Κλ. Ρέγκλινγκ: Σημαντικό βήμα η απόφαση του Eurogroup, αρχές Ιουλίου η εκταμίευση των 8,5 δισ.

Την άποψη ότι η απόφαση του Eurogroup ήταν «σημαντικό βήμα» επανέλαβε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις του και εκτίμησε ότι η εκταμίευση των 8,5 δισ. ευρώ θα γίνει στις αρχές Ιουλίου, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλες πληρωμές εξυπηρέτησης χρέους τον Ιούλιο για την Ελλάδα.
Ο κ. Ρέγκλινγκ επανέλαβε, επίσης, την πάγια θέση του για το χρέος, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν μεγάλες αποπληρωμές χρέους στην Ελλάδα για τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς και ότι η Ελλάδα πληρώνει ως ποσοστό του ΑΕΠ για χρέος λιγότερο από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και σημείωσε ότι έχουμε μακροπρόθεσμο χρονικό πλαίσιο, μεγάλη αβεβαιότητα, άρα είναι καλό να περιμένουμε και να δούμε πώς τα πάει η οικονομία.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο επικεφαλής του ESM, είπε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πραγματοποιήσουν αναλύσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος για να αποσαφηνιστεί πόση επιπλέον βοήθεια χρειάζεται η Ελλάδα. «Δεν θα υποβαθμίσω αυτό που το Eurogroup (Ευρωομάδα) αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα, ήταν ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, εκτιμώντας ότι η εκταμίευση των 8,5 δισ. ευρώ θα γίνει στις αρχές Ιουλίου.

«Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στις εθνικές διαδικασίες, αλλά το Eurogroup κατέληξε σε μια συμφωνία επί της αρχής. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μεγάλες πληρωμές εξυπηρέτησης χρέους που έρχονται τον Ιούλιο για την Ελλάδα», πρόσθεσε ο Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει τώρα πολύ μικρά προβλήματα εξυπηρέτησης χρέους, δεν υπάρχουν μεγάλες αποπληρωμές χρέους στην Ελλάδα για τα επόμενα πέντε χρόνια, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ. «Ως ποσοστό του ελληνικού ΑΕΠ, οι πληρωμές τους για την εξυπηρέτηση χρέους από τον προϋπολογισμό είναι μικρότερες από αυτές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και χαμηλότερες ακόμα και από τις ΗΠΑ. Μακροπρόθεσμα, υπάρχουν αποπληρωμές, αλλά για αυτό το λόγο δεν βιαζόμαστε. Έχουμε πολύ μακροπρόθεσμο χρονικό πλαίσιο, μεγάλη αβεβαιότητα, άρα είναι καλό να περιμένουμε λίγο και να δούμε πώς τα πάει η οικονομία».

Ερωτηθείς εάν η απόφαση του Eurogroup ελήφθη απλά ως μια λύση μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών στη Γερμανία, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, προσθέτοντας ότι ούτε ο ίδιος θέλει να δει την Ελλάδα να χρεοκοπεί μετά τις γερμανικές εκλογές.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com