Στ. Τάσσος: Να ληφθούν μέτρα για την ευλογιά που θερίζει τα κοπάδια στη Λέσβο

Συγκεκριμένα μέτρα «εδώ και τώρα» για να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα ευλογιάς που «θερίζουν» τα κοπάδια αιγοπροβάτων στη Λέσβο, ζήτησε το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, που ανέπτυξε την Επίκαιρη Ερώτηση, μετέφερε την έντονη ανησυχία των κτηνοτρόφων του νησιού που έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες. Ήδη, μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί πάνω από 2.500 ζώα.

«Κράτος, Περιφέρεια, Δήμος αντί να στηρίξουν με ουσιαστικά μέτρα, τους συμβουλεύουν για το πώς ατομικά ο καθένας θα χειριστεί το θέμα, απειλώντας τους ταυτόχρονα πως αν δεν συμμορφωθούν θα έχουν να αντιμετωπίσουν τσουχτερά πρόστιμα», ανέφερε.

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας, αναφέρθηκε στην υποστελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας Λέσβου. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή απασχολούνται 4 κτηνίατροι, ενώ το οργανόγραμμα προβλέπει 13 και πριν μερικά χρόνια εργάζονταν 12 κτηνίατροι.

Ο Στ. Τάσσος υπογράμμισε ότι το ποσό που δίνεται για την αποζημίωση των κοπαδιών δεν καλύπτει το πραγματικό μέγεθος των ζημιών. Και αυτό γιατί η αποζημίωση δίνεται για το ζωικό κεφάλαιο, δηλαδή για κάθε ζώο που θανατώθηκε, αλλά όχι για τις απώλειες στην παραγωγή. Επίσης, εξέφρασε την υποστήριξε του ΚΚΕ στα αιτήματα που έχουν θέσει οι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι, τα οποία εκτός από αποζημιώσεις περιλαμβάνουν το πάγωμα των χρεών των πληγέντων στις τράπεζες και στην εφορία, την απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ και άλλα χαράτσια.

Αποφεύγοντας να απαντήσει στο σύνολο των αιτημάτων των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, δήλωσε ότι θα γίνουν προσλήψεις κτηνιάτρων και θα δοθούν αποζημιώσεις, εντός των «δυνατοτήτων» και των «δεσμεύσεων» που έχει η χώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου