Αντάμωμα του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι» και της «Αναγέννησης» του Συλλόγου των απανταχού Μεσοτοπιτών Λέσβου


 Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία το βράδυ της 19ης Αυγούστου στη Σκάλα Λουτρών, το αντάμωμα του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι» και της «Αναγέννησης» του Συλλόγου των απανταχού Μεσοτοπιτών Λέσβου.

   Η εκδήλωση την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου και ανάμεσά τους και οι πρόεδροι των δύο χωριών κ.κ.  Βασίλης Μαμώλης (Λουτρών) και Γαβριήλ Πιπίνης (Μεσοτόπου) ξεκίνησε με χαιρετισμούς των δύο προέδρων κ. Παπαχρυσού Δημητρίου και  κ. Βασίλογλου Φώτη καθώς και με ανταλλαγή δώρων. Και οι δύο αναφέρθηκαν στους κοινούς δεσμούς με την Μικρά Ασία και τη Σμύρνη και στην ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής παράδοσης.
   Ακολούθησε ένα 25λεπτο ντοκιμαντέρ του «Δελφινιού» με αφηγήσεις προσφύγων – κατοίκων της Σκάλας Λουτρών πρώτης γενιάς, καθώς και με αποσπάσματα από τις προγενέστερες εκδηλώσεις του Συλλόγου.
   Ακολούθησε το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα των καλεσμένων Μεσοτοπιτών, το οποίο ξεκίνησε με «ρίμα» του Θύμιου Βασίλογλου – έμμετρο λόγο αφιερωμένο στους δύο Συλλόγους και στην ανάγκη πολιτιστικής συνεργασίας. Κλείνοντας ακούστηκε το τραγούδι «Πατρίδες αλησμόνητες» του ιδίου – συρτός - που χόρεψαν δύο ζευγάρια βρακάδων Μεσοτοπιτών.
   Στην συνέχεια ο πρόεδρος της «Αναγέννησης» Βασίλογλου Φώτης με προβολή διαφανειών έκανε μια αναφορά στην λαϊκή παράδοση του Μεσοτόπου με έμφαση στο γλέντι και τους παραδοσιακούς χορούς.
   Ακολούθησε η «Σαντουροπαρέα» -ομάδα της Αναγέννησης- αποτελούμενη από νεαρά παιδιά που μαθαίνουν παραδοσιακά όργανα, τα οποία έπαιξαν και τραγούδησαν σκοπούς της Λέσβου και της Μικράς Ασίας.
   Στην συνέχεια το χορευτικό της Αναγέννησης χόρεψε σκοπούς της Λέσβου συρτό-μπάλο, καρσιλαμά απτάλικο, Αϊβαλιώτικο ζεϊμπέκικο, Αϊσέ, καλαματιανό και Μαζωμένο.
   Η χορωδία της Αναγέννησης συνέχισε με τραγούδια Μικράς Ασίας και Λέσβου για να κλείσουν οι «Γλεντιστάδες» που με τα τουμπελέκια τους τραγούδησαν και χόρεψαν με ερωτικά δίστιχα, Ντούρου ντούρου, στ απάνω μάναμ το χωριό, δωδεκάχρονο κορίτσι, Φεργαδούλα και της Πορτοκαλιά τα φύλλα.
   Την Φεργαδούλα, τον αργό κοντραμπατζίδικο χαβά,, αφιέρωσαν στους πρώτους ψαράδες πρόσφυγες που κυνηγημένοι από τις Φώκαιες και τον Τσεσμέ, ήρθαν και βρήκαν «λιμάνι» εδώ, στη Σκάλα Λουτρών, όπου ρίζωσαν και πρόκοψαν.
   Την παρουσίαση των Μεσοτοπιτών ολοκλήρωσε πάλι με «ρίμα» ένας άλλος Μεσοτοπίτης Ριμαδόρος, ο Δημήτρης Νοικοκύρης – Σαμαράς ευχαριστώντας για την πρόσκληση και επαινώντας τη δράση του ΄Δελφινιού» και πρωτίστως το υπέροχο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922, που στεγάζει κειμήλια και μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες.
   Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν την έναρξη της εκδήλωσης όλη η αποστολή των Μεσοτοπιτών – 50 άτομα - επισκέφθηκαν το Μουσείο το οποίο στεγάζετε στο παλιό Δημοτικό Σχολείο και ενημερώθηκαν από κοντά γι αυτό το έργο – κατάθεση ψυχής.
   Όλη η αποστολή έφυγε συγκινημένη από την μεστή και εμπνευσμένη ξενάγηση που της έγινε, ενώ στο καλωσόρισμα προηγήθηκε κέρασμα με μεζέδες και γλυκά, που είχαν ετοιμάσει κυρίες – μέλη του Συλλόγου του Δελφινιού.
   Μετά το πέρας της εκδήλωσης προσφέρθηκε γεύμα με πλούσιους μεζέδες και τοπικό ούζο, προσφορά της ποτοποιίας «ΣΜΥΡΝΙΩ» και ακολούθησαν τραγούδια, κλείνοντας με τον καλλίτερο τρόπο τούτο το πολιτιστικό αντάμωμα.
   Στις αποσκευές τους οι Μεσοτοπίτες εκτός από την χαρά του ανταμώματος, την επιτυχία της εκδήλωσης, την συγκίνηση από την ξενάγηση στο Μουσείο και τις άριστες εντυπώσεις από την φιλοξενία των ανθρώπων του «Δελφινιού» πήραν και από ένα περιοδικό, καθώς και πλούσιο υλικό από την δράση του Συλλόγου σε ηλεκτρονική μορφή.
   Θερμές ευχές σε όλους και ιδιαίτερα στον πρόεδρο, ακούραστο εργάτη κ. Δημήτρη Παπαχρυσό και είθε το εν λόγω αντάμωμα, να δώσει την αφορμή ώστε παρόμοιες πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα σε τοπικούς Συλλόγους, να πληθύνουν στο μέλλον με την βοήθεια και του Δήμου Λέσβου.

Βασίλογλου Φώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου