Αναβλήθηκε η εκδίκαση της έφεσης για τους δύο στρατιωτικούς - Τι δήλωσαν οι συνήγοροί τους

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί, στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, εκδίκαση της έφεσης, κατά της απόφασης προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων προφυλακισθέντων από την Παρασκευή στις φυλακές της Αδριανούπολης, εξερχόμενοι του δικαστηρίου δήλωσαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η εκδίκαση της έφεσης, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί από αύριο και έως το τέλος της εβδομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το κατηγορητήριο εναντίον των δύο αξιωματικών και το οποίο συνίσταται στην παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή.
Οι Έλληνες στρατιωτικοί επρόκειτο να δικαστούν σήμερα στην Αδριανούπολη, κεκλεισμένων των θυρών. Όμως, δεν μεταφέρθηκαν ποτέ στην αίθουσα του δικαστηρίου. Οι δικηγόροι τους άσκησαν έφεση κατά της απόφασης της προφυλάκισής τους, η οποία διατάχθηκε - μεταξύ άλλων- και διότι δεν είχαν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.
Η ελληνική πλευρά καταβάλλει προσπάθειες για τη μεταφορά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο ελληνικό προξενείο, στην Αδριανούπολη.
Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του ΓΕΕΘΑ που μίλησαν στον ΑΝΤ1, οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών ζητούν να αποφυλακιστούν και να διαμείνουν στο προξενείο της Ελλάδας στην Αδριανούπολης, με δεδομένο ότι η προφυλάκισή τους έγινε με το σκεπτικό ότι δεν διαθέτουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.

Συναντήθηκαν με τους γονείς τους
Την πύλη των φυλακών της Αδριανούπολης πέρασαν οι γονείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς έγινε δεκτό το αίτημά τους από την εισαγγελία να επισκεφθούν τα παιδιά τους.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το αίτημα των γονέων κατατέθηκε στις 10.15 πμ στο Δικαστικό Μέγαρο Αδριανούπολης, στη συνέχεια έγινε δεκτό από τον εισαγγελέα και οι γονείς μετέβησαν στις φυλακές Αδριανούπολης, όπου κρατούνται οι δύο στρατιωτικοί.Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονται στη φυλακή της Αδριανούπολης. Εκεί εκτίει την ποινή του και ο επικεφαλής του Φιλοκουρδικού κόμματος, Selahattin Demirtaş (Σελαχατίν Ντεμιρτάς).
Οι δύο Έλληνες βρίσκονται σε θάλαμο τύπου F, που θεωρείται υψίστης ασφαλείας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN Turk. Βρίσκονται μαζί και η υγεία τους είναι καλή. Τους δόθηκαν επίσης ρούχα για να βγάλουν τις στρατιωτικές στολές τους.
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το evros-news.gr, σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές, μεταφέρθηκαν ρούχα και χρήματα από την Ορεστιάδα στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, προκειμένου να παρουσιαστούν με πολιτικά στο δικαστήριο.
Κοτζιάς: Η Τουρκία να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα
Δήλωση για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Όπως συγκεκριμένα δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, «η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα».
Αμανατίδης στον Realfm 97,8: Αναμένουμε την επιστροφή των δύο στρατιωτών
"Οι συνομιλίες που έγιναν μεταξύ των δύο αρχηγών ήταν σε θετικό κλίμα, είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη, ελπίζω ότι θα έχουμε το συντομότερο την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την επιστροφή των στρατιωτών" δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Δημήτρη Καμπουράκη και Βασίλη Λυριτζή.
Το μήνυμα του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς
Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για ενότητα στις κρίσιμες αυτές στιγμές με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς έστειλε μέσω Twitter ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχαήλ Κωσταράκος.
«Όλες μας οι σκέψεις και όλες μας οι προσπάθειες πρέπει τώρα να συγκεντρώνονται στην υποστήριξη των δύο παιδιών μας που δοκιμάζονται στις τουρκικές φυλακές», έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή στο λογαριασμό του στο Twitter ο επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου