ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑΛ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΓΕΡΑΣ

Κόντρα στο γενικότερο κλίμα εφησυχασμού , τις λογικές μοιρολατρίας και της ενσωμάτωσης, μαθητές  των ΕΠΑΛ Πλωμαρίου και Γέρας μαζί με τους γονείς τους προχώρησαν στο κλείσιμο των σχολείων τους, αντιδρώντας στην απαράδεκτη και αντιεκπαιδευτική  απόφαση του Υπουργείου να κλείσει ολιγομελή τμήματα και τομείς και μάλιστα σε ειδικότητες μοναδικές πάνω στο νησί .Προχώρησαν σε κατάληψη των σχολείων μετά από παράσταση – διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση απ’ όπου γονείς ,μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν πήραν απάντηση στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η απαράδεκτη στάση και πρακτική του Υπουργείου.

Το Υπουργείο με τους χρονικούς περιορισμούς που έθεσε για τον αριθμό των μαθητών, με τον αντιεκπαιδευτικό νόμο 4386/2016, με το προκαταβολικό κλείσιμο τμημάτων που δεν λειτούργησαν πέρσι, με το ηλεκτρονικό κλείδωμα των τμημάτων οδηγεί και φέτος εκατοντάδες μαθητές σε αδιέξοδο.
Το Υπουργείο έχει κάνει μέχρι στιγμής ό,τι μπορεί για να κρύψει τον αριθμό των μαθητών που πετιούνται έξω από το αντικείμενο φοίτησης που επιθυμούν, καθώς οι οδηγίες προς τις Διευθύνσεις για τις αιτήσεις εγγραφών τον Σεπτέμβριο, έγιναν με βασικό κριτήριο να μην τροποποιούν τον αριθμό των τμημάτων που έχουν εγκριθεί   τον Ιούνιο, να μετακινούνται μαθητές σε άλλα σχολεία, αν επιμένουν να ακολουθήσουν τομέα ή ειδικότητα που δημιουργεί "ολιγομελές" τμήμα. Αν δεν λειτουργήσει ο τομέας ή η ειδικότητα που επιθυμεί ο μαθητής και δεν μπορεί να πάει αλλού, με το "έτσι-θέλω", πρέπει να αλλάξει προτίμηση, γεγονός που μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να μην συνεχίσει τη φοίτηση καν στο ΕΠΑΛ.
Ουσιαστικά το κλείσιμο των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ αποκλείει μαθητές κυρίως παιδιά λαϊκών, εργατικών οικογενειών να σπουδάσουν το αντικείμενο που επιθυμούν, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο σχολείο είναι πολύ περιορισμένη.


Κάθε εργαζόμενος , γονιός , εκπαιδευτικός , μαθητής , που βλέπουμε μέρα με τη μέρα το δικαίωμα στη ζωή και τη μόρφωση να στραγγαλίζονται από την πολιτική των κυβερνήσεων του Κεφαλαίου και της Ε.Ε, δεν  μπορούμε να  κάνουμε πίσω από το δικαίωμα των μαθητών των ΕΠΑΛ να ακολουθήσουν απρόσκοπτα την ειδικότητα που έχουν επιλέξει. Δεν μπορούμε να μην αγωνιστούμε ενάντια στην εργασιακή περιπλάνηση και ανασφάλεια που οδηγεί αυτή η πολιτική τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς στα ΕΠΑΛ.

Οι ΕΛΜΕ πρέπει να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, δυναμικά μαζί με τους μαθητές να ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πίεση στο Υπουργείο, έστω και τώρα με τροποποιήσεις να πάρει πίσω τις απαράδεκτες αυτές αποφάσεις.
Να ισχύσει ο προηγούμενος τρόπος εγγραφής για όλους τους μαθητές αλλά και σε όσους αποκτήσουν το δικαίωμα και μετά τις προβλεπόμενες ημερομηνίες.
Τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να διαμορφωθούν με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών κι όχι με βάση τις αναδιαρθρώσεις και την περικοπή δαπανών.
Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων.
Μέγιστο όριο 20 μαθητές στα τμήματα - 15 στις ομάδες προσανατολισμού - 10 στα εργαστήρια.
Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο και στις απολύσεις αναπληρωτών.
Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί ΤΩΡΑ!ΜΥΤΙΛΗΝΗ 7-10-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com