"Επιπολαιότητες και παραλήψεις στο Σ/Ν για τη φαρμακευτική κάνναβη"

"H Νέα Δημοκρατία συμφωνεί με τη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς. Αυτό όμως που μας οδήγησε στο να καταψηφίσουμε το Σ/Ν του Υπουργείου Υγείας, αφορά τον ανεύθυνο και επιπόλαιο τρόπο με τον οποίο  νομοθετεί η Κυβέρνηση, διότι στο Σ/Ν δεν προβλέπονται  ασφαλιστικές δικλίδες και το νομοθετικό πλαίσιο, ούτως ώστε να μη γίνεται ανεξέλεγκτη παραγωγή, διακίνηση, καλλιέργεια και φύλαξη της κάνναβης".


Ο βουλευτής Νομού Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, εξηγεί γιατί η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε το Σ/Ν  του Υπουργείου Υγείας "Διατάξεις για την παραγωγή τελικών προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης" .

«Επί της αρχής αν θέλουμε να σεβόμαστε την ιδιότητα μας ως βουλευτές, σε όποιο κόμμα και αν ανήκουμε δε μπορούμε να υπερψηφίζουμε ένα νομοσχέδιο σαν και αυτό, ότι θέμα και αν ρυθμίζει»,  δήλωσε ο κ. Αθανασίου και  ξεκαθάρισε ότι  η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί με τη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς. Αυτό όμως που τους οδήγησε στο να καταψηφίσουν το Σ/Ν του Υπουργείου Υγείας, αφορά τον ανεύθυνο και επιπόλαιο τρόπο με τον οποίο  νομοθετεί η Κυβέρνηση, διότι στο Σ/Ν δεν προβλέπονται  ασφαλιστικές δικλίδες και το νομοθετικό πλαίσιο, ούτως ώστε να μη γίνεται ανεξέλεγκτη παραγωγή, διακίνηση, καλλιέργεια και φύλαξη της κάνναβης.

Στη συζήτηση επί του ανωτέρου Σ/Ν που πραγματοποιήθηκε στην Βουλή, την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, ο βουλευτής ανέφερε τα εξής: «Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να φέρνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που ρυθμίζει ζητήματα που άπτονται της δημόσιας τάξης, όπως είναι η παραγωγή και εμπορία ναρκωτικών ουσιών και να παραπέμπει όλα τα ζητήματα εφαρμογής σε κυβερνητικές αποφάσεις, και συγκεκριμένα σε ΚΥΑ. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να μας ζητά εν λευκώ εξουσιοδότηση, πρώτον, γιατί δεν είναι ορθό να νομοθετούμε με Υπουργικές Αποφάσεις και δεύτερον  γιατί είναι αντισυνταγματική η εισαγωγή, στο δίκαιό μας, διατάξεων ουσιαστικού δικαίου με Υπουργικές Αποφάσεις.

Ένα δεύτερο ζήτημα, το οποίο και έθιξε ο βουλευτής στην ομιλία του, είναι το γεγονός ότι στα κωλύματα της παραγράφου 5 του άρθρου 1 δεν εξαιρούνται τα πλημμελήματα που έχουν σχέση με την παράβαση του νόμου περί των ναρκωτικών (την κατοχή και την προμήθεια των ναρκωτικών ουσιών), ζητώντας εξηγήσεις από την Κυβέρνηση για την παράλειψη αυτή.. 

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο βουλευτής στις εξαγωγές της κάνναβης όπου το συγκεκριμένο Σ/Ν δεν εξασφαλίζει την ορθή χρήση του σκευάσματος αυτού στη χώρα εισαγωγής. «Τι γίνεται αν αυτή η Κάνναβη εξαχθεί σε κάποια χώρα που παρασκευάζει ένα αμφιλεγόμενο σκεύασμα που έχει αδειοδοτηθεί από μια-δυο χώρες μόνο και όχι από τον ΕΟΦ. Το σκεύασμα αυτό σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη θα θεωρείται ναρκωτική ουσία. Θεωρείτε ότι η χώρας μας πρέπει να μπορεί να εξάγει κάνναβη προς το σκοπό αυτό;», σχολίασε ο κ. Αθανασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου