Περιοδεία Θ.Παφίλη στην Λέσβο

Με επίσκεψη στον καταυλισμό των μεταναστών στη Μόρια, ξεκίνησε νωρίς το πρωί η διήμερη περιοδεία του Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, στη Μυτιλήνη.


Στο συγκεκριμένο χώρο, που περισσότερο θυμίζει στρατόπεδο συγκέντρωσης παρά hotspot (κατά τη διεθνή ορολογία), στοιβάζονται σχεδόν 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο χώρος καθημερινά «απλώνεται» λόγω των συνεχώς αυξανόμενων ροών, τα τμήματά του χωρίζονται από στρατιωτικά συρματοπλέγματα και ψηλούς φράχτες, όπου ζουν και αναπνέουν σχεδόν οι διπλάσιοι από όσους κανονικά έπρεπε να «φιλοξενεί».

«Βγάλαμε το χειμώνα με ηρεμία, χωρίς να πεθάνει κανείς», είπε εν τη ρύμη του λόγου ο διοικητής, κατά τη διάρκεια της «ξενάγησης» του Θ. Παφίλη και του κλιμακίου του ΚΚΕ στις εγκαταστάσεις του hotspot. Και αυτό, όταν στις αυτοσχέδιες σκηνές και τα κοντέινερ ζουν 6.983 πρόσφυγες και μετανάστες αντί των 3.000 που ήταν να μείνουν στα σχέδια. Και πώς αντιμετωπίστηκε ο υπερπληθυσμός; Είτε με μετακινήσεις γραφείων, είτε με 674 άτομα που ζουν εκτός εγκατάστασης, ανάμεσα στις ελιές, στο πλάι της μάντρας και που αναγράφονται στον πίνακα «φιλοξενουμένων» ως «olive grove», δηλαδή στο άλσος των ελιών. Και συνέχισε: «Έχουν γεμίσει όλοι οι χώροι με σκηνές και αναγκαστικά έχουμε απλωθεί και έξω».

Και σε αυτό το στρατόπεδο, κουμάντο κάνουν οι ΜΚΟ. Συνολικά, 17 δραστηριοποιούνται στο χώρο και λόγω έλλειψης προσωπικού αναλαμβάνουν τα πάντα. Από το «τσεκάρισμα» και το άνοιγμα των ενδιάμεσων θυρών για τη διέλευση από το ένα τμήμα στο άλλο. Και εδώ, ο διοικητής σημειώνει πως οι ελεγμένες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο χώρο, προσφέρουν σημαντική βοήθεια ακόμα και στις ιατρικές υπηρεσίες. «Έχουν  έρθει έξι γιατροί και πλέον η περίθαλψη είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν όσοι είχαν πρόβλημα, από τους 7.000 που μένουν, πήγαιναν στον μοναδικό οφθαλμίατρο που υπάρχει στο νοσοκομείο του νησιού». Φυσικά, ανάμεσα στις ΜΚΟ και η αμερικανική «Euroreleaf».

Επίσης, στάθηκε στη σημαντική αργοπορία που παρουσιάζεται στις αιτήσεις ασύλου. Όπως είπε, ο χρόνος αναμονής μετά την πρώτη συνέντευξη είναι 2-4 μήνες, ενώ η δεύτερη γίνεται μετά από άλλους δύο μήνες. Η ίδια χρονοκαθυστέρηση παρατηρείται και στα αιτήματα για τα τεχνικά ζητήματα του στρατοπέδου. «Για να αλλαχθεί ένα τζάμι, κάνουμε εμείς το αίτημα, το παίρνει ο Στρατός, προχωρά ιεραρχικά, φτάνει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και μετά από δύο μήνες γίνεται η αλλαγή του…». Καθυστέρηση παρουσιάστηκε ακόμα και στην πληρωμή των συμβασιούχων υπαλλήλων του χώρου, που έφτασε και τους τέσσερις μήνες, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει.

Αναφορά έκανε και στην «εγκληματικότητα» που παρουσιάζεται από διάφορες ομάδες μέσα στο στρατόπεδο, λέγοντας πως «ο χώρος φιλοξενεί 58 διαφορετικές εθνικότητες. Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η χρήση αλκοόλ, η κλοπή κινητών και το "πείραγμα" γυναικών. Δεν μπορούν λοιπόν να χαρακτηριστούν ως σοβαρά». Ωστόσο, δεν θέλησε να σχολιάσει το αν υπάρχει πρόβλημα και εκτός hotspot, υπογραμμίζοντας πως «ξέρω τι γίνεται εδώ μέσα. Για έξω, άλλοι είναι οι αρμόδιοι. Παρόλα αυτά, η αστυνομία δεν επαρκεί για το χώρο, αλλά υπάρχουν και χωριά που δεν έχουν ούτε έναν αστυνομικό».

Τέλος, αναφέρθηκε και στο βιολογικό καθαρισμό του χώρου, επισημαίνοντας πως στην αρχή ήταν για 800 άτομα και όχι για όσα έχουν φτάσει τώρα.Περιοδεία στη Μόρια
Ο Θανάσης Παφίλης, αμέσως μετά βρέθηκε στη Μόρια, όπου συνομίλησε με κατοίκους, αλλά και με τον πρόεδρο της Κοινότητας Νίκο Τρακέλη. Ο τελευταίος, του κατήγγειλε πως ούτε ο δήμος ούτε η Περιφέρεια έχουν δώσει έστω ένα ευρώ για ψεκασμούς για τα κουνούπια, με το πρόβλημα να γίνεται ολοένα και χειρότερο.

Μάλιστα, στάθηκε στο γεγονός πως οι κάτοικοι περιμένουν ακόμα να αποζημιωθούν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τις όποιες καταστροφές έχουν υποστεί και πως οι γειτονικοί χείμαρροι δεν καθαρίζονται όσο συχνά θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, καθώς συσσωρεύονται σκουπίδια και άλλα αντικείμενα. Τώρα μάλιστα, όπως είπε, που έρχεται το καλοκαίρι υπάρχει και το θέμα της έλλειψης των αντιπυρικών ζωνών.

Υπήρξαν και κάτοικοι που συνομιλώντας με τον Θ. Παφίλη και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, έκαναν αναφορά στα πρόσφατα επεισόδια στην πόλη της Μυτιλήνης, όπου φασίστες και αστυνομία επιτέθηκαν σε μετανάστες στην πλατεία Σαπφούς, λέγοντας πως σε αυτή την πλατεία έπρεπε να πάμε όλοι για να σταθούμε δίπλα στους κατατρεγμένους.


Συνέντευξη του Θ. Παφίλη
Για ό,τι αντίκρισε στο hotspot, αλλά και για όσα του κατήγγειλαν οι  κάτοικοι της Μόριας, μίλησε ο Θ. Παφίλης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ. Αρχικά, καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο «την οργανωμένη επίθεση φασιστικών ομάδων κατά προσφύγων και μεταναστών».

«Πρόκειται για προσχεδιασμένη ενέργεια διάφορων κύκλων, με ιδιαίτερη αγριότητα και με πολλαπλή στόχευση. Στόχευση είναι καταρχήν ο αποπροσανατολισμός του λαού. Στοχοποιούν τα θύματα και όχι τους θύτες, θέλοντας να παρουσιαστούν ως δύναμη που με τέτοιες δολοφονικές ενέργειες μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα, που προκύπτουν από τη συσσώρευση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων και στη Μυτιλήνη και σε άλλα μέρη».

Υπάρχουν ευθύνες, είπε, «για την κατάσταση που υπάρχει στο νησί, κυβερνητικές και γενικότερες, για τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων, σε απαράδεκτες συνθήκες παρά τις φιλότιμες και τεράστιες προσπάθειες που κάνουν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στο hotspot. Είναι υπερδιπλάσιοι απ' όσους χωράνε και δημιουργείται μία ασφυξία και συνθήκες πάρα πολύ δύσκολες για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, που είναι θύματα πολέμου και της συνολικότερης κατάστασης που υπάρχει».

Το ΚΚΕ, υπογράμμισε ο Θ. Παφίλης, ζητά να προωθηθούν άμεσα στην ηπειρωτική χώρα και να παρθούν άμεσα μέτρα, ώστε να αποζημιωθούν οι κάτοικοι για κάποιες ζημιές που έχουν γίνει στην περιοχή και παρότι έχει ξεκινήσει μία τέτοια διαδικασία, θα προσπαθήσουμε να πιέσουμε να συντομευτεί η αποζημίωση.

Στάθηκε στο ότι «δεν είναι δυνατόν για 500 ευρώ, να μην δίνει ούτε ο δήμος ούτε η περιφέρεια, ώστε να ψεκαστούν τα ρέματα και να μην υπάρχουν κουνούπια. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένα έκτακτο κονδύλι για να αντιμετωπιστούν ζητήματα καθαριότητας του χείμαρρου ή και άλλα που προκαλούνται, όταν έχεις 7.000 ανθρώπους συσσωρευμένους μέσα σε ένα στρατόπεδο. Αυτά είναι άμεσα θέματα που πρέπει να λυθούν και δείχνουν τις τεράστιες και προκλητικές ευθύνες που υπάρχουν και εμείς δεσμευόμαστε σαν Κόμμα να πιέσουμε και κεντρικά και τοπικά, ώστε τέτοια θέματα να αντιμετωπιστούν».

Είπε πως ο κόσμος έχει συγκεντρωμένη εμπειρία από το προσφυγικό και τον κάλεσε να μην κλείνει τα μάτια σε αυτό που συμβαίνει και σε αυτό που θα συμβεί στο μέλλον. «Ποιος φταίει που  φεύγουν οι άνθρωποι από τις χώρες τους; Δεν φταίει το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, και άλλες χώρες, για να εξυπηρετηθούν αυτοί που έχουν τον πλούτο της χώρας;», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Θ. Παφίλης περιόδευσε στην αγορά της Μυτιλήνης και στις 7 μ.μ. παραβρέθηκε στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Παλλεσβιακό Εργατϋπαλληλικό Κέντρο, ενάντια στην επίθεση φασιστών σε βάρος μεταναστών και προσφύγων.

Το Σάββατο 28 Απρίλη ο Θ. Παφίλης περιόδευσε στην αγορά της Καλλονής, νωρίτερα συναντήθηκε με τους εργαζόμενους της εταιρείας «Τοξότης που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και στη συνέχεια με το Σύλλογο Παράκτιας Επαγγελματικής Αλιείας.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου