Π. Μοσκοβισί: Υπολογίζουμε στη στάση του προέδρου του Eurogroup για λύση στο ελληνικό ζήτημα

Την ανάγκη να βρεθεί λύση για το ελληνικό θέμα μέχρι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου τόνισε εκ νέου ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ).Αναφερόμενος στην πρόταση της Κομισιόν για δημιουργία θέσης ενός υπουργού οικονομικών της Ευρωζώνης, ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής είναι αντικείμενο προς συζήτηση, ενώ πιο συγκεκριμένα σχετικά με το ελληνικό ζήτημα ανέφερε: «Το Eurogroup σήμερα έχει πρόεδρο, και μάλιστα έναν εξαιρετικό πρόεδρο που έχει πολύ δουλειά μπροστά του. Υπολογίζουμε στην αποφασιστική στάση του προέδρου του Eurogroup για να βρεθεί λύση για το ελληνικό ζήτημα ως τις 15 Ιουνίου».

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας μπορεί να ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, απάντησε ότι οι προβλέψεις της Επιτροπής για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και είναι γνωστό ότι προβλέπεται ανάπτυξη αρκετά μεγαλύτερη του 1%.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο συνέδριο του Εconomist στη Φρανκφούρτη, ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε πως η δουλειά που έγινε τους τελευταίους μήνες «μας έφερε κοντά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος».

Μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και έχει αντικείμενο το εγχείρημα της ελληνικής επιστροφής στις χρηματαγορές, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει στο όνομα της Κομισιόν να πιέζει, ώστε όλοι οι παίκτες να δράσουν υπεύθυνα, έχοντας στο μυαλό τα 11 εκατ. Ελλήνων πολιτών, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και πορεύεται σε ανάκαμψη. «Θα κάνουμε τα πάντα», πρόσθεσε, «για να καταλήξουμε (σε συμφωνία) το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσουμε να κτίσουμε πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί».

Επαίνεσε δε την Ελλάδα για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της, λέγοντας πως έχει δείξει μεγάλη υπευθυνότητα, παραδίδοντας αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή από το 2010: πάνω από 16% του ΑΕΠ σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής δυσχέρειας. Την ίδια στιγμή, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα πέτυχε πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ το 2016, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο του 0,5% του ΑΕΠ και πρόσθεσε ότι με συνέχιση των προσπαθειών θεωρεί ότι είναι σε θέση να πετύχει τους στόχους 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Πάντως, εστίασε και στην ανάγκη να συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των αγορών. «Είμαι αληθινά αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί και θα τα καταφέρει, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο», κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com