ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΚΑΤΑΘΕΣΤΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ ΚΑΙ ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΝΔ ΘΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕΙ

Η Ομιλία του βουλευτή Νομού Λέσβου κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017.

"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε αυτές τις μέρες τον Προϋπολογισμό του 2018. Όπως και πέρσι, ο Προϋπολογισμός συνοδεύεται από πομπώδεις δηλώσεις των κυβερνητικών Βουλευτών και στελεχών για το έργο που έχει δήθεν προσφέρει αυτή η Κυβέρνηση στην ελληνική οικονομία και για την υπεραπόδοση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2017.

Δεν θα προβώ σε αναφορές όσον αφορά την οικονομική σας πολιτική, διότι οι προλαλήσαντες εισηγητές μας ως αρμοδιότεροι εμού, ανέλυσαν με επιχειρήματα πού οδήγησαν την χώρα οι πειραματισμοί και ο ερασιτεχνισμός σας.

Θα αναφερθώ, όμως, σε τρία ζητήματα, που για μεν τα δύο πρώτα αγωνιούν οι νησιώτες των παραμεθορίων νησιών μας, το δε τρίτο αφορά την λειτουργία των θεσμών σε ένα κράτος δικαίου.

Το πρώτο θέμα είναι το μεταναστευτικό. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα νησιά μας, που δέχθηκαν τις ανεξέλεγκτες ροές του μεταναστευτικού, μαραζώνουν. Η τουριστική κίνηση, ειδικά, στη Λέσβο μειώθηκε κατακόρυφα. Η οικονομία κυριολεκτικά στραγγαλίστηκε. Η εγκληματικότητα βρίσκεται σε έξαρση. Και όλα αυτά από την αλλοπρόσαλλη πολιτική σας, την πολιτική των «ανοικτών συνόρων».

Oι νησιώτες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ούτε ρατσιστές είναι ούτε διακατέχονται από σύνδρομο ξενοφοβίας και το απέδειξαν αυτό περιθάλποντας τους δυστυχείς αυτούς ανθρώπους με αγάπη και συμπόνοια. Άλλο είναι, όμως, το θέμα το ανθρωπιστικό και άλλο η σωτηρία των νησιών μας, που τόσο δυσφημίστηκαν με όλες τις γνωστές συνέπειες.

Και δεν έφταναν αυτά, ενθαρρύνθηκαν να έρχονται εδώ από διάφορες κοινότητες, από την καλλιτεχνική κοινότητα, από την πολιτική κοινότητα, από την οικονομική κοινότητα και από την εκκλησιαστική ακόμα κοινότητα να επισκέπτονται τα νησιά μας, να κάνουν μόνο διαπιστώσεις και να μην υπάρχει καμμία λύση. Η υποκρισία και των Ευρωπαίων κυρίως συμμάχων μας είναι παροιμιώδης.

Να σας αναφέρω ενδεικτικά αυτά τα νούμερα που αναλογικά επικρατούν σε όλα τα νησιά. Ένας μετανάστης αντιστοιχεί σε εννιά κατοίκους των νησιών μας. Περίπου το 25% των κατοίκων της πόλης της Μυτιλήνης, γιατί εκεί είναι τα hot spots του Καρά Τεπέ και της Μόριας, αλλά και λοιπές δομές, αυτήν τη στιγμή είναι μετανάστες.

Και βεβαίως, ο κ. Μουζάλας και άλλα κυβερνητικά στελέχη ασχολήθηκαν με την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, επικαλούνται δηλαδή τη συμφωνία αυτή, ενώ δεν υπάρχει καμμία συμφωνία, αλλά είναι μια απλή ανυπόγραφη και ανεπικύρωτη δήλωση καλής θελήσεως μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μου δόθηκε η ευκαιρία από το Βήμα αυτό να αναπτύξω και άλλη φορά.

Τι πετύχαμε με την δήλωση αυτή; Καταστήσαμε την Τουρκία θεσμικό εταίρο, ενώ στην ουσία αποδείχθηκε ένας αναξιόπιστος εταίρος όσον αφορά την προσφυγική κρίση.

Και πρέπει να σας θυμίσω το εξής: Και αν πούμε ότι υποκρύπτεται συμφωνία προφορική, γιατί είναι ανυπόγραφη, γιατί κανένα θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει υπογράψει την δήλωση αυτή, αυτή η συμφωνία έγινε στις 18 Μαρτίου του 2016. Επακολούθησε νόμος της ελληνικής πολιτείας, είναι ο ν.4375/16, στις 3 Απριλίου, μεταγενέστερος, που δίνει την δυνατότητα αποσυμφόρησης των νησιών όταν υπάρχει υπερπληθωρισμός, πράγμα το οποίο δεν πράξατε μέχρι τώρα.

Στη Νέα Δημοκρατία καταρτίσαμε ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Μας δόθηκε η ευκαιρία να το πούμε στις επίκαιρες ερωτήσεις άλλη φορά, δεν έχω χρόνο να το αναπτύξω τώρα. Βασικές, όμως, δομές του είναι: η αποσυμφόρηση των νησιών, η ταχεία διεκπεραίωση της ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών και βεβαίως η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

Οι προτάσεις μας αυτές καθίστανται πολύ πιο επίκαιρες σήμερα εάν παρακολουθήσετε τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του κ. Τούσκ, αλλά και τις θέσεις που έχουν πάρει οι χώρες του λεγόμενου «Βίσεγκραντ», δηλαδή η Τσεχία, η Σλοβακία, η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Με την πρόταση του αυτή, λοιπόν, ο κ. Τούσκ, υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική ποσόστωση στην υποδοχή προσφύγων στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φανταστείτε αν περάσει τέτοια πρόταση, με το κλίμα το οποίο επικρατεί, πού θα οδηγηθούμε.

Το δεύτερο θέμα είναι ο ΦΠΑ των νησιών. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα παραμεθόρια νησιά μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν αποτελούν καμιά παραχώρηση της πολιτείας προς τους νησιώτες ή καμιά εύνοια προς αυτούς, αλλά αποτελούν μια υλοποίηση συνταγματικής επιταγής. Ο συνταγματικός νομοθέτης διείδε τις δυσκολίες -όχι μόνο οικονομικές αλλά και εθνικές- κι εδώ και πολλά χρόνια καθιέρωσε τους μειωμένους συντελεστές. Είναι μια ρύθμιση που με διάφορες νομικές μορφές, κύριε Υπουργέ, εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είχε ζητηθεί και από την κυβέρνησή μας, την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όταν είχαμε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας το 2013, αλλά και πιο επίμονα το 2014. Η απάντησή μας ήταν κάθετα αρνητική. Δεν ενδώσαμε και έτσι δεν πέρασε η διάταξη για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Όχι μόνο αυτή, αλλά υπήρχαν και άλλες διατάξεις, όπως για τους πλειστηριασμούς, σας θυμίζω, που έλεγαν να γίνονται στο 1/3.ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Εμείς καταθέσαμε τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, η οποία δεν εισήχθη προς συζήτηση.

Κύριε Υπουργέ, καταθέστε μία τροπολογία και η Νέα Δημοκρατία σύσσωμη θα τη στηρίξει. Αυτή είναι η εντολή που έχουμε από τον Πρόεδρό μας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι πρέπει να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά. Φέρτε τη σήμερα, φέρτε την αύριο -έχετε περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα- και εμείς θα την υπερψηφίσουμε.

Παρεμφερές είναι και το θέμα των σεισμών στη Λέσβο, όπου ζητάνε από τους ανθρώπους να καταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ των ερειπωμένων σπιτιών.

Και το τελευταίο θέμα –και τελειώνω σε ένα λεπτό- είναι οι επιθέσεις στη δικαιοσύνη. Πρέπει να καταλάβετε, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, και συνεπώς οι ρόλοι των τριών λειτουργιών -νομοθετικής, εκτελεστικής, δικαστικής- είναι διακριτοί. Προσπαθείτε να χειραγωγήσετε τη δικαιοσύνη, εργαλειοποιώντας την. Δεν θα τα καταφέρετε. Θα σέβεστε τις αποφάσεις της όταν καταστούν αμετάκλητες, γιατί αυτή είναι η συνταγματική επιταγή και αυτό ορίζει το κράτος δικαίου.

Δεν είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν ότι όλες οι αποφάσεις πάντα είναι δίκαιες. Γι’ αυτό τα δικονομικά συστήματα, των πολιτισμένων κρατών -όπως είναι και το δικονομικό σύστημα της χώρας μας- προβλέπουν για το ενδεχόμενο λάθους δεύτερο βαθμό και ακυρωτικά δικαστήρια. Όμως, όταν καταστεί αμετάκλητη η απόφαση υποχρεούμαστε όλοι να τη σεβόμαστε. Οι δικαστές πρέπει να ξέρετε ότι ούτε πτοούνται ούτε τρομοκρατούνται.

Το μόνο όπλο που σας έμεινε πια είναι οι προαγωγές. Και είδαμε τις βουτιές που κάνατε στην επετηρίδα. Στις παρεμβάσεις σας αυτές δεν θα βρείτε αποδέκτες, εκτός ίσως ελάχιστον θλιβερών εξαιρέσεων που αποβλέπουν σε ηγετικές θέσεις στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας. Ήδη η Νέα Δημοκρατία με την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος θα αποκόψει τον ομφάλιο λώρο μεταξύ κυβέρνησης και δικαστικής εξουσίας, ούτως ώστε να τακτοποιηθεί και το θέμα αυτό.Ένα άλλο θέμα, το οποίο ανέκυψε τις τελευταίες μέρες είναι το πόθεν έσχες. Ακούστε, κύριοι συνάδελφοι, να το ακούσει και ο ελληνικός λαός: Οι δικαστικοί λειτουργοί από τη μέρα που θα διοριστούν μέχρι την ημέρα που θα συνταξιοδοτηθούν και τρία χρόνια μετά, υποβάλλουν πόθεν έσχες. Δεν είναι αληθές αυτό το οποίο ειπώθηκε πρόσφατα ότι αρνούνται να υποβάλλουν πόθεν έσχες. Αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τη διάταξη νόμου που κρίθηκε αντισυνταγματική, όπως επίσης, και την υπουργική απόφαση, η οποία ήταν λάθος, του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Και αντί να έχουν το θάρρος οι Υπουργοί Δικαιοσύνης να πουν, «ναι, κάναμε λάθος, γιατί ήταν άκυρη η απόφαση και φέρνουμε άλλη» -αφορά την απόφαση για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων- είπαν ότι υπάρχει πρόβλημα. (OR)

Τελειώνω με μία υπενθύμιση για το θέμα της διαφθοράς, το οποίο ειπώθηκε, γιατί πρέπει να τελειώσει το «παραμύθι» αυτό. Επί των ημερών μας, με τα νομοθετήματα που περάσαμε και με το νομοθέτημα για τον Εθνικό Συντονιστή Διαφθοράς, η Ελλάδα στον διεθνή πίνακα χωρών με διαφθορά βελτιώθηκε κατά είκοσι πέντε ολόκληρες θέσεις. Επί των ημερών σας μειώθηκε κατά δεκαπέντε θέσεις.

Δεν είναι εδώ ο κύριος Πρόεδρος της Βουλής. Ήθελα να απευθυνθώ στον κύριο Πρόεδρο της Βουλής. Καλό θα είναι ο αξιότιμος Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Βούτσης, που δεν είναι νομικός, να μελετήσει με τους συνεργάτες του το άρθρο 164 του Κανονισμού της Βουλής.Είναι ένα άρθρο ξεχασμένο και δεν έχει πολυεφαρμοστεί, που αφορά την τύχη των εγγράφων που έχει στα χέρια του ο Βουλευτής. Είναι διαφορετικό το 164 από το 133. Είναι ειδικό. Θα μπορούσε να ζητήσει την…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Αθανασίου, ολοκληρώσατε.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Μία επισήμανση και τελειώνω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Τελειώσατε εδώ, κύριε Αθανασίου. Θα σας αφαιρέσω τον λόγο. Μη με αναγκάσετε να πάρω τέτοιο μέτρο.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Πρέπει να ξέρετε ότι όταν συγκρούεται η πολιτική με τον νόμο, πάντα κερδισμένος στα κράτη δικαίου θα βγει ο νόμος.

Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com