"Το’πε και η τηλεόραση!"

του *Δημήτρη Βουρέλλη
Έβλεπα πριν από λίγες μέρες μια εκπομπή για το μέλι. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ένας ηλικιωμένος μελισσοκόμος ο οποίος άρχισε να παραθέτει τις θεραπευτικές ιδιότητες του προϊόντος. Ανέφερε μελέτες από διάφορα πανεπιστήμια και φορείς, που αποδεικνύουν ότι πράγματι το μέλι είναι μια πολύ υγιεινή τροφή και σαν επιστέγασμα όλων του των επιχειρημάτων βρήκε να πει ότι «…το λέει και η τηλεόραση».

Το τραγικό είναι ότι για πολλούς ανθρωπους, αυτό πράγματι αποτελεί το υπέρτατο επιχείρημα και την απόλυτη απόδειξη.
Το χαζοκούτι έχει γίνει η αδιαμφισβήτητη αυθεντία, διαμορφώνει συνειδήσεις, επιβάλει συμπεριφορές. Φαίνεται, ότι αν λες σε κάποιον το ίδιο πράγμα από το πρωί μέχρι το βράδυ, το αντιλαμβάνεται πλέον σα δική του σκέψη και όχι σαν κάτι που άκουσε από κάποιον άλλον. Αυτό που ακούμε συνέχεια από την τηλεόραση είναι ότι η τηλεόραση έχει πάντα δίκιο. Παράλληλα με αυτό, ακούμε και όλα τα υπόλοιπα μηνύματα που θέλει να περάσει. Ποιος τραγουδιστής αξίζει, πώς πρέπει να περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας, πόσο ελεύθερο χρόνο δικαιούμαστε, πόσο καλή η κακή είναι η ζωή που έχουμε, πώς και σε τι πρέπει να αντιδράσουμε .
 Το βασικό μήνυμα όμως είναι, ότι η τηλεόραση έχει πάντα δίκιο. Και είναι ένα μήνυμα υποδόριο και ύπουλο.
Το μήνυμα περνά μέσα από την απόλυτη σύμπνοια όλων των καναλιών σε βασικά θέματα- αφού το λένε όλοι, έτσι θα είναι.
 Περνά μέσα από τη δήθεν αυτοαμφισβήτηση. Εκπομπές που σχολιάζουν άλλες εκπομπές, δίνοντας παράλληλα τροφή η μία στην άλλη.
 Πέρνα τέλος, μέσα από την επιβεβαίωση των λεγομένων της τηλεόρασης στην πραγματική ζωή. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού οι ιδιοκτήτες των καναλιών είναι  επιχειρηματίες οικονομικά ισχυροί και επηρεάζουν άμεσα η έμμεσα πολλούς τομείς της μη εικονικής πραγματικότητας οδηγώντας τα πράγματα εκεί που είχαν «προβλέψει» , ενώ οτιδήποτε συμβαίνει και δεν είναι σύμφωνο με αυτές τις «προβλέψεις» απλά δεν προβάλλεται κι έτσι είναι σα να μην έχει συμβεί.

*Ο Δημήτρης Βουρέλλης είναι συγγραφέας που ζει και εργάζεται στη Μυτιλήνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου