Να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις δημοτικού σύμβουλου για το μεταναστευτικό ζητάει η "Συνύπαρξη" από τον Δήμαρχο Λέσβου

Αντιπροσωπεία της Συνύπαρξης συναντήθηκε την Πέμπτη 21/12 με τον Δήμαρχο Λέσβου και παρέδωσε την παρακάτω επιστολή. Στη διάρκεια της συνάντησης, δόθηκε η ευκαιρία και για μια εποικοδομητική συζήτηση γύρω από το θέμα του μεταναστευτικού προβλήματος.


Προς τον κ. Σπύρο Γαληνό,                                       Μυτιλήνη 20/12/17
Δήμαρχο Λέσβου


Κύριε Δήμαρχε,
Ενδεχομένως να μην έχει υποπέσει στην αντίληψή σας, όπως και στην αντίληψη της Εισαγγελίας Μυτιλήνης, η συνημμένη ανάρτηση στο διαδίκτυο  μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου. Με την ανάρτηση αυτή ο Δημοτικός Σύμβουλος (εκλεγμένος μάλιστα με την παράταξή σας) προσκαλεί σε μαζικό διωγμό προσφύγων και μεταναστών, αλλά και όσων συμβάλλουν στην ανθρωπιστική μεταχείρισή τους . Το χειρότερο είναι ότι υποστηρίζει ότι  « η λύση δεν μπορεί να είναι ειρηνική. Σε τέτοιο θέμα πρέπει να πάμε σε δραστικές ενέργειες… »
Έχουμε την γνώμη ότι ως Δήμαρχος πρέπει να αποδοκιμάσετε με τον  πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτήν την απροκάλυπτη έκκληση άσκησης βίας, που εκτός των άλλων αποτελεί αδίκημα, που διώκεται  αυτεπάγγελτα βάση της κείμενης νομοθεσίας.
Τα μέλη της Συνύπαρξης εκτιμούν ότι  στις προσπάθειες  για αποσυμφόρηση της  Μόριας και του νησιού γενικότερα, οφείλουμε όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να υπερασπιζόμαστε την συνοχή της τοπικής κοινωνίας και με ειρηνικά μέσα να διαχειριζόμαστε – αντιμετωπίζουμε την  προσφυγική κρίση. Πάνω απ όλα δε να αποδοκιμάζουμε κατηγορηματικά ενέργειες που δηλητηριάζουν την κοινωνία και  πυροδοτούν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Κύριε Δήμαρχε,                                                                                                                                           Τα μέλη της Συνύπαρξης συμμετείχαν στην πρόσφατη κινητοποίηση που συγκαλέσατε για το προσφυγικό ζήτημα. Εκεί σας ακούσαμε να επαναλαμβάνετε ότι η Λέσβος της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης δεν πρέπει να μετατραπεί σε φυλακή προσφύγων και μεταναστών. Συμφωνούμε απόλυτα, κάνουμε κι εμείς ό, τι είναι δυνατόν  με αυστηρή κριτική και εποικοδομητικές προτάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Όμως έχουμε την γνώμη ότι η ανάγκη για άμεση αποσυμφόρηση πρέπει να συμβαδίζει με την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, δηλαδή με την βελτίωση των απαράδεκτων συνθηκών, που σήμερα επικρατούν στο ΚΥΤ Μόριας. Γι αυτό και διαφωνήσαμε με την προσπάθεια παρεμπόδισης εκφόρτωσης των οικίσκων. Σήμερα χαιρετίζουμε την απρόσκοπτη εκφόρτωση της δεύτερης αποστολής οικίσκων και την έναρξη τοποθέτησής τους ώστε να μεταφερθούν επειγόντως οι εκατοντάδες συνάνθρωποί μας που μέσα στο καταχείμωνο μένουν σε καλοκαιρινές σκηνές.
Εκτιμούμε ότι όλοι οφείλουμε να ενεργούμε με ψυχραιμία, ν’ αποτρέπουμε την διολίσθηση μέρους της κοινωνίας προς την ξενοφοβία και ν’ απομονώνουμε εμπρηστικές δηλώσεις και ενέργειες. Με την ευκαιρία σας επισημαίνουμε ότι οι ανησυχίες που εκφράσατε πρόσφατα για την δραστηριότητα των ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ μάλλον οφείλονται σε λανθασμένη πληροφόρηση. Οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ,  ανεξάρτητα πως κρίνει κανείς  τις  υπηρεσίες που προσφέρουν, αν μη τι άλλο ανακουφίζουν την μεγάλη πίεση προς το ΠΕΔΥ και το Νοσοκομείο, προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας.
ΚύριεΔήμαρχε 
                                                                                                                                                                Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η παρουσία  προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, λόγω της γεωπολιτικής τους θέσης,  θα συνεχίζεται όσο διαρκούν οι πόλεμοι, η καταπίεση και η φτώχεια στην ευρύτερη περιοχή. Το ζήτημα είναι να φιλοξενούνται για σύντομο διάστημα, σε όσο γίνεται πιο περιορισμένο αριθμό και με ανθρώπινες συνθήκες. Προς αυτόν τον στόχο  πρέπει να συγκλίνουν οι κυβερνητικές πολιτικές, οι δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης  όπως  και  των κοινωνικών  οργανώσεων.
Τούτες τις γιορτινές μέρες, όπου γαληνεύουν οι ψυχές των ανθρώπων, ας πρυτανεύσει η  συνεννόηση μεταξύ μας, προτάσσοντας το συμφέρον του τόπου αλλά και των συνανθρώπων μας προσφύγων - μεταναστών, που η μοίρα τους έλαχε να βρίσκονται στα μέρη μας.
Ας συνεχίσουμε να συμβάλλουμε όλοι για μια Λέσβο ειρηνική, με κοινωνική συνοχή, ανθρωπιά και αλληλεγγύη.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, Καλά Χριστούγεννα κι Ευτυχισμένος ο Καινούργιος Χρόνος!

Με τιμή
Από το Δ.Σ. της «Συνύπαρξης»
Η  πρόεδρος
Ήβα Βουγιούκα – Φράγκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com