«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ:Καταστροφή ελαιοπαραγωγής

Για την καταστροφή της φετινής ελαιοπαραγωγής το θέμα ήλθε για συζήτηση μετά από αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Μετά από ενημέρωση από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, μίλησαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου που κατήγγειλαν ότι η ζημιά έγινε λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά τους κρίσιμους μήνες και προκάλεσαν πολύ πρώιμη καρποδεσία και μεγάλη ανάπτυξη του δάκου και της καθυστερημένης και μη αποτελεσματικής δακοκτονίας. Διατύπωσαν το παρακάτω διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας και κάλεσαν τους ελαιοπαραγωγούς σε κινητοποίηση για την ικανοποίησή του:


- Πλήρη ανάληψη της δακοκτονίας από την Περιφέρεια, όπως γινόταν μέχρι και το 2011.

- Αύξηση της χρηματοδότησης του έργου από τον κρατικό προϋπολογισμό, στα προ κρίσης επίπεδα.

- Πρόσληψη επαρκούς προσωπικού (μόνιμου και εποχικού) για την κάλυψη και του πιο απομακρυσμένου ελαιώνα.

- Πρόσληψη ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού για έρευνα, παρακολούθηση και έλεγχο του έργου της δακοκτονίας.

- Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της καταστροφής της ελαιοπαραγωγής, που προκλήθηκε από ακραίες καιρικές συνθήκες και από το δάκο, χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.

Στην παρέμβασή του εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο περιφερειακός σύμβουλος Στρατής Κόρακας υπενθύμισε ότι η ελαιοπαραγωγή είναι η βασική πηγή εισοδήματος της Λέσβου και ότι πάγια θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι ότι δεν είναι δυνατό να την εμπιστευόμαστε σε εργολάβο, που πάγια επιδίωξή του είναι το κέρδος.

Επιβάλλεται, όπως γινόταν μέχρι και το 2011, να πραγματοποιεί τη δακοκτονία η Περιφέρεια, διεκδικώντας δραστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Αυτό είναι η πάγια απαίτηση ως «Λαϊκή Συσπείρωση» και ως ΚΚΕ. Αντιμετωπίσαμε όμως μια στείρα άρνηση τόσο από την περιφερειακή αρχή, τη σημερινή και την προηγούμενη, όσο και από τις υπηρεσίες. Αυτό είναι και το αίτημα του αγροτικού κινήματος στη Λέσβο και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Αν έτσι γινόταν τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά σήμερα. Επίσης είναι αδιανόητο να ζητάμε από τους ελαιοπαραγωγούς να αναλάβουν τη δακοκτονία. Πέρα από το ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός του κατοικεί εκτός Λέσβου, ο ελαιοπαραγωγός πληρώνει φόρους, εισφορές, χαράτσια και έχει το δικαίωμα να απαιτεί την προστασία του εισοδήματός του από το κράτος.

Πρότεινε να υιοθετήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως ψήφισμα, το διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων που ακούσαμε και φυσικά να το υλοποιήσει και να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση για τα αιτήματα που απευθύνονται σ’ αυτήν. Το ψήφισμα ψηφίστηκε ομόφωνα. Μένει να γίνει πράξη.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση εισήγησης του επάρχου Λήμνου με την οποία ζητάει 37.000 ευρώ για μια σειρά εκδηλώσεις με την ευκαιρία του γιορτασμού των 100 χρόνων από το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και την υπογραφή της Συνθήκης του Μούδρου, ο Στρατής Κόρακας δήλωσε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψηφίζει και εξέφρασε τον αποτροπιασμό του γι' αυτή την εισήγηση, θυμίζοντας ότι πρόκειται για έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο που κόστισε στην ανθρωπότητα εκατομμύρια αθώους νεκρούς «για του αφέντη το ψωμί» που λέει ο ποιητής και είναι απαράδεκτο να οργανώσει η Περιφέρεια με τα χρήματα του ελληνικού λαού όλες αυτές τις εκδηλώσεις, να κουβαλήσει κόσμο μέχρι από την Αυστραλία. Φυσικά, τόνισε, δεν θα είχαμε αντίρρηση να τιμηθεί η μνήμη των αθώων θυμάτων με μια σεμνή εκδήλωση καταγγελίας των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, συμμάχων της Ελλάδας και σήμερα, που για τα συμφέροντα τους έριξαν τους λαούς στην αλληλοσφαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου