Γ. Ντάισελμπλουμ: Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά η νέα έκθεση προόδου

Για εκκρεμότητες στην εκπλήρωση των 140 προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έκανε λόγο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ,με επιστολή του στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως «τα προαπαιτούμενα για την καταβολή του επόμενου πακέτου δόσεων εκκρεμούν και πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες». Όπως σημείωσε, αφού πρώτα τα υλοποιήσει η Ελλάδα τότε θα συνταχθεί νέα έκθεση προόδου (Compliance Report) από την Κομισιόν η οποία θα οδηγήσει - μαζί με άλλες ενέργειες - στο επόμενο πακέτο δόσεων.Πιο αναλυτικά, ο επικεφαλής του Eurogroup αναφέρεται σε πρόοδο που έχει καταγράψει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των συμφωνημένων, θέμα για το οποίο έχουν εκφραστεί θετικά τοσο το Eurogroup όσο και το ΔΝΤ, ενώ για το χρέος σημειώνει ότι η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης συνεχίζεται και θα βρεθεί στην ατζέντα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Αναφερόμενος στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων, ο Ολλανδός υπουργός υποστηρίζει πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια αποτίμηση της προόδου που έχει επιτευχθεί, η οποία είναι αναγκαία προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η επόμενη δόση». «Η Ελλάδα εργάζεται τις επόμενες εβδομάδες για την ολοκλήρωση των σημείων που απομένουν ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μπορεί να συντάξει μια τελική έκθεση προόδου», διευκρινίζει ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αναφορικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σημείωσε ότι «έγιναν σχετικές συζητήσεις».

«Υπό αυτό το πρίσμα το Eurogroup συζήτησε εκ νέου το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», συνεχίζει και προσθέτει ότι «το Μάιο του 2016 συμφωνήθηκαν πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που μπορούν να ληφθούν μετά την λήξη του προγράμματος και την πλήρη εφαρμογή του εάν αυτό κριθεί αναγκαίο προκειμένου τα ακαθάριστα χρηματοδοτικά βάρη της Ελλάδας να διατηρηθούν σε αποδεκτό επίπεδο», συμπληρώνει.

Όπως αναφέρει στη συνέχεια, «αυτά τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αποτελούν για το ΔΝΤ σημαντικό κομμάτι της ανάλυσης που κάνει για την βιωσιμότητα του χρέους. Για τον λόγο αυτό συζητήθηκε περαιτέρω πώς θα μπορούσε να είναι η εφαρμογή των πιθανών μέτρων που συμφωνήθηκαν πέρυσι τον Μάιο. Και τούτο προκειμένου να καταστεί δυνατό για το ΔΝΤ να προχωρήσει σε μια εισήγηση προς το Διοικητικό του Συμβούλιο αναφορικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε μία σε βάθος συζήτηση των μέτρων. Τις επόμενες εβδομάδες η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί και το αντικείμενο αυτό θα απασχολήσει εκ νέου την ατζέντα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com