Αντιδράσεις από κόμματα και φορείς για τα χθεσινά επεισόδια στην Μυτιλήνη

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα χθεσινά επεισόδια στη Μυτιλήνη

Απομόνωση ακροδεξιών στοιχείων - Άμεση αποσυμφόρηση νησιών

Επίσκεψη της Σκα Κέλλερ Συμπροέδρου της ομάδας των Πράσινων στη Λέσβο Τετάρτη και Πέμπτη 25-26/4

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουν τα απαράδεκτα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στη Μυτιλήνη. Με συντεταγμένο τρόπο συμμορία ακροδεξιών στοιχείων για πολλές ώρες πραγματοποίησε ένα πρωτόγνωρο πογκρόμ σε πρόσφυγες και μετανάστες που με τις οικογένειες τους είχαν συγκεντρωθεί στην πλ. Σαπφούς για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια αλλά και την καθυστέρηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά και αλληλέγγυους πολίτες που έσπευσαν να τους συμπαρασταθούν.
Η μακρά περίοδος αναμονής, σε συνδυασμό με τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες, συγκροτούν ένα μίγμα που είναι έτοιμο να εκραγεί. Δεν είναι δυνατόν 3 χρόνια μετά την έναρξη της προσφυγικής κρίσης και ενώ έχουν ξοδευτεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, να αντιμετωπίζουμε τέτοιες συνθήκες στη Μόρια, που αντικειμενικά αδυνατεί να φιλοξενήσει τους χιλιάδες των προσφύγων. Η παρατεταμένη ένταση έχει φέρει σε δύσκολη θέση και την τοπική κοινωνία, καθώς ζει καταστάσεις που αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» ρατσιστικών και φασιστικών ομάδων εξαπολύοντας πογκρόμ εναντίον προσφύγων, ως αυτόκλητοι προστάτες της κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε όλοι ως πολίτες, ως κοινωνία, να απομονώσουμε τα κέντρα που πυροδοτούν ρατσιστικές αντιδράσεις, κρατώντας ζωντανά τα κάστρα αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουμε τα απαράδεκτα επεισόδια ρατσιστικής βίας και καλούμε την Κυβέρνηση, τις τοπικές αρχές, τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία να συνεργαστούν για

· τη αποσυμφόρηση των νησιών, με την μεταφορά προσφύγων σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, αίροντας τον γεωγραφικό περιορισμό σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ

· τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας,

· την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου καθώς και

· τη σύλληψη και την τιμωρία των δραστών των ρατσιστικών επιθέσεων για την επαναφορά της κοινωνικής ειρήνης και του αισθήματος ασφάλειας στις κοινωνίες των νησιών μας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για το προσφυγικό και στο πλαίσιο αυτό την Τετάρτη και Πέμπτη 25-26/4 θα επισκεφτεί για μια ακόμη φορά τη Λέσβο η συμπρόεδρος της ομάδας των Πράσινων, ευρωβουλευτής Σκα Κέλλερ όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μόρια καθώς και συναντήσεις με το Δήμαρχο Λέσβου, πρόσφυγες, εθελοντές και φορείς.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου:σχετικά με τη χθεσινοβραδυνή παρακρατική επίθεση

Η χθεσινοβραδυνή επίθεση των παρακρατικών τραμπούκων, εναντίων των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονταν στην πλ. Σαπφούς δεν ήταν μια "αναμενόμενη ενέργεια" αποτέλεσμα της δυσφορίας, ή της ενόχλησης ή ακόμα, ίσως, και του θυμού, που μέρος των συμπολιτών μας αισθάνεται με την παρουσία χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Ηταν μια καλά σχεδιασμένη και οργανωμένη δολοφονική ενέργεια, από συγκεκριμένες ομάδες ακροδεξιών, παρακρατικών εγκληματιών και αλήτικων στοιχείων, που καμιά σχέση δεν έχουν με το νησί και τις παραδόσεις του.

Ολοι αυτοί οι τραμπούκοι είναι γνωστοί όχι μόνο στις τοπικές αρχές, αλλά και σε όλους μας. Η απομόνωσή τους, είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε όλοι και όλες μας. Η σύλληψη και η παραδειγματική τους τιμωρία είναι το αναμενόμενο!

Το γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

«Λευτεριά στον λαό, θάνατος στον φασισμό»
Η ΤΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα πρωτοφανή επεισόδια, που σημειώθηκαν χτες το βράδυ στην πλατεία Σαπφούς εναντίον των προσφύγων, από τις φασιστικές συμμορίες του νησιού με την ανοχή της αστυνομίας και της κυβέρνησης.

Η ‘’προετοιμασία’’ των επεισοδίων έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές μέρες όταν πρόσφυγες ξεκίνησαν απ το κολαστήριο της Μόριας και διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες που βιώνουν και για τον εγκλωβισμό τους στο νησί, παρέμειναν μέχρι και χτες το βράδυ στην πλατεία. Όλες αυτές τις μέρες οι φωνές πλήθαιναν από τον κόσμο εκείνο που τον ενοχλούσε η κατάσταση στην πλατεία. Οι μηνύσεις και οι απειλές που πραγματοποιήθηκαν από την δημοτική αρχή του Σ. Γαληνού - υπό την καθοδήγηση του βουλευτή της Ν.Δ. Χ. Αθανασίου - δια των αντιδημάρχων Τ. Βέρρου και Γ. Κατζανού, λειτούργησαν ως εφαλτήριο, ώστε να νομιμοποιηθούν οι εγκληματικές χθεσινοβραδινές ενέργειες. Τα γεγονότα δείχνουν ότι υπήρχε καλά οργανωμένο σχέδιο, με την δράση της αστυνομίας για την εκκένωση της πλατείας να γίνεται με κυβερνητική εντολή, αξιοποιώντας την δράση των ακροδεξιών στοιχείων.
25 άτομα από πρόσφυγες και αλληλέγγυους οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο, ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες, πέτρες, μπουκάλια με νερό εκσφενδονίστηκαν εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων, οι οποίοι σχημάτισαν κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες, προκειμένου να προστατεύσουν γυναίκες και παιδιά. Η πλατεία θύμιζε πεδίο μάχης με κάδους σε παρακείμενους δρόμους να καίγονται, με ρίψη δακρυγόνων, με οδοφράγματα να στήνονται από τις αστυνομικές δυνάμεις και με ιαχές όπως ‘’κάψτε τους ζωντανούς’’ να ακούγονται. Ακολούθησαν προσαγωγές 130 προσφυγών και αλληλέγγυων που είχαν παραμείνει στην πλατεία. Τονίζουμε πως η Αστυνομική Δ/ση Λέσβου δεν προέβη στη σύλληψη κανενός από τους φασίστες που μπροστά στα μάτια των δεκάδων οργάνων της έβριζαν, προκαλούσαν και επιτίθονταν στους πρόσφυγες.
Προπηλακισμοί απ’ τις φασιστικές συμμορίες υπήρξαν και εναντίον δημοσιογράφων που κάλυπταν τα γεγονότα.
Η E.E των στρατοπέδων συγκέντρωσης, των «φραχτών» και της ισλαμοφοβίας δυνάμωσε την ακροδεξιά και τους φασίστες και τα αποτελέσματα πλέον είναι ορατά.
Η T.E. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου καταδικάζει την στάση της Δημοτικής Αρχής του Σ. Γαληνού, της ΝΟΔΕ Λέσβου, της ‘’Πατριωτικής Κίνησης’’, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της Αστυνομικής Δ/σης Λέσβου ως συνυπεύθυνους για την εγκληματική τροπή των γεγονότων καθώς και για τον τραυματισμό των ατόμων που οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο.
Καλούμε το λαό του νησιού να συνεχίσει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες, να απομονώσει τις ρατσιστικές και φασιστικές φωνές, παράλληλα με τους αγώνες για τα δικαιώματά του.
Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα δεν τρομοκρατείται από τις επιθέσεις των φασιστών. Με κοινό αγώνα ντόπιων και μεταναστών παλεύουμε για να σταματήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα νησιά. Να τους δοθούν τώρα έγγραφα για να ταξιδέψουν, να υποβάλουν ελεύθερα αίτημα ασύλου στις χώρες προορισμού τους, να καταργηθεί η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, που μετατρέπει τα νησιά μας σε φυλακές, να σταματήσουν οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ και η Frontex από το Αιγαίο.
Χαιρετίζουμε όλους και όλες όσοι βρέθηκαν χθες το βράδυ στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, εναντίον του φασισμού και του ρατσισμού.
Απαιτούμε την άμεση ελευθέρωση όλων όσοι έχουν προσαχθεί.

Μυτιλήνη 23/4/2018
Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΛΕΣΒΟΥ

Σχόλιο του Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας Λέσβου για τα χθεσινά γεγονότα
Τα όσα συνέβησαν χτες στη Μυτιλήνη αποδεικνύουν πόσο αδιέξοδη και επικίνδυνη μαζί είναι η αντιπροσφυγική και αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αποδέχεται την άθλια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και την πολιτική της Ευρώπης-Φρούριο.

Η κυβέρνηση επιμένει σήμερα στην πολιτική του εγκλεισμού σε άθλιες συνθήκες των προσφύγων και των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα. Εφαρμόζοντας τις προβλέψεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και της πολιτικής των απελάσεων μετατρέπει τα hot-spots ουσιαστικά σε κέντρα κράτησης που παραβιάζουν τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών και προσβάλλουν την αξιοπρέπειά τους, ιδίως από τη στιγμή που έχει ξεπεραστεί η όποια δυνατότητά τους να στεγάσουν ανθρώπους.

Επιπλέον το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών, μετά την υπογραφή της απάνθρωπης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και του επακόλουθου εγκλωβισμού τους στο νησί μας, η οικονομική κρίση και τα αδιέξοδα που αυτή δημιουργεί, αποτέλεσαν στον τόπο μας άριστο υπόστρωμα για την επανεμφάνιση σκοταδιστικών αντιλήψεων.

Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής σε συνεργασία και συντονισμό με ακροδεξιούς κύκλους και παραδημοσιογραφικά κέντρα επιχειρούν να βγουν στο προσκήνιο και να σπείρουν το μίσος και τη διχόνοια στο νησί μας.

Και όλα αυτά, την ώρα που μισθοί και συντάξεις κόβονται, τα σχολειά δεν έχουν εκπαιδευτικούς και κλινικές στο νοσοκομείο έχουν κλείσει. Είναι μια συνειδητή προσπάθεια αποπροσανατολισμού για το ποιος φέρνει τη κρίση, ποιος φέρνει τουρισμό χωρίς απασχόληση και με μαύρη και απλήρωτη εργασία, ποιος κλέβει τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ποιος φταίει για την ανεργία. Τα κάθε λογής φασιστοειδή στοχοποϊούν τους πρόσφυγες για να την βγάλουν καθαρή, οι Τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοκαρχαρίες, για να συνεχίσουν να αυξάνουν τα κέρδη τους παρά τη κρίση. Φοράνε τον μανδύα του πατριώτη και στήνουν προβοκάτσιες για να ρίξουν στάχτη στα μάτια. Χύνουν ρατσιστικό δηλητήριο κατά των προσφύγων για να αποπροσανατολίσουν από τους πραγματικούς υπεύθυνους για την φτώχεια και την εξαθλίωση.

Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας διασπάσουν και να αποπροσανατολίσουν για το ποιος φταίει για την κατάσταση. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε τις δουλειές και τις συντάξεις μας από τις περικοπές των μνημονίων και τα κλεισίματα επιχειρήσεων.

Γνωρίζουμε καλά ότι αυτοί που επιχειρούν άλλοτε με το μανδύα του «πατριώτη» άλλοτε του «ισλαμοφοβικού» να σπείρουν το μίσος και το φανατισμό έχουν συχνά και άλλα κίνητρα. Θέλουν απλά την «ιδιοκτησία» της πατρίδας για να εξασφαλίσουν οικονομικές απολαβές. Ποια ήταν η πατριωτική τους θέση στο ξεπούλημα λιμανιών, αεροδρομίων, νερού ,ενέργειας και όλων των υποδομών της χώρας , πότε κάλεσαν σε κινητοποίηση για αυτά; Πόσες πορείες έκαναν όταν απολύονταν εκπαιδευτικοί , σχολικοί φύλακες, δημοτικοί υπάλληλοι ,όταν έκλειναν την ΕΡΤ; Πως μπορεί να είναι πατριώτες οι γνωστοί οπαδοί της Χούντας που παρέδωσε τη μισή Κύπρο στους Τούρκους και των ταγμάτων ασφαλείας που συνεργάστηκαν με τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής;

Οι πολίτες της Λέσβου δεν πρέπει να επιτρέψουν οι ιδέες αυτές να εισχωρήσουν στην κοινωνία και στα σχολεία, με τη μία ή την άλλη μορφή και να δηλητηριάσουν τις ψυχές των παιδιών. Ο σεβασμός στις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας, της δημοκρατίας- που σήμερα διακυβεύεται - κατακτιέται μόνο με διαρκή επαγρύπνηση όλων μας.

Προφανώς όμως η αποτελεσματική αντιμετώπιση του ρατσισμού-φασισμού, περνά μέσα από την αλλαγή της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, η οποία γεννά αποκλεισμούς, φτώχεια και ανασφάλεια, φαινόμενα που επιτείνονται όσο εφαρμόζονται στην κοινωνία

Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της Λέσβου να απομονώσουν τους νεοναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής και τα υπόλοιπα ακροδεξιά στοιχεία, να δώσουμε τη μάχη για να σταματήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα Hotspot, να πάρουν έγγραφα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Η Λέσβος έγινε παγκόσμιο σύμβολο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και δεν θα επιτρέψουμε σε μια χούφτα νοσταλγών του Χίτλερ να την μετατρέψουν σε ορμητήριο για ρατσιστικές επιθέσεις. Η Λέσβος είναι και θα μείνει νησί αντιφασιστικό, νησί αλληλεγγύης στους πρόσφυγες!

Η Πολιτική Επιτροπή της Λαϊκής Ενότητας Λέσβου καλεί την Εισαγγελία Μυτιλήνης να παρέμβει ώστε να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες των χθεσινών δολοφονικών επιθέσεων εναντίον ανυπεράσπιστων προσφύγων.

Από το Γραφείο Τύπου


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ: 23-04-2018

ΝΟ.Δ.Ε. ΛΕΣΒΟΥ                            
Τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής και συνεχίστηκαν έως και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, έρχονται, δυστυχώς, να επιβεβαιώσουν, με το χειρότερο τρόπο, αυτά που λέει η Νέα Δημοκρατία εδώ και καιρό τώρα.

Οι κάτοικοι της Λέσβου είναι φιλόξενοι και το έχουν αποδείξει. Είναι αδύνατον όμως να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση όσον αφορά στους παράνομους μετανάστες στο νησί μας. Η πολιτική της κυβέρνησης να παγιδεύει τους ανθρώπους αυτούς στα νησιά θα φέρει ανεπιθύμητες καταστάσεις τόσο γι’ αυτούς, όσο και για τους κατοίκους των νησιών μας.

Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει κάθε βίαιη ενέργεια απ’ όπου και να προέρχεται. Ηθικοί αυτουργοί όμως, για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, στην πλατεία Σαπφούς, δεν είναι εκείνοι που συμμετείχαν, αλλά η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., καθώς και οι συνεργάτες τους στη Λέσβο, που οδήγησαν τις καταστάσεις σε αυτό το σημείο.

Αλήθεια που βρίσκονταν το βράδυ της Κυριακής, όταν εξελισσόταν τα επεισόδια, ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Γιώργος Πάλλης και ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός; Εκείνοι δεν ήταν που πρωτοστατούσαν, κάποτε, στην υποδοχή των παράνομων μεταναστών και προσφύγων στο νησί μας; Εκείνοι δεν ήταν που καλοδέχονταν τους κυβερνητικούς παράγοντες, τους επισήμους, τις Μ.Κ.Ο. και όλους τους άλλους στη Λέσβο; Εκείνοι δεν χαρακτήριζαν ρατσιστή όποιο πολίτη διαμαρτυρόταν;

Επιτέλους το δίδυμο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. ας καταλάβει όσο ακόμα «κυβερνά» ότι είναι κυβέρνηση των Ελλήνων.

Ο Πρόεδρος
ΝΟ.Δ.Ε Λέσβου
Καραγεωργίου Ευστράτιος


ΔΗΛΩΣΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ
Με αφορμή τα γεγονότα της 22ας Απριλίου 2018 στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, ο βουλευτής Νομού Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι της Μυτιλήνης έζησαν πρωτόγνωρες καταστάσεις που δεν αρμόζουν σε μια σύγχρονη και οργανωμένη κοινωνία. Βιώνουν τη διαχρονική αδιαφορία της Κυβέρνησης και την αδυναμία της αυτοδιοίκησης να αποκαταστήσουν την τάξη και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Η συνεχιζόμενη αυτή απραξία όχι μόνο γεννά στους πολίτες την ανάγκη να “πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους” αλλά δημιουργεί πρόσφορο έδαφος ώστε να ακούγονται και ακραίες φωνές.
Από το 2015 ως σήμερα δεν υπήρξε ένα συγκροτημένο σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος παρά μόνο πολιτικές που άφησαν τη χώρα ανοχύρωτη και τους πολίτες απροστάτευτους.
Η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδείχθηκε καταστροφική τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τους εγκλωβισμένους μετανάστες στο νησί μας.
Μόνη λύση πλέον είναι η άμεση αποσυμφόρηση”.

Δελτίο Τύπου Σταμάτη Μαλέλη με θέμα την εκρηκτική κατάσταση των τελευταίων ημερών
Το τεράστιο πρόβλημα και η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο και στα άλλα νησιά μας, πρέπει να λυθεί άμεσα. Να σταματήσει ΤΏΡΑ η ταλαιπωρία των κατοίκων και των προσφύγων.
Μια είναι η λύση. Να μετακινηθούν όλοι οι μετανάστες- πρόσφυγες, όπως και οι ίδιοι επιθυμούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα.  Δεν μπορεί πλέον η κυβέρνηση και η Πολιτεία να κλείνει τα μάτια ούτε να κρύβεται από το πρόβλημα.
Τα καθησυχαστικά λόγια των Αρχών και της κυβέρνησης, τα  “ανθρωπιστικά” νανουρίσματα δεν μπορούν να έχουν θέση σε αυτό που βιώνουν χρόνια τώρα τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.
Ας πάψει ο ρόλος σχολιαστή των εκλεγμένων αρχών και ας περάσουμε στην πράξη.


Η περιφερειακή Αρχή δεν μπορεί να παρακολουθεί ως θεατής τη δράση ακροδεξιών ομάδων και να υποδέχεται χωρίς θέσεις τις κυβερνητικές φιέστες
23 Απριλίου 2018
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΓΟΝΙΜΗ ΓΡΑΜΜΗ
Τα χτεσινοβραδινά γεγονότα στη Λέσβο, τα οποία οργανώθηκαν από παρακρατικές – ακροδεξιές ομάδες που επιτέθηκαν στους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες στην πλατεία Σαπφούς, προσθέτουν μια ακόμη εξαιρετικά επικίνδυνη ψηφίδα σε ένα παζλ που συμπληρώνεται χρόνια τώρα με ευθύνη της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων, τάχα εταίρων, που έχουν επιλέξει ένα συγκεκριμένο ρόλο για τη χώρα μας και πρωτίστως των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του πλανήτη, που έχουν μετατρέψει για μια ακόμα φορά την ευρύτερη περιοχή μας σε θέατρο νέων αναμετρήσεων και ανταγωνισμών.

Η Τουρκία, εντείνοντας την προκλητική και επιθετική πολιτική της απέναντι στην Ελλάδα, χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως μέσο πίεσης και ευθείας υλοποίησης απειλών απέναντι στη χώρα μας.

Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν μπορεί να στέκεται ως θεατής και σχολιαστής, για μιαν ακόμη φορά, απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Οφείλουμε, οφείλετε ως περιφερειακή Αρχή, έστω και τώρα, να προωθήσετε πολιτικές, να πιέσετε για άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της έκρυθμης κατάστασης που λειτουργεί ως ωρολογιακή βόμβα πρωτίστως στα νησιά μας, αλλά και γενικότερα στην περιοχή μας.

Ειδικά ενόψει της κυβερνητικής φιέστας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τις επόμενες μέρες -η οποία ειρήσθω εν παρόδω αν και έχει ανακοινωθεί από τα ΜΜΕ ουδέποτε μας γνωστοποιήθηκε επισήμως- θα πρέπει με ομόφωνη απόφαση του επικείμενου Π.Σ., στις 26/4/2018, το προσφυγικό να είναι από τα κεντρικά θέματα που θα συζητηθούν.

Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να αποδεχτούμε, να αποδεχτείτε για άλλη μια φορά, τα όμορφα λόγια για «φιλοξενία και ανθρωπισμό», αλλά και τις υποσχέσεις για ανάπτυξη που θα ειπωθούν από τα στόματα των αποκλειστικά υπεύθυνων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Τα όμορφα λόγια και το... χτύπημα στην πλάτη αυτών που καταδίκασαν τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου στη φτώχεια και την απομόνωση, αυτών που αποδέχτηκαν τα νησιά μας να μετατραπούν σε αποθήκες απελπισμένων ψυχών για χιλιάδες ανθρώπους που διώκονται εξαιτίας των πολέμων στους οποίους με χαρά συμμετέχει και η... πολιτισμένη Ευρώπη, είναι κυνική κοροϊδία και πρόκληση για τους νησιώτες.


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΛΕΣΒΟΥ
Τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Σαπφούς ήρθαν να επιβεβαιώσουν για μια ακόμη φορά, ότι η κατάσταση με το μεταναστευτικό στο νησί μας είναι εκτός ορίων.

Τα χθεσινά γεγονότα είναι απολύτως καταδικαστέα, ειδικά όταν μιλάμε για ενέργειες απέναντι σε μικρά παιδιά και οικογένειες.

Τα ακραία στοιχεία πρέπει να απομονωθούν.

Όμως το αίτημα για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού είναι καθολικό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και να σταματήσει να σφυρίζει αδιάφορα.

Απαιτείται σαφές χρονοδιάγραμμα, συγκεκριμένων ενεργειών για την αποσυμφόρηση του νησιού μας.

Όχι στο μέλλον, αλλά σήμερα.

Η πασαρέλα των Υπουργών που ετοιμάζεται την άλλη εβδομάδα στη Μυτιλήνη, είναι άνευ αντικειμένου και ουσίας, αν δεν λυθεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των μεταναστών και προσφύγων εδώ.

Μάλιστα, στην επίσκεψη έχουν δώσει και τον τίτλο «αναπτυξιακό συνέδριο», αυτοί που προκλητικά αδρανούν για το μεταναστευτικό, αλλά και που με αποκλειστική ευθύνη τους (όπως πρόσφατα δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί) σε δύο μήνες θα καταργήσουν και τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α.

Για τη Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ
Ο Γραμματέας
Παναγιώτης Μ. Χριστόφας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου