Τέλος οι Πανελλαδικές - Προθάλαμος η Γ' Λυκείου για τα Πανεπιστήμια

Σε προθάλαμο για τα πανεπιστήμια θα εξελιχθεί ουσιαστικά η Γ’ Λυκείου μέσα από προπαρασκευαστικά μαθήματα καθώς το γενικό πρόγραμμα θα ολοκληρώνεται στην Β’ Λυκείου.
Από το καλοκαίρι του 2020, ο βαθμός απολυτηρίου θα καθορίζει την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με εξαίρεση για ένα μεταβατικό διάστημα τις Ιατρικές Σχολές, τις Νομικές και τα Πολυτεχνεία όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Νέα.


"Τον Ιούνιο του 2020 η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα εξαρτάται από τον βαθμό του απολυτηρίου. Οι εγκύκλιες γνώσεις θα ολοκληρώνονται στη Β' Λυκείου και η Γ' Λυκείου θα είναι ένα είδος προπαρασκευαστικού έτους. Παράλληλα, θα αρχίσουμε σε ορισμένα τμήματα να καταργούμε τον κλειστό αριθμό εισακτέων και αρχίσαμε ήδη να ιδρύουμε νέα τμήματα. Η ίδρυση των διετών Προγραμμάτων Σπουδών που θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών θα οδηγήσει πολλούς νέους να εγγραφούν σε επαγγελματικά Λύκεια ώστε - χωρίς εξετάσεις- να εισάγονται σε αυτά τα Προγράμματα. Θα διατηρήσουμε για ένα διάστημα το καθεστώς με τις Ιατρικές, τις Νομικές και τα Πολυτεχνεία" δήλωσε ο υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε:
"Οι παθογένειες του ισχύοντος συστήματος έχουν οδηγήσει γενεές νέων σε σχολές που δεν ήταν στις πρώτες προτιμήσεις τους με αποτέλεσμα να έχουν ακολουθήσει σπουδές μη συμβατές με τις πραγματικές επιθυμίες τους. Αυτό βλάπτει πολλαπλά και πολύμορφα την κοινωνία μας".
Ο υπουργός Παιδείας λέει όχι στα μη κρατικά ΑΕΙ επικρίνοντας για "ιδεολογική εμμονή" τους υπέρμαχους των ιδιωτικών πανεπιστημίων και του "νεοφιλελεύθερου μοντέλου του μαθητή ή φοιτητή-πελάτη", ενώ απάντησε και στην Ιεραρχία για το ζήτημα των Θρησκευτικών ότι τα προγράμματα σπουδών στα σχολεία είναι αποκλειστικό ζήτημα της Πολιτείας.
"Σε ό,τι αφορά την απόφαση του ΣτΕ για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών στο Λύκειο, πρόκειται για μία απόφαση πανομιότυπη με την απόφαση που βγήκε για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Ούτε αυτή η απόφαση έχει καμία απολύτως επίπτωση στα μαθήματα που γίνονται αυτή τη σχολική χρονιά, αλλά με δεδομένο τον σεβασμό στους θεσμούς ως δημοκρατική κοινωνία έχουμε και το δικαίωμα μιας κριτικής στάσης και πραγματικά θα ήθελα να ξέρω πού θα σταματήσει αυτή η ιστορία... Η εσωτερική οργάνωση του υπουργείου, όπως και τα προγράμματα σπουδών των σχολείων είναι αποκλειστικό ζήτημα της πολιτείας, που αντιμετωπίζεται εντός των ορίων του Συντάγματος. Στο πλαίσιο αυτό, εμείς σεβόμαστε απολύτως τους διακριτούς ρόλους Πολιτείας και Εκκλησίας και είμαστε σε ανοικτό και ουσιαστικό διάλογο με την Εκκλησία για μία σειρά θεμάτων" είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γαβρόγλου.
Πηγή πληροφοριών: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου