Η δυνητική ομορφιά της πολιτικής 2

 του *Δημήτρη Βουρέλλη
Στην κοινωνία είναι διάχυτη η αντίληψη ότι τα τελευταία χρόνια πολλά πράγματα έχουν γίνει με λάθος τρόπο. Η οργή περισσεύει, όλοι ψάχνουν τους υπαίτιους και δείχνουν έτοιμοι για δράση. Είναι κοινός τόπος ότι μια αλλαγή είναι απαραίτητη. Αλλαγή αντίληψης, αλλαγή νοοτροπίας και πολιτικής.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές πλησιάζουν και φαντάζουν σαν μια ευκαιρία για να αρχίσει αυτό που για πολλούς είναι ζητούμενο: Η μεταβίβαση της εξουσίας από τους επαγγελματίες πολιτικούς στους πολίτες.
Μέσα σ’ ένα τέτοιο κλίμα θα περίμενε κάνεις ότι οι δημότες θα έδειχναν ενδιαφέρον και θα οργανώνονταν για να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, ειδικά τώρα που το παλιό πολίτικο σύστημα έχει χρεοκοπήσει στη συνείδηση των πολιτών. Όμως οι κινήσεις αυτού του τύπου είναι λίγες. Αυτό που βλέπουμε είναι τα ίδια πρόσωπα να διεκδικούν πάλι τις θέσεις που θα  διαμορφώσουν τις συνθήκες της ζωής μας τα επόμενα χρόνια.
Οι εκλογές αυτού του τύπου θα μπορούσαν να είναι η ευκαιρία του κάθε πολίτη να συνδιαμορφώσει τον τρόπο διοίκησης. Καθώς διεξάγονται στα στενά όρια ενός Δήμου, θα μπορούσαν ακόμα και μικρές ομάδες δημοτών να έχουν δυνατή φωνή και να επηρεάζουν εξελίξεις και προγράμματα.
Οι δημοτικές εκλογές- σε αντίθεση με τις βουλευτικές-  είναι οι εκλογές που επιτρέπουν τη διαμόρφωση της πολιτικής από τα κάτω προς τα πάνω. Επιτροπές δημοτών με κοινά ενδιαφέροντα ή κοινά προβλήματα μπορούν να προτείνουν δράσεις και λύσεις. Οι άνθρωποι που περπατάνε και ζουν καθημερινά την πόλη τους  και γνωρίζουν τα προβλήματά της, αλλά και τις δυνατότητές της, θα μπορούσαν να είναι οι ίδιοι που θα την βελτιώσουν μακριά από πολιτικά παιχνίδια και σκοπιμότητες. Η άμεση δημοκρατία που στα απρόσωπα πλαίσια του κράτους είναι μια χίμαιρα, μπορεί να πάρει σάρκα και οστά στα στενά πλαίσια ενός Δήμου.
Οι συνθήκες για μια τέτοιου τύπου διακυβέρνηση έχουν ωριμάσει και είναι στο χέρι μας, είναι ευθύνη μας να ψάξουμε να βρούμε τους σχηματισμούς εκείνους που μακριά από την πολιτικάντικη διαχείριση θα δώσουν στην πολιτική το πραγματικό της νόημα και θα της επιστρέψουν τη χαμένη της αξιοπρέπεια.
*Ο Δημήτρης Βουρέλλης είναι συγγραφέας που ζει και εργάζεται στη Μυτιλήνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου