Και ο παππούς με το φανελάκι!

 του *Δημήτρη Βουρέλλη
Υπήρχε πριν από χρόνια μια διαφήμιση. Αν θυμάμαι καλά ήταν διαφήμιση κλιματιστικών ή καλοριφέρ.  Απόδειξη της αποτελεσματικότητας του διαφημιζόμενου προϊόντος ήταν το γεγονός, ότι μέσα στο καταχείμωνο  όλοι στο σπίτι κυκλοφορούσαν με το φανελάκι. Ο εγγονός με το φανελάκι, ο πατέρας με το φανελάκι και ο παππούς με το φανελάκι. Και όλοι τους ήταν μεσ’την καλή χαρά, μ’ένα χαμόγελο μέχρι τ’ αυτιά. Χαρούμενοι που ήταν σε θέση να κατασπαταλούν ενέργεια, φυσικούς πόρους και χρήματα.
Η διαφήμιση αυτή, ήταν παιδί της εποχής της. Σε απόλυτη αρμονία με την κυρίαρχη τότε νοοτροπία της συνεχούς και αλόγιστης κατανάλωσης. Η νοοτροπία αυτή καθόριζε τότε όλες μας τις ενέργειες και φαινόταν σε κάθε μας πράξη. Από το φανελάκι που θέλαμε να φοράμε το χειμώνα, μέχρι τις δεκάδες κυβικά νερού με τις οποίες καταβρέχαμε το δρόμο μπροστά από το σπίτι μας  για να μην έχουμε σκόνη το καλοκαίρι.
Ήταν η εποχή, που όλοι μας δείξαμε το χαρακτήρα μας. Η εποχή που μια πιο λελογισμένη χρήση των πόρων, μια πιο λιτή ζωή θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα επιλογής. Τώρα πλέον, είναι αποτέλεσμα ανάγκης .
Είναι αλήθεια ότι αυτά που περνάμε σήμερα είναι κυρίως αποτέλεσμα λανθασμένης πολιτικής και θα ήταν άδικο να  αυτομαστιγωθούμε μπαίνοντας στη λογική του «μαζί τα φάγαμε», από την άλλη όμως ακόμα και αυτές οι ανίκανες κυβερνήσεις ήταν αποτέλεσμα της ύβρεως στην όποια είχαμε υποπέσει. Ψάχναμε κάποιον να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις μας και βρήκαμε πολλούς πρόθυμους. Δώσαμε σε φαιδρούς ανθρώπους το δικαίωμα να καθορίζουν τις ζωές μας. Δημιουργήσαμε επίπλαστες ανάγκες και τώρα δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε ούτε καν τις στοιχειώδεις.
Η ζωή όμως συνεχίζεται. Ας θεωρήσουμε αυτό που συμβαίνει τώρα μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία να καταλάβουμε ότι οι πράξεις μας έχουν συνέπειες και ότι αν πριν από κάποια χρόνια δεν είχαμε την απαίτηση να κυκλοφορούμε Γενάρη μήνα με το φανελάκι, μπορεί τώρα να μην ήμασταν αναγκασμένοι να φοράμε παλτό.

*Ο Δημήτρης Βουρέλλης είναι συγγραφέα που ζει και εργάζεται στη Μυτιλήνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου