Αύξηση των τραπεζικών προβλέψεων για τα "κόκκινα" δάνεια θέλει το Ecofin

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να ζητήσουν την ερχόμενη Τρίτη την αύξηση των προβλέψεων που σχηματίζουν οι τράπεζες για νέα δάνεια που πιθανόν να γίνουν «κόκκινα», σύμφωνα με σχέδιο που είναι σε γνώση του Reuters.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ δεν είχαν προτείνει ποτέ στο παρελθόν αλλαγές των τραπεζικών κανόνων για την αύξηση των προβλέψεων που αφορούν στην κάλυψη μη εξυπηρετούμενων δανείων.


Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τα κόκκινα δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών ορισμένων χωρών – μελών της ΕΕ, ιδιαίτερα της Ελλάδας και της Κύπρου, που θεωρούνται πρόβλημα συνολικά για την Ευρωζώνη, εξ αιτίας των κινδύνων μετάδοσης.

Στην προγραμματισμένη συνεδρίαση τους την Τρίτη, οι υπουργοί Οικονομικών θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει «συνετά δίχτυα ασφαλείας για την αντιμετώπιση πιθανών χαμηλών προβλέψεων αναφορικά με τα νέα δάνεια». Αναφέρει το σχέδιο.

Η ισπανική τράπεζα Banco Popular και δύο μικρές ιταλικές τράπεζες που εκκαθαρίστηκαν τον Ιούνιο δεν ήταν σε θέση να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Αυτή την εβδομάδα, η Επιτροπή ενέκρινε την ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi di Siena από το ιταλικό δημόσιο με ένα ποσό ύψους 5,4 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το κεφαλαιακό κενό που προκάλεσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Παρότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στο 4,8% του συνόλου στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2017, ξεπερνούν το 40% στην Ελλάδα και την Κύπρο, βρίσκονται στο 18,5% στην Πορτογαλία και στο 14,8% στην Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕBA).

Ακόμη, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι υπουργοί Οικονομικών θα ζητήσουν να συσταθούν εθνικές εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού, ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς τιτλοποιημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
http://www.enikonomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com