Η παρουσίαση του βιβλίου «Χαμένες Πατρίδες. Το χωριό μας ,η Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ (το Κιόστε) 1760-1922»

Την Τετάρτη 19 Ιουλίου συναντήθηκαν στο «Πανελλήνιο» καταγόμενοι από την Αγία Παρασκευή –Τσεσμέ με σκοπό να προβάλλουν την επανακυκλοφορία του βιβλίου του Γιάννη Αικατερίνη «Χαμένες Πατρίδες. Το χωριό μας ,η Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ (το Κιόστε) 1760-1922».

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017 στο καφενείο «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ» στην προκυμαία Μυτιλήνης στις 8:00μμ, από την ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΙΧΝΗ»ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΠΑΛΤΑ.Η παρουσίαση ενός από τα πιο αξιόλογα βιβλία του Μικρασιατικού Πολιτισμού, μοναδικού που υπάρχει για την Αγια Παρασκευή του Τσεσμέ, περιλαμβάνει προβολή φωτογραφικού υλικού και τραγουδιών του χωριού που θα ερμηνεύσει η κ. Ευθαλία Τουρλή, αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η κ.Ντέσσυ Κομνηνού.

Το πλούσιο λαογραφικό και ιστορικό υλικό του βιβλίου, θα παρουσιάσουν ο Γιώργος Κατσούπης Πρόεδρος του Συλλόγου «ΙΧΝΗ ΑΝΑΤΟΛΗΣ» και ο Ιστορικός Γιορανίδης Βασίλης .    Με αφορμή την παρουσίαση του Πολιτιστικού αυτού θησαυρού, συγκροτήθηκε Επιτροπή Καταγόμενων από την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ, με σκοπό την δημιουργία φορέα καταγραφής και προβολής του πολιτισμού «από καρσί», του ξεριζωμού, της επιβίωσης  και της προκοπής των προσφύγων στον τόπο μας .


Την ανοιχτή Επιτροπή (που θα διευρυνθεί με κάθε πρόθυμο να βοηθήσει) αποτελούν οι: Αικατερίνη Βιβή ,Καλαϊτζής Παναγιώτης ,Μπουρού Μαρία ,Μπουρνού Μαρία ,Μπουρνούς Δημήτρης, Μπουρούς Θεόδωρος ,Παπιομύτογλου Κική ,Τραντάλη Μαρία και Τσούρος Αργύρης .

Πρώτος στόχος να γεμίσουμε το «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ» την ΤΕΤΑΡΤΗ  2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ στις 8:00μμ,προσκαλώντας όλες τις γενιές, για να απολαύσουμε ακούσματα και εικόνες πολιτισμού από «τις ρίζες» μας ,καθώς και να συνδέσουμε τις μνήμες των γονιών και των παππούδων μας.

Παρουσίαση Βιβλίου

Το βιβλίο του Γιάννη Αικατερίνη ‘’Χαμένες Πατρίδες – Το Χωριό μας, η Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ’’, εκδόθηκε το 1984 στη Σκιάθο μετά από μία 25ετή περίοδο συλλογής στοιχείων και πληροφοριών από τον αείμνηστο συγγραφέα και κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, αποτελώντας ένα ορόσημο γι’ αυτό το καπετανοχώρι της Ερυθραίας.

Η Ομάδα Μελέτης και Διάδοσης του Μικρασιατικού Πολιτισμού «Ανατολής Ίχνη» με έδρα στη Θεσσαλονίκη και οι Εκδόσεις Μπαλτά αποφάσισαν να επανεκδώσουν μετά από τριάντα τρία χρόνια αυτό το βιβλίο των επτακοσίων και πλέον σελίδων, προκειμένου να γνωρίσουν οι αναγνώστες την ιστορία του τόπου, την ταυτότητα των κατοίκων του και τις επαγγελματικές τους ενασχολήσεις, την πλούσια λαογραφία του με τα ξεχασμένα πλέον τραγούδια, αλλά και τους θρύλους και τις δοξασίες που κυκλοφορούσαν στο Χωριό. Έτσι, το αναγνωστικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στην ιστορία της Αγιά-Παρασκευής των 4.500 Ελλήνων κατοίκων, που έστεκε περήφανη ανάμεσα στη Χίο και τη Σμύρνη, μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου, το οποίο αν δεν υπήρχε, ελάχιστα πράγματα θα γνωρίζαμε για ‘κείνον τον σημαντικό τόπο της Ιωνίας.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στη Μυτιλήνη την Τετάρτη 2 Αυγούστου στις 20:00 στο ‘’Πανελλήνιον’’.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι :

Κατσούπης Γιώργος, πρόεδρος της Ομάδας Μελέτης και Διάδοσης του Μικρασιατικού Πολιτισμού "Ανατολής Ίχνη"

Γιορανίδης Βασίλης, ιστορικός

Χαιρετισμό θα απευθύνει εκπρόσωπος των απογόνων προσφύγων από την Αγιά-Παρασκευή του Τσεσμέ στη Μυτιλήνη. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η κ. Ντέσσυ Κομνηνού και τραγούδια του Χωριού θα ερμηνεύσει η κ. Ευθαλία Τουρλή.
Είσοδος ελύθερη.


Υπάρχει και η δυνατότητα ταχυδρομικής αποστολής του βιβλίου μετά από συνεννόηση. Πληροφορίες : 6973336564.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου