Γενική Συνέλευση των "Αστέγων" με θέμα τον αποκλεισμό της ομάδας Commedia dell' Arte από τον εορτασμό που διοργανώνει η "Θέσις"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 07-02-2018
Στις 07/02/2018 πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση των "Αστέγων" με θέμα τον αποκλεισμό της ομάδας Commedia dell' Arte από τον εορτασμό που διοργανώνει η "Θέσις" για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η πλειοψηφία της Συνέλευσης εξέφρασε την αντίθεσή της στον αποκλεισμό, με αποτέλεσμα ο Σύλλογος να προβεί στην παρακάτω ανακοίνωση:

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στάθηκε πριν λίγα μόλις χρόνια το κομβικό σημείο συνάντησης και συνεργασίας των ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων της Λέσβου, που οδήγησε σταδιακά στη δημιουργία της Ένωσης Θεατρικών Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου "Θέσις" ως δευτεροβάθμιου σωματείου.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου για το νησί μας δεν είναι μόνο μια γιορτή της τέχνης του θεάτρου αλλά μια γιορτή του συνυπάρχειν ως έννοιας και ως πρακτικής. Μέσα σε αυτό το πνεύμα η "Θέσις" δημιουργήθηκε και με αυτό το γνώμονα προσφέρει άοκνα στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας. Το μεγάλο στοίχημα που ανοίγεται μπροστά της (και μπροστά σε κάθε ομάδα-μέλος της ξεχωριστά) είναι να ξεπερνά συνεχώς τον εαυτό της — έργο δύσκολο όταν έχει θέσει εξαρχής τόσο ψηλά τον πήχυ.
Ένας θεσμός που χαρακτηρίζεται από το παράδοξο να είναι νεοσύστατος και ταυτόχρονα να κουβαλά την ιστορία δεκαετιών των μελών που τον αποτελούν, είναι αναμενόμενο μέχρι να βρει το βηματισμό του να κάνει και λάθη. Ένα τέτοιο λάθος, που δεν τιμά τη διαδρομή και την πολιτιστική προσφορά των θεατρικών ομάδων της Λέσβου, θεωρούμε ότι αποτελεί η απόφαση να μην περιληφθεί στην εκδήλωση για το φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου η ομάδα Commedia dell' arte. Για το λόγο αυτό είχαμε ζητήσει αναθεώρηση της συγκεκριμένης απόφασης, η οποία όμως δεν ευοδώθηκε. Η απόφαση αυτή μας δεσμεύει ως μέλος της "Θέσις", αλλά δεν μας εκφράζει. Όπως αναφέρεται και στην πρόσφατη ανακοίνωση της "Θέσις", την οποία συνυπογράψαμε ως σωματείο, είμαστε σταθερά υπέρ των συνεργασιών. Ταυτόχρονα όμως θέλουμε αυτές οι συνεργασίες να είναι όσο το δυνατόν ευρύτερες και να τους δίνουμε το χρόνο να βρίσκουν κι αυτές το βηματισμό τους και τον τρόπο να βελτιώνονται. Η πολυφωνία και η διαφορετικότητα αποτελούν πλούτο και δεν πρέπει να τις φοβόμαστε, αλλά να τις επιδιώκουμε.
Θεωρούμε ότι τα όποια προβλήματα συνεργασίας ξεπερνιούνται μόνο μέσα στο πλαίσιο της συνύπαρξης. Λιγότερες επαφές μεταφράζονται σε λιγότερες ενδεχόμενες προστριβές αλλά και σε λιγότερα νέα ερεθίσματα — και το θέατρο δεν μπορεί να ανθίσει στην έλλειψη. Εξάλλου, η συνεργασία δεν συνίσταται μόνο στο αποτέλεσμά της, δηλαδή στο προϊόν που παράγουμε, αλλά κυρίως στη διαδικασία που μας οδηγεί σε αυτό: στην τόσο γοητευτική αναμέτρηση με τα όρια και τις αντοχές της ομαδικότητας, στη σφυρηλάτηση του πνεύματος συλλογικότητας κάθε στιγμή, στη συνεχή αναζήτηση ισορροπίας μεταξύ του εφικτού και του ανέφικτου.
Ο Κάρολος Κουν, σε διάλεξή του στις 17 Αυγούστου 1943 για τον Όμιλο των Φίλων του Θεάτρου Τέχνης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας. Μόνος του ο καθένας είναι ανήμπορος. Μαζί ίσως κάτι μπορέσουμε να κάνουμε. Το θέατρο, ως μορφή Τέχνης, δίνει τη δυνατότητα να συνδεθούμε, να συγκινηθούμε, ν’ αγγίξουμε ο ένας τον άλλον, να νιώσουμε μαζί μιαν αλήθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου