρμόδιοι υπουργοί είναι να βρουν μια λύση, η οποία θα είναι η βέλτιστη δυνατή, δεδομένων των συνταγματικών περιορισμών και δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που δημιουργείται από μια νομοθεσία ανελαστική, που δεν λαμβάνει υπόψη της, κατά κύριο λόγο, τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά πολύ περισσότερο των διαφόρων εργολάβων, οι οποίοι πουλάνε υπηρεσίες πολλές φορές με δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα για το ελληνικό δημόσιο και καλωσορίζουμε την προαίρεση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να βοηθήσει σε αυτή προσπάθεια.

Από την πλευρά του ο Ανδ. Λοβέρδος σχολίασε ότι «είναι μια θετική εξέλιξη αλλά είναι κατόπιν εορτής. Η δική μας πρόταση ήταν προ 1,5 μηνός και την περιφρόνησε η κ. Γεροβασίλη. Είμαστε τώρα στο και πέντε. Διατηρείται στο ακέραιο η πρότασή μας για συμβολή, δεν μπορεί αυτό το θέμα να αφεθεί στις πολιτικές συγκρούσεις», ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόβλημα και για εργαζόμενους και για την ελληνική κοινωνία και αν επομένως, έστω και τώρα, αλλάζει άποψη η κυβέρνηση, η Βουλή είναι εδώ.

«Η όλη κατάσταση έχει να κάνει με τις πρακτικές ομηρίες του παρελθόντος», επέμεινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να επιλύσει αυτό το ζήτημα, θεωρώντας ότι το κάνει στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης. «Αναμένουμε το σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να δούμε με ποιο τρόπο διαχειρίζεται και ως προς την ερμηνεία της νομοθετικής διάταξης αλλά και τη συνταγματική ερμηνεία για το σύνολο της υπόθεσης και από εκεί και πέρα θα δούμε τον τρόπο που θα κινηθούμε», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Παράλληλα, τόνισε ότι «στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι, όχι να αναπαράγει μια σειρά από νομικές πρακτικές του παρελθόντος που στόχευαν να δημιουργήσουν εκλογικές πελατείες χρησιμοποιώντας εργαζόμενους ως ομήρους ή να δημιουργήσει συνθήκες ώστε να δοθούν μια σειρά από υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου με μεγάλο κόστος σε εργολάβους, αλλά να προσπαθήσει να επιλύσει το ζήτημα. Οι αρμόδιοι υπουργοί είναι στη διάθεσή σας για να κάνετε αναλυτικά αυτή τη συζήτηση».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com