Η παλιά αγορά ξαναζωντανεύει στα Χάνια της Αγιάσου

Όταν η φαντασία, η τέχνη και το μεράκι συνταιριάζονται, παράγουν λαμπρά αποτελέσματα. Ο πατριάρχης της αγιασώτικης ξυλογλυπτικής, Δημήτρης Χαράλ. Καμαρός, έδωσε άλλο ένα δείγμα της πασίγνωστης δουλειάς του, έκφραση του αστείρευτου καλλιτεχνικού του ταμπεραμέντου. Στον αφαλό του χωριού μας, δίπλα στο Προσκύνημα της Παναγιάς, στα Χάνια, αναστήθηκε η παλιά αγορά και ζωντάνεψαν τα πάλαι ποτέ ακμάζοντα παραδοσιακά επαγγέλματα που έχουν πια σβήσει μες στην αχλή του πανδαμάτορα χρόνου.

Οχτώ ισόγεια κελιά της ανατολικής πτέρυγας του Παλαιού Ξενώνα της Παναγίας διαμορφώθηκαν σε εκθετήρια παλιών επαγγελμάτων και ανακαλούν στη συλλογική μνήμη τη μεγάλη βιοτεχνική παράδοση της Αγιάσου. Υφασματοπωλείο, κουρείο, υφάντρα στον αργαλειό, υποδηματοποιείο (τσαγκαράδικο), ραφείο, ξυλουργείο (μαραγκούδικο), σιδεράδικο-μαχαιράδικο (αλμπαναριό) και καπιστράδικο, κοσμούν τον υπέροχο χώρο στα Χάνια (χαρακτηρισμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης) και ανεβάζουν την επισκεψιμότητα του ξακουστού ιστορικού Προσκυνήματος, αβγατίζοντας τον ατίμητο πλούτο που ήδη αποθησαυρίζεται στον Ιερό Ναό, στο Εκκλησιαστικό και στο Λαογραφικό του Μουσείο.
Όπως μαθαίνουμε, θα συνεχιστεί η διαμόρφωση και άλλων ισόγειων χώρων του κτιρίου σε εκθετήρια και ευχόμαστε με τη βοήθεια όλων να ευοδωθεί η όμορφη αυτή προσπάθεια της Διοικούσας Επιτροπής (η αρχική ιδέα ήταν των Φώτη Παπαγεωργίου, Γιώργου Λιάκατου και Δημήτρη Χ. Καμαρού).
Συγχαίρουμε και τον ακούραστο μάστορα Αστρίτ Τζιόκα που έδωσε σάρκα και οστά στο καλλιτεχνικό όραμα του Δημήτρη Καμαρού και ευχόμαστε να τον έχουμε πάντα αρωγό των προσπαθειών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου