Lesvos Food Fest.:1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας στον Μόλυβο

Το Σωματείο Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής Μολύβου-Πέτρας-Σκαμνιάς με την υποστήριξη του Φορέα Τουρισμού Μολύβου ανακοινώνουν το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας με την ονομασία Lesvos Food Fest.Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί για την πρώτη χρονιά ένα τριήμερο φεστιβάλ 14-16 Ιουλίου στον Μόλυβο με προοπτική να επεκταθεί τα επόμενα χρόνια σε περισσότερες ημέρες και ταυτόχρονα και σε άλλες περιοχές του νησιού.

Στόχος του Lesvos Food Fest είναι αφενός να αναδείξει τη γαστρονομία του τόπου μας και αφετέρου να επικοινωνήσει την έννοια της συλλογικότητας.

Οι προγραμματισμένες δράσεις που θα γίνουν θα συμπεριλαμβάνουν μια σειρά από εκδηλώσεις όπως:

Εργαστήρι στις αυλές σε γειτονιές του Μολύβου. Γυναίκες σε αυλές ιδιωτικών ή δημοσίων κτιρίων δημιουργούν ένα εργαστήρι παραγωγής πρώτων υλών και παροτρύνουν τους επισκέπτες να συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας. Τα υλικά, ζύμες θα πλάθονται μπροστά στους επισκέπτες ενώ θα εξηγούνται και θα παρουσιάζονται και οι υπόλοιπες φάσεις της παραγωγής (παραγωγή μείγματος, ξήρανση, τελικό προϊόν). Η ανάδειξη της διαδικασίας παραγωγής και της ιδέας της συνεργασίας που ακόμα συναντάμε στα χωριά της Λέσβου, καθώς και η ενθάρρυνση των επισκεπτών για περιπλάνηση στα δρομάκια και τις γειτονιές του Μολύβου.

Παιδικά μαγειρέματα . Παιδιά 6-12 ετών συμμετέχουν σε εργαστήρια παραδοσιακών συνταγών ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν τις ντόπιες πρώτε ύλες και τις παραδοσιακές συνταγές.

Finger food & Tasting. Αντί των γνωστών πάγκων-εκθετηρίων θα στηθεί ένας μπουφές finger food στον περιβάλοντα χώρο γύρω από την Δημοτική Πινακοθήκη στον οποίο θα προσφέρονται τοπικά προϊόντα με τη μορφή finger food (ενδεικτικά ελιές, τυρί, καναπεδάκια παστών, χάχλες, γλυκά στο κουτάλι, μπουκίτσες ψωμιού με λάδι κ.α.) Στον μπουφέ θα παρουσιάζονται μόνο οι συσκευασίες των προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν. Συντελεστές: Μάγειρες, Food Bloggers, παραγωγοί από το νησί. Στόχος είναι προβολή των τοπικών προϊόντων προβάλλοντας παράλληλα εναλλακτικούς τρόπους τελικής παρουσίασής τους. Και σε αυτή τη δράση θα ενθαρρύνεται η συνεργασία μεταξύ των παραγωγών για την από κοινού παρουσίαση των προϊόντων σε μια ενιαία συνταγή. Η δράση θα πλαισιωθεί και με μουσική εκδήλωση.

Κεντρική μουσική εκδήλωση στο λιμάνι του Μολύβου

σε συνεργασία με την Ένωση Ποτοποιών Λέσβου

Παρουσίαση της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης στο λιμάνι του Μολύβου, επικοινωνώντας παράλληλα το μήνυμα της ενότητας. Συντελεστές: Χορευτικά σωματεία, κοινό, ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής, ταβέρνες λιμανιού. Μια κεντρική εκδήλωση που θα συσπειρώσει ντόπιους και επισκέπτες και θα παρουσιάσει όλες τις εκφάνσεις της Λεσβιακής διασκέδασης (χορός- μουσική-ουζοποσία).

Μαγειρέματα σε ανοιχτούς χώρους με top chefs και ντόπιες μαγείρισσες: Σύνθεση μενού με ντόπιες πρώτες ύλες από δημοφιλείς chef σε συνεργασία με ντόπιες μαγείρισσες ή νοικοκυρές. Το πάντρεμα παραδοσιακών συνταγών με σύγχρονες τάσεις μαγειρέματος και food styling. Η διαδικασία θα συμπεριλαμβάνει την από κοινού παρασκευή των πιάτων με παράλληλη παρουσίαση στοιχείων από το στάδιο της συγκομιδής και επιλογής πρώτων υλών, την προετοιμασία και επεξεργασία της συνταγής καθώς και την ιστορία-ταυτότητα του πιάτου.

Απογευματινή Εκδήλωση στην παραλία του Μολύβου( Βeach open bar).

Η προβολή των τοπικών αλκοολούχων ποτών όπως ούζο, cherry brandy, λικέρ Συντελεστές: Ποτοποιοί , Bar, Bartenders - Mixologists Στόχος: Μια σύγχρονη εκδοχή παρουσίασης των αλκοολούχων ποτών που διαφοροποιείται από το κέρασμα και το συνοδευτικό φαγητού και προχωράει στην τάση του mixology και cocktail. Παράλληλα θα υπάρχει μουσική εκδήλωση.

Ημερίδα για την ανάδειξη της γαστρονομίας της Λέσβου και συζήτηση για τα επόμενα βήματα του φεστιβάλ.

Ούζο με μεζέ στα εστιατόρια.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις της περιοχής -και όχι μόνο- θα σερβίρουν το παραδοσιακό ούζο με μεζέ σε εστιατόρια και ταβέρνες. Με ειδικό μενού ίδιο για όλους σε μια fixed τιμή.

Διοργάνωση δημοσιογραφικής αποστολής και μεταφορά επώνυμων chef.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη δημοσιογράφων, bloggers, καναλιών και επώνυμων chef. Κατά την διάρκεια του τριημέρου οι δημοσιογράφοι θα καταγράψουν τις δραστηριότητες του φεστιβάλ και παράλληλα θα επισκεφτούν τοπικές μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης τροφίμων, αποσταγματοποιεία ούζου, τυροκομεία, οινοποιεία, συνεταιρισμούς γυναικών κλπ. Επίσης θα γευθούν την τοπική γαστρονομία στα εστιατόρια και τις ταβέρνες του νησιού και θα γνωρίσουν τα μουσεία λαδιού και ούζου που κοσμούν το νησί.

Το Σωματείο Εστιατόρων το μοναδικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Ελλάδος (ΠΟΕΣΕ) από το Β. Αιγαίο θα έχει την στήριξη της ΠΟΕΣΕ και της ΓΣΕΒΕΕ σε αυτή την μεγάλη γαστρονομική διοργάνωση.

Το Lesvos Food Fest θα έχει ακόμη την στήριξη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, του ΝΠΔΔ Δήμου Λέσβου, της Δημοτικής Ενότητας Μήθυμνας, του Επιμελητηρίου Λέσβου, του Συνδέσμου Ποτοποιών Αποσταγματοποιών Λέσβου, της εταιρείας Ελληνικές Αλυκές ΑΕ και άλλων φορέων και χορηγών που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Όπως πάντα, ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας μιας διοργάνωσης οφείλεται στους ανθρώπους που συνεισφέρουν στην πραγματοποίησή της.

Οι διοργανωτές του 1ου Lesvos Food Fest απευθύνουν κάλεσμα για εθελοντές, που θα βοηθήσουν σε δράσεις του φεστιβάλ, σύμφωνα με τις οδηγίες, που θα τους δοθούν από την οργανωτική επιτροπή.

Ακόμη καλούν όλους παραγωγούς, ποτοποιούς, κλπ που έχουν άμεση σχέση με το φεστιβάλ για συνεργασία σε ένα μοναδικό φεστιβάλ που θα ωφελήσει πολλαπλώς τη Λέσβο, τόσο καθιερώνοντάς την σαν προορισμό γαστρονομικού τουρισμού, όσο και χαρίζοντας προστιθέμενη αξία στα προϊόντα της.

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ στο : http://lesvosfoodfest.com
Είστε όλοι καλεσμένοι !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com