Εκδηλώσεις του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών Λέσβου «Το Δελφίνι» αφιερωμένες στις αλησμόνητες πατρίδες

   Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις (22 και 23 Αυγούστου) του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών Λέσβου «Το Δελφίνι» οι οποίες ήταν αφιερωμένες στις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής.
  Η εκδήλωση της Τρίτης 22 Αυγούστου ξεκίνησε στις 19.30 με την τέλεση πανηγυρικού Εσπερινού στο εκκλησάκι της Παναγίας και την περιφορά της εικόνας μέχρι την αυλή του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922»
     Ακολούθησε αρτοκλασία από τον ιερέα της ενορίας μας και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Μικρασιατών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στη Σκάλα Λουτρών και μνημονεύτηκαν τα ονόματά τους.
   Στην συνέχεια η κ. Νάσια Δαφιώτη αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, μας διάβασε ένα ποίημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με παραφρασμένο ελαφρώς τον τίτλο του  με αφιέρωση στην Παναγία την «Αψηλή» και αμέσως μετά, τον λόγο πήρε η δ. Ειρήνη Σταματέλλη διαβάζοντας μας ένα αφιέρωμα σχετικό με τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής.
   Επίσημος προσκεκλημένος στις εκδηλώσεις μας ήταν ο ιατρός κ. Μάκης Αξιώτης με ομιλία του που είχε τίτλο «Παναγιά η Αψηλή, η ιστορία ενός λόφου» η οποία ήταν πλαισιωμένη με φωτογραφίες του λόφου της Παναγίας και μας εξήγησε με ντοκουμέντα ότι αυτός ο λόφος με τον πύργο του στην κορυφή πως έχει ιστορία 5000 και πλέον ετών.
     Ακολούθησε η προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα τον πρώτο διωγμό του 1914 από την Φώκαια της Μικράς Ασίας και τέλος μοιράστηκε το παραδοσιακό φαγητό «Ο καβουρμάς» φτιαγμένο από τις νοικοκυρές του οικισμού μας μαζί με ένα ποτήρι λευκό κρασί.
     Την επομένη το πρωί 23-8-2017 τελέσθηκε η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία στην Παναγιά την Αψηλή με την παρουσία πολλών κατοίκων από την Σκάλα Λουτρών, τα Λουτρά και το Πέραμα της Γέρας.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                                                                    Η Γ. Γραμματέας
Δημ. Παπαχρυσός                                                            Δώρα Βέντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com