Ερώτηση Γ. Πάλλη στη Βουλή για το κλειστό στάδιο της Λήμνου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
- Εσωτερικών
- Πολιτισμού και Αθλητισμού


ΘΕΜΑ: Έξωση του μαζικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού από το κλειστό στάδιο «Νίκος Σαμαράς» της Λήμνου
Πριν από λίγους μήνες, γνωστή επιχειρηματική οικογένεια αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΚΑΕ Γυμναστικός Σύλλογος «Φάρος» και αποφάσισε να τη μεταφέρει στη Λήμνο, μετονομάζοντάς τη σε ΚΑΕ «Ήφαιστος» Λήμνου. Το γεγονός έτυχε πολύ θερμής υποδοχής από τη δημοτική αρχή και τα τοπικά ΜΜΕ του νησιού, αφού θεωρήθηκε, και ίσως όχι αδικαιολόγητα, ως μια ευκαιρία προβολής της Λήμνου μέσω του επαγγελματικού αθλητισμού, και μάλιστα σε ένα ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας άθλημα.
Στις 27 Ιουνίου 2018, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λήμνου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να «αποδεχθεί τη δωρεά» του ιδιοκτήτη του Ήφαιστου για την ανάληψη του κόστους επέκτασης και μερικής ανακατασκευής του κλειστού γυμναστηρίου «Νίκος Σαμαράς» ώστε να καταστεί αυτό κατάλληλο για τη διεξαγωγή αγώνων μπάσκετ της Α1 κατηγορίας. Ωστόσο, όπως έγινε γρήγορα αντιληπτό, η «αποδοχή της δωρεάς» σήμαινε de facto παραχώρηση ουσιαστικά αποκλειστικής χρήσης στον «Ήφαιστο» (απόφαση που προκαλεί και το ερώτημα: τι θα γίνει αν το φυσικό πρόσωπο που έκανε τη δωρεά για την ανακατασκευή του σταδίου μεταβιβάσει αλλού τις μετοχές της ΚΑΕ στην οποία παραχωρήθηκε η χρήση του σταδίου;), χωρίς καμία μέριμνα για την τύχη των αθλητικών δραστηριοτήτων που στεγάζονταν εκεί μέχρι πέρυσι. Έτσι, τα ερασιτεχνικά σωματεία Limnos Sports Club (που, κατά ειρωνεία της τύχης, είχε ιδρύσει ο αείμνηστος διεθνής πετοσφαιριστής του οποίου το όνομα φέρει το στάδιο) και Αθλητική Ένωση Λήμνου, υπό τη σκέπη των οποίων αθλούνταν πάνω από εκατό παιδιά και νέοι-ες στο βόλεϊ και το χάντμπολ αντίστοιχα, αναγκάστηκαν να ανακοινώσουν την αναστολή των δραστηριοτήτων τους για τη σεζόν 2018-19. Εξυπακούεται ότι από το ανακατασκευασμένο, με ιδιωτικά κεφάλαια, δημοτικό στάδιο αποκλείεται πλέον και ο μαζικός-λαϊκός, αλλά και ο σχολικός αθλητισμός.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες μας, το δημοτικό στάδιο Λήμνου δεν έχει κανονισμό λειτουργίας ως θα όφειλε βάσει του Ν. 2880/2001 (Πρόγραμμα Πολιτεία), ενώ και σε σχέση με το πλαίσιο που ορίζει η ΚΥΑ για τον «Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας ΝΠΔΔ Δημοτικών και Κοινοτικών Χώρων Άθλησης της χώρας» (ΦΕΚ τ. β’/1362/18-10-2001), η παραχώρηση χρήσης του «Νίκος Σαμαράς» στην ΚΑΕ Ήφαιστος φαίνεται να παραβιάζει σωρεία διατάξεων: το άρθρο 2, σύμφωνα με το οποίο κύριος σκοπός των ανωτέρω ΝΠΔΔ είναι η υποστήριξη του μαζικού αθλητισμού, το άρθρο 8,  σύμφωνα με το οποίο κάθε σωματείο που επιθυμεί να κάνει χρήση των χώρων άθλησης πρέπει να υποβάλει έγγραφο αίτημα στο ΔΣ του ΝΠΔΔ (κάτι που, απ’ ό,τι γνωρίζουμε, δεν έγινε ποτέ), το άρθρο 9, σύμφωνα με το οποίο το ΔΣ του ΝΠΔΔ αποφασίζει για το πρόγραμμα προπονήσεων και αγώνων ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι σύλλογοι αλλά και μεμονωμένοι δημότες και, τέλος, το άρθρο 13, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η μόνιμη παραχώρηση γραφείων, αποδυτηρίων, αποθηκών κ.λπ. σε οποιοδήποτε σωματείο. Τέλος, η ίδια η απόφαση σύστασης του ΝΠΔΔ Οργανισμός Εκπαίδευσης Δια Βίου Μάθησης - Πολιτισμού - Αθλητισμού Δήμου Λήμνου (ΦΕΚ τ.β’/1407/16--6-2011) περιλαμβάνει την ανάπτυξη του μαζικού και λαϊκού αθλητισμού στις βασικές του αρμοδιότητες, ενώ σε σχέση με τους Αθλητικούς Συλλόγους αναφέρεται μόνο σε μια «συνεργασία».

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για τον έλεγχο της νομιμότητας των διαδικασιών της ουσιαστικής παραχώρησης του δημοτικού σταδίου Λήμνου στην ΚΑΕ Ήφαιστος, προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα χρήσης του από τα ερασιτεχνικά σωματεία και τους δημότες της Λήμνου;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Πάλλης Γεώργιος


Αυλωνίτου Ελένη


Γκαρά Αναστασία


Δριτσέλη Παναγιώτα


Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)


Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)


Καφαντάρη Χαρά


Κυρίτσης Γεώργιος


Κωνσταντινέας Πέτρος


Μανιός Νικόλαος


Μηταφίδης Τριαντάφυλλος


Μορφίδης Κωνσταντίνος


Μουμουλίδης Θεμιστοκλής

Πάντζας Γεώργιος


Παπαδόπουλος Νικόλαος


Παπαδόπουλος Χριστόφορος


Παρασκευόπουλος Νικόλαος


Παυλίδης Κωνσταντίνος


Ρίζος Δημήτριος


Ριζούλης Ανδρέας


Σαρακιώτης Ιωάννης


Σηφάκης Ιωάννης


Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)


Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)


Στογιαννίδης Γρηγόριος


Τσόγκας Γεώργιος


Ψυχογιός Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου