Ενέργειες που έχει κάνει ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας – Παναγιούδας και όμορων κοινοτήτων μέχρι τώρα.

Κατόπιν αιτήματος συγχωριανών και κατοίκων των γειτονικών χωριών, σας κοινοποιούμε τις ενέργειες που έχει κάνει ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας – Παναγιούδας και όμορων κοινοτήτων μέχρι τώρα.

Ο Σύλλογος ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, σαν Επιτροπή από εθελοντές, κατόπιν αιτήματος των προέδρων Μόριας και Παναγιούδας για να βοηθήσει στα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα των χωριών λόγω του μεταναστευτικού. Στη συνέχεια, τον περασμένο Απρίλιο, η Επιτροπή εξελίχθηκε σε Σύλλογο για να έχει μεγαλύτερο κύρος και νομιμότητα.
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο ρόλος του Συλλόγου δεν είναι να λύνει προβλήματα διότι δεν έχει τη θεσμική εξουσία για να το κάνει. Ο ρόλος του Συλλόγου είναι να αναγνωρίζει τα προβλήματα που δημιουργούνται και να τα αναφέρει στις αρμόδιες αρχές προς επίλυση , βοηθώντας έτσι την Κοινότητα.
Το μόνο που ζητούμε από την Δημοτική Κοινότητα Μόριας είναι η συνεργασία της την οποία όμως δεν έχουμε μέχρι τώρα.
Ο Σύλλογος, στους δέκα μήνες από τότε που ξεκίνησε, έχει προβεί στις παρακάτω ενέργειες:
• Συναντήσεις (4) με τον Δήμαρχο του Δήμου Λέσβου
• Συμμετοχή σε δύο Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου Λέσβου με θέμα το μεταναστευτικό
• Επιστολή προς το Δήμαρχο με αίτημα την υποβολή της στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής
• Συνάντηση και επίδοση επιστολής στον Αστυνομικό Διευθυντή
• Επιστολή προς τον κ. Πρωθυπουργό μέσω του βουλευτή κ. Πάλλη και της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
• Συνάντηση και επιστολή προς τον τότε υπουργό κ. Μουζάλα
• Ανοιχτή επιστολή προς όλους τους θεσμούς και φορείς
• Συμμετοχές σε Παλλεσβιακές και τοπικές κινητοποιήσεις για το θέμα του μεταναστευτικού. Μάλιστα η όποια κινητοποίηση και διαμαρτυρία έγινε πέρυσι στη Μυτιλήνη από το Δήμο για την έλευση των κοντέινερ, ξεκίνησε από ενέργειες του Συλλόγου.
• Συνάντηση με τον υπουργό κ. Βίτσα και υπόσχεση για λύματα σε …45 μέρες
• Αναφορά προς την Περιφέρεια με κοινοποίηση στον Εισαγγελέα για τον αντικουνουπικό ψεκασμό.
Ο ψεκασμός άρχισε να γίνεται κατόπιν της Αναφοράς.
• Συνάντηση με την συντονίστρια της ημερίδας για το μεταναστευτικό, στο Αναπτυξιακό συνέδριο και συζήτηση των προβλημάτων μας, παρουσία και του βουλευτή κ. Πάλλη.
• Συμμετοχή στο Αναπτυξιακό συνέδριο, στην ημερίδα για το μεταναστευτικό, και επίδοση αντιγράφου της ομιλίας μας στον υπουργό κ. Βίτσα, κατόπιν αιτήματος του.
• Δεύτερη επιστολή στον υπουργό κ. Βίτσα με τα αιτήματα μας
• Αίτημα στην Περιφέρεια για έλεγχο της ΜΚΟ που δραστηριοποιείτο στο κτίριο της πρώην Cava Santo.
Οι δραστηριότητες της ΜΚΟ στο συγκεκριμένο χώρο σταμάτησαν μετά τον σχετικό έλεγχο.
• Συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Μπαλάφα
• Συναντήσεις με καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και αίτηση για ανάλυση των λυμάτων του ΚΥΤ Μόριας.
Πριν λίγες μέρες πήραμε την απάντηση-έκθεση του Πανεπιστημίου για το θέμα αυτό.
• Συνάντηση με εκπροσώπους του Συνήγορου του Πολίτη
• Δύο συνεντεύξεις σε ξένα κανάλια
• Ανοιχτές επιστολές σε ΜΜΕ
• Aίτηση στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης για τη Διάθεση Πυροσβεστικού Οχήματος.
Προωθήσαμε στον Εισαγγελέα την αίτηση της Κοινότητας για τη διάθεση πυροσβεστικού οχήματος και την απάντηση του Διοικητή της Πυροσβεστικής και ζητήσαμε από τον Εισαγγελέα να επιληφθεί του θέματος.
Επίσης κατατέθηκαν στον Εισαγγελέα και μηνυτήριες αναφορές για το θέμα του Πυροσβεστικού οχήματος κατά του Διοικητή του ΚΥΤ και του Διοικητή της Πυροσβεστικής, η εκδίκαση των οποίων εκκρεμεί.
Ένα όχημα είναι τώρα σταθμευμένο στην περιοχή του καταυλισμού, μετά την αναφορά μας και τις μηνύσεις.
• Αναφορά στον Εισαγγελέα για τον Βιολογικό και τα λύματα.
Σχετικά με τον Βιολογικό, ζητήσαμε διευκρινήσεις από την ΔΕΥΑΛ και η απάντηση που πήραμε είναι τουλάχιστον απαράδεκτη αφού δεν απαντάει στα ερωτήματα μας. Προωθήσαμε λοιπόν την επιστολή που στείλαμε στη ΔΕΥΑΛ και την απάντηση που πήραμε στον Εισαγγελέα για να επιληφθεί του θέματος.
• Καταγγελία στην Περιφέρεια για την παράνομη και κρυφή επέκταση του κέντρου φιλοξενίας στα κτήματα Λεοντή και Βογιατζή.
Ήδη δόθηκε εντολή από τη Δ/νση Δόμησης του Δήμου Μυτιλήνης να διακοπεί κάθε οικοδομική εργασία εντός των οικοπέδων διότι αυτές εκτελούνται χωρίς άδεια δόμησης.
• Έχουν γίνει επαφές και έχουν σταλεί αναφορές με την επικρατούσα κατάσταση και τα καίρια προβλήματά μας σε εκπροσώπους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και άλλων φορέων του εξωτερικού ( Columbia university, κλπ)
... και συνεχίζουμε.
Δυστυχώς, όπως είναι σε όλους μας γνωστό, η διοίκηση της Πολιτείας (κρατική, περιφερειακή, αυτοδιοικητική) δεν έχει δείξει διάθεση και ικανότητα να εκτελέσει το καθήκον της που είναι η προστασία του πολίτη. Για θέματα τα οποία οι αρχές πρέπει να ενεργούν αυταπάγγελτα, όπως π.χ. ο ψεκασμός για τα κουνούπια, τα λύματα, οι φωτιές, οι κλοπές , η παράνομη επέκταση, κλπ. πρέπει εμείς να κάνουμε καταγγελίες με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθούν.
Αυτό που μένει λοιπόν είναι να ενεργούμε εμείς, οι κάτοικοι των χωριών , μέσα στα πλαίσια του νόμου, για να υπερασπίσουμε τις ζωές μας, τις οικογένειες μας, τις περιουσίες μας και την καθημερινότητα μας. Χρειάζεται όμως γι’ αυτό να είμαστε όλοι ενεργοί και ενωμένοι. Όσο περισσότεροι είμαστε τόσο μεγαλύτερη πίεση μπορούμε να ασκήσουμε για την επίλυση των προβλημάτων.
Έχουμε υποχρέωση να σώσουμε τα χωριά στα οποία έζησαν και ζουν οι γονείς μας, μεγαλώσαμε εμείς και μεγαλώνουν τα παιδιά μας.
Χρειαζόμαστε τη βοήθεια, τη συμμετοχή και τη συμπαράσταση όλων των συντοπιτών μας σε κάθε ενέργειά μας. Ο Σύλλογος είστε εσείς, οι κάτοικοι της Μόριας και των διπλανών χωριών. Εν ονόματί σας ενεργούμε και προσπαθούμε.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο
e-mail: moria.epitropi@gmail.com
facebook: Επιτροπή αγώνα Μόριας Λέσβου
Το Διοικητικό Συμβούλιο: Α. Ψούνος, Π. Δεληγιάννης, Π. Χρόνης, Μ. Μακρή, Η. Πολυχνιάτης, Β. Τσαγκάρη, Α. Παυλέλλης, Ε. Παπαϊωάννου, Π. Καρίπης, Γ. Κουκούλας, Ι. Αϊβαλιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου