ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΘΕΤΗ και ΜΑΕΣΤΡΟ ΝΙΚΟ ΜΥΡΟΓΙΑΝΝΗ από τους Φίλους Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας

ΝΙΚΟΣ ΜΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ( 1916--1994 ).
Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ, ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. ΟΙ Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας αναφέρονται σήμερα στον σημαντικό αυτόν αυτοδημιούργητο συντοπίτη μας που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1916. Μετά από σπουδές στις Παιδαγωγικές Ακαδημίες Μυτιλήνης και Θεσσαλονίκης,εργάσθηκε σαν δάσκαλος στην Κομοτηνή. Επέστρεψε στην Μυτιλήνη και εργάσθηκε σαν μουσικός ( δεξιοτέχνης στο βιολί ) και μετά ως καφεκόπτης. Στην διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής, εντάχθηκε μαζί με τα αδέρφια του Σιδερή και Στρατή στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο.

 Το Μάη του 1949 διεύθυνε την πρώτη Συναυλία της Χορωδίας Μυτιλήνης, που είχε επανιδρυθεί πάνω στα χνάρια της παλιάς Χορωδίας Μυτιλήνης ( 1931--1939 ). Το Νοέμβρη του 1950 παίχτηκε η πρώτη λαογραφική Επιθεώρηση με τίτλο "Η ΜΥΤΙΛΗΝ " σε μουσική δική του ( Παρακάτω η σχετική ανακοίνωση ). Από κεί και πέρα άρχισε μιά δημιουργική επόχή με Συναυλίες και Λαογραφικές Επιθεωρήσεις με δική του μουσική.
 Έχει γραψει πολλά τραγούδια ελαφρά, λαικά και χορωδιακά. Μετά την αποχώρηση του απο την Χορωδία Μυτιλήνης δημιούργησε το 1983 και διεύθυνε μέχρι τον θάνατό του, τη Μικτή Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μυτιλήνης, που τώρα φέρει το όνομα του. Κορυφαία στιγμή της πολιτιστικής του δημιουργίας η μελοποίηση της ΕΙΡΗΝΗΣ του ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ, έργο που παρουσίασε στις 6 Απριλίου 1985 στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με την Χορωδία του Δήμου. ( Παρακάτω το σχετικό πρόγραμμα ).
Ο προσκαλεσμένος Ποιητής κατασυγκινημένος , εκδήλωσε την έκπληξη και τον θαυμασμό του για τον Συνθέτη--Μαέστρο και τους Χορωδούς, ζήτησε δε να του δώσουν την Συναυλία ηχογραφημένη. Ο Δήμος Μυτιλήνης τίμησε τον Νίκο Μυρογιάννη δίνοντας το όνομα του στην μικρή πλατεία κοντά στο σπίτι του στην Χρυσομαλούσα.
 Όλα τα χρόνια, εργάσθηκε ανιδιοτελώς μόνο από μεράκι και αγάπη για τη Μυτιλήνη και τη Λέσβο. Η ακούραστη καλλιτεχνική του δημιουργία, συχνά σε δύσκολες συνθήκες, με ήθος και ανθρωπιά, κοντά στους καυμούς και τις χαρές του λαού μας, στόχευε πάντα στην καλλιέργεια και στην ανάταση της λαικής ψυχής.
 ( Το βίντεο με το τραγούδι ΑΝΑΘΕΜΑ ΣΤΟΝ ΑΙΤΙΟ.... του Παπα-Κανιμά, που το ερμηνεύει θαυμάσια ο Γιώργος Ψύρρας, είναι από εκδήλωση στην Κοινότητα Αγίας Παρασκευής το 1993, ευγενική προσφορά του κ. Θανάση Χαλιού και του Απόστολου Κομνηνάκα τότε Κοινοτάρχη. )
https://www.facebook.com/mitsos.mpournous/videos/2100925773484751/
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας την φωτογραφία σας,
την αποψή σας, την καταγγελία σας,
δώστε δύναμη στη φωνή σας,αναδείξτε την δική σας ιστορία,
στο e-mail: 24oresblog@gmail.com