Δρώμενα από το Αγιασώτικο καρναβάλι - Το έθιμο της Περικεφαλαίας

Απί τα παλιά τα χρόνια μες σ’ βουριάδις, μες στα χιόνια…
Οι νότες από τα σαντουρόβιολα της μουσικής κομπανίας έσμιξαν χθες το σούρουπο με τα αποκριάτικα τραγούδια και τις ιαχές του πολυπληθούς αγερμού και ήχησαν στα γραφικά καλντερίμια της Αγιάσου, ζωντανεύοντας το παμπάλαιο έθιμο της περικεφαλαίας, που από τα χρόνια της τουρκοκρατίας ακόμα σεργιάνιζε στις στράτες και τους μαχαλάδες του χωριού το πάθος για τη λευτεριά του λαού, τόνωνε το εθνικό φρόνημα των υπόδουλων και έσπερνε την ελπίδα της πολυπόθητης απελευθέρωσης.

Ο Γιώργος Δελόγκος, εντυπωσιακός Μεγαλέξαντρος, που συνοδευόταν από τις πατροπαράδοτες ιμτσούνις και αρχινιστής – κορυφαίος του χορού, τραγούδησε τα πανάρχαια φαλλικά μας τριψίματα, στίχους της Λυγερής και αγαπημένα παραδοσιακά μας τραγούδια.
Το παρδαλό αυτό τσούρμο ξεκίνησε από το Αναγνωστήριο, σκαρφάλωσε στις εσχατιές της Μπουτζαλιάς, ροβόλησε στον Κάτω Κάμπο (Αγορά), ανηφόρισε τον κεντρικό, έκανε στάση στο πολυτραγουδισμένο Σταυρί, διάβηκε από το Μαυριώτη, το Καμπούδι, την Αγριά, τα Σκαλούδια, την Περασιά, την Καρυά και έκλεισε τον κύκλο πάλι στο Αναγνωστήριο, ακολουθώντας τη διαδρομή της παλιάς πατινάδας.
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες στα δρώμενα, τις οικοδέσποινες και τους μαγαζάτορες που μας κέρασαν όπου σταθήκαμε και μας φλόγισαν με τα υπέροχα ηδύποτά τους, τον πανταχού παρόντα Γιώργο Παπαδόπουλο και το Βασίλη Τινέλη για τη βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης, το Στρατή Μπαλάσκα για την προβολή του δρώμενου στο ΑΜΕ-ΑΠΕ και στο διαδίκτυο, τον Παναγιώτη Μπαλάσκα για το εξαιρετικό φωτορεπορτάζ, το αδελφό θεατρικό σωματείο «ΑΣΤΕΓΟΙ», τους Δημήτρη Χ. Καμαρό, Μπάμπη Καμαρό και Στρατή Πετεινέλη για τη βοήθειά τους και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης. Καλή Αποκριά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com